Διαφωνεί ο Υπ. Εσωτερικών με τη δημιουργία 5 μητροπολιτικών Δήμων, ενημέρωσε τους Δημάρχους για τη μελέτη των Βρετανών

21:14 31/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαφωνία του με τη βασική εισήγηση της μελέτης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία προνοεί τη σύσταση πέντε μητροπολιτικών Δήμων, ενός ανά επαρχία, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Παράλληλα ο κ. Χάσικος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας να μην επιτευχθεί μέχρι τον Ιούνιο όπως ήταν ο αρχικός στόχος αλλά να παραταθεί για μεταγενέστερο στάδιο έτσι ώστε η πρόταση η οποία να κατατεθεί να είναι η καλύτερη προς όφελος του Κύπριου φορολογούμενου και

των δημοτών.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι στοιχείο στην όλη διαδικασία θα αποτελέσει, επίσης, και η μελέτη που διεξάγουν Ιταλοί εμπειρογνώμονες για λογαριασμό των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την Παρασκευή όλους τους Δημάρχους αλλά και εκπροσώπους Κοινοτήτων σχετικά με τα ευρήματα της προκαταρκτικής έκθεσης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, παρουσία των Προέδρων της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων αλλά και της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

«Κανένας δεν έχει προκρίνει τον αριθμό 5. Τίποτε δεν έχουμε προκρίνει. Θέλετε την υποκειμενική άποψη του Υπουργού; Δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο. Η θέση η δική μας είναι να μαζέψουμε όλων τις απόψεις, ότι εργαλεία υπάρχουν και μέσα από αυτά να επιχειρήσουμε τη σύνθεση» δήλωσε ο Υπουργός απαντώντας στις τοποθετήσεις Δημάρχων οι οποίοι εξέφρασαν έντονες ενστάσεις και προβληματισμούς σε ό,τι αφορά τα ευρήματα και τις εισηγήσεις της προκαταρκτικής έκθεσης.

«Θα δώσουμε χρόνο. Σε ό,τι αφορά την κατάθεση του νομοσχεδίου τον Ιούνιο ήταν στόχος. Δεν είμαι σίγουρος με όλα αυτά που εντοπίζετε σήμερα πως θα είναι τον Ιούνιο. Αν δεν είναι ο Ιούνιος και είναι ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος δεν χάθηκε ο κόσμος. Δεδομένου του ότι η όποια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει μεσούσης της θητείας και άρα μιλούμε για τις επόμενες εκλογές, άρα έχουμε χρόνο. Όχι όμως χρόνο ατέρμων. Τούτη τη φορά πρέπει να τελειώσει και πρέπει να τελειώσει σύντομα» είπε προς τους Δημάρχους σε ό,τι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Η πλειονότητα των Δημάρχων που τοποθετήθηκαν επέκριναν τη διαδικασία διεξαγωγής της μελέτης και τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες για το λόγο ότι δεν τους επισκέφτηκαν για να συζητήσουν μαζί τους, μάλιστα στην περίπτωση της επαρχίας Αμμοχώστου, όπως αναφέρθηκε, δεν υπήρξε συνάντηση των εμπειρογνωμόνων με κανένα από τους ελεύθερους Δήμους της επαρχίας.

Απαντώντας σε αυτό το σημείο ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Ένωσης Δήμων, οι οποίοι, όπως είπε, γνωρίζουν τα προβλήματα των Δήμων, και ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση αποκλεισμού της άποψης οποιουδήποτε Δήμου.

Προβληματισμό εξέφρασαν ακόμη οι Δήμαρχοι Δερύνειας και Αθηένου αναφορικά με το μέλλον των ημικατεχόμενων Δήμων για το μέλλον των οποίων δεν γίνεται, σύμφωνα με τους Δημάρχους, αναφορά στη μελέτη.

Παράλληλα μερικοί Δήμαρχοι διερωτήθηκαν τι μέλλει γενέσθαι με τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος, όπως είπε, ο Δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος δεσμεύτηκε ότι δεν θα καταργηθούν Δήμοι και τάχθηκε κατά της συγχώνευσης Δήμων.

Απαντώντας στον Δήμαρχο Ιδαλίου ο Σωκράτης Χάσικος σημείωσε ότι η μελέτη περιλαμβάνει διάφορα σενάρια και επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν προκρίνει κανένα σενάριο. «Εκείνο που σας είπα ότι είναι η άποψη μου είναι ότι αυτό το 5 δεν περνά με τίποτα, δεν το θέλουμε» επανέλαβε.

Ενστάσεις εξέφρασαν αρκετοί Δήμαρχοι και για το ό,τι, όπως ανέφεραν, η μελέτη των Βρετανών εμπειρογνωμόνων δεν έλαβε υπόψη την παράμετρο τουρισμός σε ό,τι αφορά την αποστολή των Δήμων. Ειδικότερα ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας παρουσιάζεται στη μελέτη πρώτος στα έσοδα ανά κάτοικο και πρώτος στα έξοδα ανά κάτοικο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ο Δήμος δεν προσφέρει υπηρεσίες μόνο στους 3.000 περίπου δημότες του αλλά σε 30.000 – 40.000 κατοίκους (τουρίστες).

«Βεβαίως έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες μια τοπική αρχή που είναι στα παράλια και που έχει να κάνει με τον τουρισμό, ουδείς το αμφισβητεί» δήλωσε επ’ αυτού ο Υπουργός.

Προβληματισμό εξέφρασαν παράλληλα σε σχέση με την κατανομή των χρεών και των οικονομικών υποχρεώσεων σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων ή κατάργησης Δήμων.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός είπε ότι κάποια από τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε η μελέτη ενδεχομένως να μην υπολογίστηκαν με το σωστό τρόπο. Έφερε ως παράδειγμα το θέμα της πυκνότητας πληθυσμού των Δήμων λέγοντας ότι με βάση τη μελέτη ο μέσος όρος των κατοίκων των Δήμων της Κύπρου είναι 2.000 ενώ στην πραγματικότητα ο μέσος όρος ανέρχεται στις 20.000, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερος απ’ όσο υπολογίστηκε από τους εμπειρογνώμονες.

«Αυτό έχει σημασία διότι μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικά τα συμπεράσματα όσον αφορά την πυκνότητα των Δήμων» υπέδειξε.

Ο κ. Γαλανός εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι ενδεχομένως οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες να προκρίνουν το σενάριο που έχει να κάνει με τη δημιουργία πέντε μητροπολιτικών Δήμων, ενός σε κάθε επαρχία, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση για να οδηγηθούν τα πράγματα στην εφαρμογή των σεναρίων 2 και 2Α τα οποία προνοούν συγχωνεύσεις οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών αντίστοιχα.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως τα πράγματα δεν μπορούν να παραμένουν ως έχουν και πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, διατυπώνοντας την ίδια ώρα επιφυλάξεις κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος για ολοκλήρωση του σχετικού νομοσχεδίου μέχρι τον Ιούνιο.

Ανέφερε ακόμη πως πρόκειται για μια χρήσιμη μελέτη η οποία θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και από την Κυβέρνηση και από τα κόμματα, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι θα υπάρξουν αλλαγές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης αναφέρθηκε σε απόφαση του ΔΣ της ΕΚΚ η οποία συζήτησε τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης σημειώνοντας πως θέση της ΕΚΚ είναι ότι το προζύμι για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο αγροτικών περιοχών είναι η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών.

«Η μοναδική μας σήμερα θέση είναι να σας πληροφορήσουμε ότι πάνω σε αυτό θα χτίσουμε» είπε προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο κ. Κιτρομηλίδης.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της όλης διαδικασίας είναι προτιμότερο να συμφωνηθεί πρώτα μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης το είδος της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης και οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν από το κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση και από εκεί και πέρα να συμφωνηθεί με ποιους πόρους θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση και ο τρόπος παροχής των υπηρεσιών προς τους δημότες.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου αφού έκανε λόγο για κλίμα απαξίωσης των τοπικών αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημείωσε πως αν αυτό το θέμα συνεχίσει να τροφοδοτεί και την περίοδο του διαλόγου την κοινή γνώμη, «θα αποτελέσει ίσως ένα από τα πιο μεγάλα εμπόδια» που ενδεχόμενα να λειτουργήσουν ανασταλτικά προς την προσπάθεια για συναίνεση. «Αν θέλουμε να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια πρέπει να σταματήσει από όλους η προσπάθεια απαξίωσης των τοπικών αρχών» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η δική του αντίληψη για τη μελέτη των Βρετανών εμπειρογνωμόνων δεν είναι πολύ θετική. Συγκεκριμένα ο κ. Χρίστου χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια βιαστική, λέγοντας ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο του αριθμού των κατοίκων κάθε Δήμου στην Κύπρο, πως οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες υπολόγισαν το μέσο όρο χωρίς να ξεχωρίσουν τους Δήμους από τις Κοινότητες.

«Είναι ένα σοβαρό λάθος και πάνω σε αυτό το λάθος έχτισαν μια ολόκληρη θεώρηση» υπογράμμισε, με τον Υπουργό Εσωτερικών να παρεμβαίνει σε αυτό το σημείο και να αναφέρει ότι συμφωνεί με τον κ. Χρίστου ότι πρόκειται για λάθος.

Ο κ. Χρίστου πρόσθεσε ακολούθως πως ως αποτέλεσμα αυτής της ελλιπούς πληροφόρησής τους οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά και στο να προτείνουν ένα σενάριο «που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, δεν έχει σχέση με κανένα σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως δεν έχει καμία σχέση με την κυπριακή πραγματικότητα».

Υπέδειξε ότι χρειάζεται περισσότερη εμβάθυνση από τους εμπειρογνώμονες καθώς δεν φαίνεται να έχουν εμβαθύνει στα ζητήματα που αφορούν την κυπριακή πραγματικότητα και να προβούν σε ένα μεγάλο κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και την κοινωνία για να έχουν μια πληρέστερη εικόνα για την κυπριακή πραγματικότητα.

Απαντώντας στα όσα είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «κανένας δεν πρόκειται να μας επιβάλει τη μορφή της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα έχουμε» και υπέδειξε ότι η μελέτη των Βρετανών εμπειρογνωμόνων «είναι μια μελέτη, είναι ακόμη ένα εργαλείο που καλούμαστε να κάνουμε χρήση μαζί με τις απόψεις τις δικές μας».

Συμφώνησε παράλληλα με τον Δήμαρχο Λεμεσού ότι η μελέτη έχει ελλείψεις. «Ούτε εγώ νοιώθω ικανοποιημένος, ούτε θα κάνω το συνήγορο των εμπειρογνωμόνων, έχει ελλείψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ωστόσο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε άλλη επιλογή, και ότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να καταστούν κοινωνοί με τον πιο επίσημο τρόπο.

Συμφώνησε ακόμη με τον Ανδρέα Χρίστου ότι «χρειάζεται χρόνος και παραπάνω δουλειά, παραπάνω επαφές με τον ίδιο τον πολίτη».

Στο πλαίσιο της συνάντησης και μετά από προτροπή του Υπουργού Εσωτερικών η Επίτροπος Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας Εμανουέλλα Λαμπριανίδου εξήγησε ότι η μελέτη διεξήχθη στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με την Τρόικα και ότι οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι διεξάγουν τη μελέτη εργάζονται στη βάση τεχνικής βοήθειας, πράγμα που σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καλύπτει τα έξοδα έλευσης και παραμονής τους στην Κύπρο χωρίς να καταβάλλει αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους.

Σημείωσε πως ως εκ τούτου το ποσό του 1,2 εκ. ευρώ το οποίο κυκλοφορεί σε διάφορες συζητήσεις αφορά το σύνολο των μελετών για όλα τα Υπουργεία και όχι τη μελέτη για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το κόστος της οποίας ανήλθε, όπως είπε, γύρω στις 30.000 ευρώ.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό, ξεκίνησε ένας ειλικρινής και έντιμος διάλογος μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης , καθώς επίσης και με τα κόμματα, για την αναγκαία Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, τόσο στα πλαίσια της Μεικτής Επιτροπής που έχει θεσπιστεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, αλλά και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

«Αυτός ο διάλογος, ο οποίος συνεχίζεται και μεταξύ μας αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, πρέπει να καταλήξει, ελπίζουμε, στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε ό,τι αφορά την τελική μορφή που θα λάβει για τα επόμενα χρόνια ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι μεταξύ 4 και 6 Φεβρουαρίου, με δική του πρωτοβουλία προγραμματίστηκε νέος κύκλος επαφών του Υπουργού Εσωτερικών με όλα τα πολιτικά κόμματα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Παράλληλα, όπως πληροφόρησε, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση δημόσιας διαβούλευσης, σύντομα, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή οργανωμένων φορέων και οργανώσεων καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι μεταξύ 17 και 21 Φεβρουαρίου, οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν την Προκαταρκτική Έκθεση και τις προτεινόμενες επιλογές σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, για λήψη επιπρόσθετων απόψεων και ότι στη συνέχεια, και με βάση την Προκαταρκτική Έκθεση, θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, όπου θα αναζητηθεί συναίνεση στη βάση των προτεινόμενων επιλογών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε προς τους Δημάρχους πως σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση τελικής άποψης, πρόθεση του Υπουργείου είναι να συλλέξει στοιχεία από κάθε κατεύθυνση και διαφορετικές πηγές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα αριθμητικά δεδομένα και την ανάλυσή τους. Στοιχείο, όπως τόνισε, θα αποτελέσει, επίσης, και η μελέτη που διεξάγουν οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες για λογαριασμό των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε ακολούθως τους Δημάρχους αναφορικά με τις πρόνοιες της προκαταρκτικής έκθεσης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα σενάρια (Σενάριο 0: Η «επιλογή μηδέν» αποτελεί την παρούσα δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, Σενάριο 1: Δημιουργία Επαρχιακών Συμβουλίων, Σενάριο 2: Συγχωνεύσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σενάριο 2 Α: Συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και Σενάριο 3: Δημιουργία πέντε νέων Τοπικών Αρχών με άμεση εκλογή).

Κάλεσε τέλος όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν γραπτώς τις απόψεις τους επί των προτεινόμενων επιλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα