Δέσμη προτάσεων της Κομισιόν για την ασφάλεια καταναλωτικών προιόντων

14:57 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με δέσμη μέτρων ενίσχυσης της εποπτείας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ όσον αφορά όλα τα μη εδώδιμα προιόντα, απαντάει η Ευρωπαική Επιτροπή μετά τον εντοπισμό αλογίσιου κρέατος σε κατεψυγμένα λαζάνια στη Μεγάλη Βρεταννία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι προτεινόμενοι κανόνες θα συμβάλουν τόσο στην ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών όσο και στη δημιουργία ισότιμων όρων για τις επιχειρήσεις. Οπως τονίζει, μη ασφαλή προϊόντα δεν θα πρέπει να φτάνουν μέχρι τους καταναλωτές ή άλλους χρήστες και η βελτίωση της ταυτοποίησης και της ιχνηλασιμότητάς τους θα

αποτελέσει βασική βελτίωση που θα συμβάλει ώστε τα προϊόντα αυτά να απομακρύνονται γρήγορα από την αγορά.

Μόλις θεσπιστούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή από τις εθνικές αρχές εποπτείας της αγοράς στα κράτη μέλη που θα ωφεληθούν από την ενισχυμένη συνεργασία και τα ενισχυμένα μέσα για την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Οι δύο νομοθετικές προτάσεις συμπληρώνονται από ένα πολυετές σχέδιο για την εποπτεία της αγοράς το οποίο ορίζει 20 συγκεκριμένες δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν από σήμερα έως το 2015 με στόχο τη βελτίωση της εποπτείας της αγοράς βάσει του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου και έως ότου τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες.

Οι κυριότερες αλλαγές που περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Κομισιόν είναι:

-Η ευθυγράμμιση των γενικών υποχρεώσεων των οικονομικών φορέων για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των καταναλωτικών προϊόντων με σαφέστερες ευθύνες για τους κατασκευαστές, τους εισαγωγείς και τους διανομείς.

-Πιο αποτελεσματικά μέσα για την εφαρμογή των απαιτήσεων ασφάλειας και άλλων απαιτήσεων που συνδέονται με το προϊόν και για την ανάληψη δράσης κατά των επικίνδυνων και μη συμμορφούμενων προϊόντων σε όλους τους τομείς μέσω ενός ενιαίου συνόλου συνεκτικών κανόνων για την εποπτεία της αγοράς.

-Η βελτίωση της ανιχνευσιμότητας των καταναλωτικών προϊόντων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού – με τη δυνατότητα ταχείας και αποτελεσματικής απόκρισης σε προβλήματα ασφάλειας (π.χ. ανακλήσεις). Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς θα εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα φέρουν ένδειξη της χώρας καταγωγής του προϊόντος ή, όταν το μέγεθος ή η φύση του προϊόντος δεν το επιτρέπει, η εν λόγω ένδειξη πρέπει να παρέχεται στη συσκευασία ή σε έγγραφο που συνοδεύει το προϊόν. Για προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ένωση, η ένδειξη αναφέρεται στην Ένωση ή σε ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος. Η ένδειξη καταγωγής συμπληρώνει τις βασικές απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας αναφορικά με την επωνυμία και τη διεύθυνση του κατασκευαστή. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να διευκολύνουν το καθήκον των αρχών εποπτείας όσον αφορά την ιχνηλάτηση του προϊόντος έως τον πραγματικό τόπο κατασκευής και διευκολύνουν τις επαφές με τις αρχές των χωρών προέλευσης στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων για τις ενδεδειγμένες ενέργειες παρακολούθησης.

-Η δημιουργία πιο συνεργατικού συστήματος εποπτείας της αγοράς σε ολόκληρη την ΕΕ.

-Η απλούστευση των διαδικασιών για την κοινοποίηση των επικίνδυνων προϊόντων, καθώς και συνέργειες μεταξύ του υφιστάμενου συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών (RAPEX) και του συστήματος πληροφόρησης και επικοινωνίας για την εποπτεία της αγοράς (ICSMS).

«Εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οικονομικά οφέλη της ενιαίας αγοράς, χρειαζόμαστε μια δέσμη υψηλής ποιότητας κανόνων σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων και ένα αποτελεσματικό, καλά συντονισμένο, ενωσιακής εμβέλειας σύστημα εφαρμογής για να τους υποστηρίξε», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότηας Αντόνιο Ταγιάνι, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος συντονισμός των ελέγχων της ασφάλειας των προϊόντων, ιδίως στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, θα εξαλείψει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από ανέντιμους ή αδίστακτους οικονομικούς φορείς».

Από την πλευρά του ο επίτοπος για την πολιτική υγείας Τόνιο Μπορζ επισήμανε ότι οι καταναλωτές προσδοκούν ότι τα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ασφαλή, οι επιχειρήσεις προσδοκούν να λειτουργούν υπό δίκαιες συνθήκες εμπορικών συναλλαγών, ενώ οι αρχές χρειάζονται τα σωστά μέσα για να λειτουργούν με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Σύμφωνα με το Μαλτέζο επίτροπο η δέσμη προτάσεων την οποία εξέδωσε η Επιτροπή αποβλέπει στην ικανοποίηση των προσδοκιών αυτών. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι εθνικές αρχές θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από σαφείς και συνεκτικούς κανόνες σε ολόκληρη την ενιαία αγορά, από την αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς και τη βελτίωση της ανιχνευσιμότητας των προϊόντων», κατέληξε.

Επί του παρόντος οι κανόνες της Ένωσης σχετικά με την εποπτεία της αγοράς και την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων είναι κατακερματισμένοι και διασκορπισμένοι σε διάφορα τμήματα της νομοθεσίας, δημιουργώντας έτσι κενά και επικαλύψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα