Δεν είναι ώρα για Κασσάνδρες αλλά για σύνεση και έργα, δήλωσε ο Μ. Καρογιάν

16:18 3/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν δήλωσε την Τετάρτη πως «δεν είναι η ώρα ούτε της κασσανδρολογίας ούτε ή ώρα των σπερμολογιών από διάφορες κατευθύνσεις, αλλά είναι η ώρα της δουλειάς, της σύνεσης, της συναπόφασης, είναι η ώρα στο να κάνουμε ουσιαστικά και μετρημένα βήματα για να μπορέσει ο τόπος μας και το τραπεζικό σύστημα να σταθεροποιηθούν και ταυτόχρονα να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους πολίτες προς τους θεσμούς του κράτους και ευρύτερα».

Μετά από συνάντησή του με την ηγεσία της ΕΤΥΚ, υπό τον Πρόεδρό της Λοϊζο Χατζηκωστή, ο κ. Καρογιάν

είπε πως «θα δούμε τώρα και την τελική μορφή της δανειακής σύμβασης και από κει και πέρα ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να πάρει και τις ευθύνες του».

«Ο κόσμος δεν μας φταίει, τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα οργανωμένα σύνολα γιατί από κοινού πρέπει να δώσουμε την μάχη να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση και να ελαχιστοποιήσουμε τους όποιους κινδύνους», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ολα τα άλλα, πρόσθεσε, «δεν νομίζω να βοηθούν, ούτε οι εικοτολογίες, ούτε οι σπερμολογίες, ούτε οι Κασσάνδρες σε διάφορα επίπεδα, αλλά είναι η ώρα της δουλειάς και αυτό ας το πάρουμε χαμπάρι».

Συνέχισε λέγοντας ότι «σε αυτή την δύσκολη και λεπτή φάση που διερχόμαστε, μέσα από τους κινδύνους, που είναι υπαρκτοί δυστυχώς και είναι εγγενείς, χρειάζεται σύνεση, σωστή ανάλυση των πραγμάτων και αποφασιστικές κινήσεις».

Για τη συνάντηση με την ηγεσία της ΕΤΥΚ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι κατά τη διάρκειά της «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για τα πράγματα που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως επίσης και για τα δικαιώματα των υπαλλήλων του τραπεζικού τομέα».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «ανταλλάχθηκαν απόψεις και ιδέες και έχουμε συμφωνήσει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μέχρις ότου διασφαλιστούν όλα όσα έχουν σχέση με τα δικαιώματα των υπαλλήλων και πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα που αφορούν τα Ταμεία Προνοίας των υπαλλήλων των τραπεζών, Λαϊκής και Κύπρου όπως επίσης και τα υπόλοιπα Ταμεία Προνοίας που άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν κατατεθειμένα στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή».

Πρόσθεσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε σκέψεις για την περαιτέρω πορεία και συμφωνήσαμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία προς την κατεύθυνση υποβοήθησης των ευρύτερων προσπαθειών έτσι που τα πράγματα να πάρουν την πορεία τους».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως δεν διατηρεί την παραμικρή αμφιβολία ότι «με πίστη στα δίκαια, αλλά και εμμονή σε βασικές αρχές θα καταφέρουμε σιγά – σιγά να σταθεροποιήσουμε την όλη κατάσταση και να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρνητικές παρενέργειες μέσα από αυτά τα κρίσιμα δεδομένα που έχουμε στον τόπο μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι θέσεις που διατύπωσε έγιναν αποδεκτές «και κύρια αναφορικά με το καθ’ όλα δίκαιο αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων τόσο για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας των εργαζομένων αλλά και για τα Ταμεία Προνοίας, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν πρέπει να υποστούν κουρέματα, είτε άμεσα είτε έμμεσα».

«Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μάς διαβεβαίωσε ότι είναι σθεναρός συμπαραστάτης στην προσπάθειά μας», είπε ο κ. Χατζηκωστής, ο οποίος αναφέρθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που ο κ. Καρογιάν είχε στην παρουσία του, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όπου έλαβαν την διαβεβαίωση ότι «τα Ταμεία Προνοίας θα διασφαλιστούν και να μην ανησυχούμε».

Ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι «παρά όλα αυτά, μέχρι την ώρα που θα γίνουν ολοκληρωτικές δεσμεύσεις με υπογραφές και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να βλέπουμε οποιονδήποτε μπορούμε να δούμε για να διασφαλίσουμε τα Ταμεία Προνοίας».

«Παρά τη διαβεβαίωση του Προέδρου Αναστασιάδη, εμείς θέλουμε να το δούμε σε πράξεις και μέσα από Νομοθετικές Ρυθμίσεις ή Διατάγματα ή οποιανδήποτε άλλη απόφαση θα διασφαλίζει στην κυριολεξία τα Ταμεία Προνοίας».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις θέσεις εργασίες που θα απολεσθούν εξαιτίας των εξελίξεων με τη Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι «πρέπει να δοθούν κίνητρα να φύγει κόσμος εθελοντικά ούτως, ώστε να μην υπάρξουν οι βάρβαρες απολύσεις διότι οι μέρες που περνούμε είναι δύσκολες».

Πρόσθεσε ότι «εάν υπάρχουν πλεονάσματα στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής, που είναι μία (τράπεζα) πλέον, τα πλεονάσματα πρέπει να απορροφηθούν εθελοντικά και φυσιολογικά για να μην επιφέρουν μεγάλους τριγμούς και φυσικά για να μπορέσουν να φύγουν συνάδελφοι πρέπει να υπάρξουν χρήματα στα Ταμεία Προνοίας για να μπορέσει ο κάθε ένας να τα πάρει».

Ο κ. Καρογιάν είπε πως συμμερίζεται τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ και πρόσθεσε ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει τα Ταμεία Προνοίας» από τους υπαλλήλους «για αυτό χρειάζονται λεπτοί, ουσιαστικοί και αποφασιστικοί χειρισμοί γιατί όντως οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά υπάρχει βούληση, θέληση και αποφασιστικότητα να σταθούμε δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί και το σύστημα και ταυτόχρονα να μπούμε σε καλύτερες μέρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα