Δεν υπάρχει πιθανότητα κουρέματος του κυπριακού χρέους ξεκαθαρίζει ο ΥΠΟΙΚ

20:17 4/4/2014 - Πηγή: OnlyCY
Δεν υπάρχει πιθανότητα κουρέματος του κυπριακού χρέους, ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

“ Ακόμη και αν πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ακαδημαϊκό ερώτημα, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, καμία πρόθεση και καμία ανάγκη. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το κυπριακό χρέος είναι βιώσιμο. Και αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι πως οι αγορές πιστεύουν επίσης, το ίδιο“,
τόνισε χαιρετίζοντας το συνέδριο με τίτλο «Η κρίση του ευρώ και του τραπεζικού τομέα στην περιφέρεια της Ευρώπης», που θα συζητήσει μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα και τη νομιμότητα κουρέματος του κυπριακού χρέους.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι είναι πρόθυμος να δεχτεί την αναφορά σε μια ευρωπαϊκή περιφέρεια μόνο ως γεωγραφικό προσδιορισμό.

“Η κυπριακή Κυβέρνηση και είμαι βέβαιος και ο κυπριακός λαός θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνουμε στον βασικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης“, πρόσθεσε.

Στο συνέδριο μίλησε επίσης ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, Τζουλιάνο Αμάτο, ο οποίος προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες να δώσουν στην Ευρώπη μεγαλύτερες δημοσιονομικές δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν τα ασύμμετρα σοκ που μπορούν να δημιουργήσουν κρίση στην περιοχή.

“ Χωρίς κάποιο είδος επιμερισμού του κινδύνου δεν μπορούμε να αναδημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη τραπεζική αγορά και ως εκ τούτου, μια τραπεζική ένωση, όχι μόνο με μια ενιαία εποπτεία, αλλά επίσης με ένα ενιαίο ταμείο εξυγίανσης και ένα ταμείο για την εγγύηση των καταθέσεων“, σημείωσε.

Επεσήμανε επίσης ότι αν δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση και δοθούν περισσότερες δημοσιονομικές δυνατότητες στην ίδια την ΕΕ, τότε μια πιο ολοκληρωμένη Ένωση σε πολιτικό επίπεδο θα και είναι αναγκαία και αναπόφευκτη.

“Δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν οι εξουσίες λήψης αποφάσεων σε υπερεθνικό επίπεδο διακυβέρνησης, χωρίς παράλληλα να γίνει αυτό το επίπεδο διακυβέρνησης περισσότερο υπόλογο σε δημοκρατικούς όρους”, ανέφερε.

Είπε επίσης ότι είναι αναγκαία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να υπάρξει περισσότερη ολοκλήρωση.

Ταυτόχρονα, προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες να προσθέσουν αυτό που λείπει στις πολιτικές της ΕΕ και να βρουν το θάρρος να δημιουργήσουν και σε συναισθηματικό επίπεδο την αίσθηση του “ τι μπορούμε να επιτύχουμε παραμένοντας μαζί“.

Αναγνωρίζοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται σε τέλμα, ο κ. Αμάτο, δήλωσε ότι η μόνη λύση στα προβλήματα είναι η παραμονή των ευρωπαϊκών κρατών ενωμένων ώστε να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που έχουν ήδη προκύψει από την ΕΕ.

Είπε παράλληλα ότι η πιο επικίνδυνη διαίρεση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΕΕ είναι η διαίρεση ανάμεσα σε βορρά και νότο.

Προσφωνώντας το συνέδριο ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστα Κληρίδης είπε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης που έγιναν αισθητές σε όλη την Ευρώπη ήταν περισσότερο αισθητές στον ευρωπαϊκό νότο και οι συνέπειες ήταν ιδιαίτερα σκληρές για την Κύπρο.

Το συνέδριο, πρόσθεσε στοχεύει στην ανάλυση του τί συνέβη και ποιά μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να καταστεί το ευρώ ισχυρότερο και να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα