Δεν υπάρχει θέμα Βαρωσίων δηλώνει ο Ναμί μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

19:40 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μια μέρα μετά τη συνάντηση Ντάουνερ – Νταβούτογλου, στην Άγκυρα βρέθηκε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Οζντίλ Nαμί, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στη συνάντηση που έγινε το περασμένο Σάββατο, οι δύο αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Μιλώντας μετά την συνάντηση, ο κ. Ναμί ανέφερε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και οι Τ/κ απαιτούν όπως ξεκαθαρίσει το καθεστώς τους διεθνώς.

Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ε/κ

δεν θα χάσουν την ευκαιρία για λύση, λέγοντας πως η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό των Τ/κ και του ψευδοκράτους, σε κάθε στιγμή και σε κάθε κατάσταση. «Η ειρήνη, η ηρεμία, η ευημερία και η ασφάλειά σας ισοδυναμεί με την ειρήνη, την ηρεμία, την ευημερία και την ασφάλειά μας». Ευχήθηκε όπως το ψευδοκράτος ζήσει για πάντα «με την όμορφη σημαία» του.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του την Παρασκευή με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Άγκυρα, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι συζήτησαν τα βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. «Από την άποψη αυτή, η συνάντηση μαζί σας ήταν πολύ καλά χρονομετρημένη», είπε απευθυνόμενος στο κ. Ναμί.

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών είπε ότι πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπάρχουσα παράδοση και ότι η συνέχιση αυτής της παράδοσης ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για τον ίδιο. Θα συνεχίσουν, πρόσθεσε, τις στενές διαβουλεύσεις και τη συνεργασία τους. «Οι Τ/κ απαιτούν όπως το καθεστώς τους στον κόσμο διευκρινιστεί τώρα. Αυτή η αβεβαιότητα δεν πρέπει να συνεχιστεί. Έχουμε μια πολύ σημαντική ευχή, αίτημα και επιθυμία να ενωθούμε με τον κόσμο. Θέλουμε ο κόσμος να το ακούσει τώρα…Θέλουμε μια ομοσπονδιακή λύση να εφαρμοστεί οριστικά στην Κύπρο. Όλες οι προσπάθειές μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, φυσικά, αυτό θα είναι δυνατό με μία θετική απόκριση και από την άλλη πλευρά».

Σε δηλώσεις του στο «τ/κ πρακτορείο ειδήσεων» ΤΑΚ μετά από τη διάρκεια μίας ώρας συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής, ενώ αξιολόγησαν και το πώς θα είναι η συνεργασία τους.

Ο κ. Ναμί ανέφερε ότι θα είναι στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Στην Νέα Υόρκη, είπε, θα έχουν συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ που θα βρίσκεται εκεί για την Γενική Συνέλευση των ΗΕ και θα συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων.

Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον Τούρκο Υπουργό το θέμα των Βαρωσίων, ο κ. Ναμί απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα που να ονομάζεται Βαρώσια. Συμφωνούμε με την Τουρκία στο ότι τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα