Δεν καθορίστηκε ακόμα ημερομηνία καθόδου της Τρόικας, δηλώνει ο Εκπρόσωπος

16:32 23/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν καθορίστηκε ακόμα ημερομηνία καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος διαμήνυσε παράλληλα ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ προς το δικαιότερο και όχι η κατάργησή της.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς κατά πόσον

έχει καθοριστεί πότε θα επανέλθει το κλιμάκιο της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ), στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με την Τρόικα είμαστε σε διαβούλευση και επαφή, όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η διαβούλευση και επαφή τότε θα συζητήσουμε και θα δούμε πότε θα κατέλθει η Τρόικα στην Κύπρο. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε η Τρόικα θα έρθει η Τρόικα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαβουλεύσεων», διευκρίνισε.

Σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο του 2012 βρίσκεται στο 3,1% και κληθείς να σχολιάσει τις προβλέψεις της Τρόικας για 5,5% μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η δική μας εκτίμηση με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, είναι ότι το έλλειμμα θα κινηθεί περίπου στο 4,5%».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως προηγουμένως η Κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί γύρω στο 3,5%. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα και με μια προκαταρκτική σύγκριση που έχει γίνει από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών – διότι μελετούνται περισσότερο τα στοιχεία – φαίνεται ότι οι πρώτοι έξι μήνες έχουν φέρει αύξηση των εσόδων κατά 1,26%, κάτι που είναι λιγότερο από αυτό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2012», είπε.

Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η αύξηση των εσόδων είναι λιγότερη από την προσδοκώμενη, αυτό οφείλεται, όπως είπε, σε μια σειρά από λόγους, όπως, για παράδειγμα, η μείωση της κατανάλωσης που έχει φέρει και λιγότερη αύξηση από την αναμενόμενη από τους φόρους κατανάλωσης.

«Αυτό έχει να κάνει με την αυξημένη ύφεση στην οικονομία, ενώ προβλεπόταν περίπου 0,5% ύφεση ή όπως λέμε στην οικονομική γλώσσα αρνητική ανάπτυξη, φαίνεται ότι μέχρι τώρα η αρνητική ανάπτυξη είναι 1,5%. Αυτό σημαίνει μείωση του ΑΠΕ και αυτό αντανακλάται και πάνω στα έσοδα», είπε και συμπλήρωσε πως υπάρχει και μια σειρά από άλλους λόγους, όπως η μειωμένη παραγωγή σε μια σειρά από τομείς, λόγω του προβλήματος ρευστότητας που υπάρχει στη χώρα, των προβλημάτων που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα. «Η οικονομία είναι μια αλυσίδα που ο ένας τομέας επηρεάζει τον άλλο και δημιουργούνται διάφορα προβλήματα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στα έξοδα, ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτά είναι μειωμένα κατά 1,37%, σημειώνοντας πως και η μείωση των εξόδων είναι λιγότερη από την αναμενόμενη καθώς προϋπολογιζόταν περίπου στο 3%. Αυτό υπάρχει, όπως εξήγησε, και λόγω αυξημένου κόστους του δανεισμού και άλλων παραγόντων.

«Είμαστε πιο κάτω από το αναμενόμενο σε ό,τι αφορά τη μείωση των εξόδων. Η Κυβέρνηση είχε ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων για την περαιτέρω με

Keywords
Τυχαία Θέματα