Διαφωνία ΜΚΟ για αναθεώρηση θεώρησης εισόδου «καλλιτέχνιδων»

12:46 5/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαφωνία τους με την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου να συναντηθεί με ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων για το θέμα της θεώρησης εισόδου «καλλιτέχνιδων» εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΜΚΟ ΚΙΣΑ, Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών, ΣΤΙΓΜΑ, Cyprus Stop Trafficking και Mediterranean Institute of Gender Studies, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της 28ης Ιουλίου επί του

θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι «η Κύπρος είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που έχει καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Αναφορά γίνεται στην υπόθεση Ranchev vs Cyprus, στην οποία «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το καθεστώς των θεωρήσεων για καλλιτέχνιδες δεν παρέχει πρακτική και αποτελεσματική προστασία κατά της εμπορίας και της εκμετάλλευσης γυναικών».

«Η διατήρηση και διαχείριση από πλευράς του κράτους του συγκεκριμένου τύπου θεωρήσεων κρίθηκε ως ανοχή και σε ένα βαθμό ακόμη και συμμετοχή του κράτους στην εκμετάλλευση και εμπορία γυναικών», αναφέρεται. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, προστίθεται, «η κυπριακή Κυβέρνηση κατάργησε τις άδειες «καλλιτέχνιδας» το Νοέμβριο του 2008».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ κρίθηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ιδιαίτερα σημαντική με αποτέλεσμα να χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο “Putting Ranchev into Practice” με στόχο την υλοποίηση των υποχρεώσεων των κρατών μελών όπως προσδιορίστηκαν από την απόφαση του ΕΔΑΔ στο οποίο συμμετέχει και η Κυπριακή Κυβέρνηση».

Οι Οργανώσεις καλούν τον Υπουργό Εσωτερικών «να επαναξιολογήσει την απόφαση του για συνάντηση με τους ιδιοκτήτες καμπαρέ και να δηλώσει δημόσια ότι η επαναφορά της συγκεκριμένης θεώρησης εισόδου δεν είναι θέμα προς συζήτηση για την Κυβέρνηση».

Η συγκεκριμένη απόφαση, υποστηρίζουν οι ΜΚΟ, «θα πρέπει να αξιολογηθεί ταυτόχρονα σε σχέση με το ευρύτερο κλίμα και πλαίσιο που φαίνεται να αναπτύσσει το αρμόδιο Υπουργείο επί του θέματος: Την πρόσφατη απέλαση αναγνωρισμένου από τις αρχές θύματος εμπορίας καθώς και την μη ανταπόκριση του αρμόδιου Υπουργού σε αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας για συνάντηση με τον ίδιο».

Αξίζει να σημειωθεί, αναφέρεται τέλος, «ότι το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών έχει διαβιβάσει τις ανησυχίες του προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τις σοβαρότατες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει τυχόν εντύπωση για υπαναχώρηση από την εξαγγελθείσα δέσμευση της Κύπρου για αποφασιστική καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας προσώπων».

Keywords
Τυχαία Θέματα