Διαστάσεις πανδημίας ο διαβήτης παγκόσμια

15:54 11/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο διαβήτης σήμερα τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας, αφού σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περισσότερα από 366 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη διαταραχή και αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παρέμβασης ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, επεσήμανε σε χαιρετισμό της η Αν. Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Γιαννάκη

σημείωσε ότι αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκόσμια, έχοντας παράλληλα και αυξημένη νοσηρότητα λόγω των πολλαπλών επιπλοκών, αφού συγκαταλέγεται στις 10 κύριες ασθένειες που οδηγούν σε αναπηρίες μεταξύ των ενηλίκων. Σε ολόκληρο τον κόσμο, πρόσθεσε, ξοδεύτηκαν 471 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το περασμένο έτος για την αντιμετώπισή του.

Πρόσφατα, έχει παρατηρηθεί ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που ως τώρα εθεωρείτο ο διαβήτης της ώριμης ηλικίας, έχει αυξηθεί ραγδαία και παράλληλα παρουσιάζεται ακόμη και σε παιδιά, παρατήρησε λέγοντας ότι για την εμφάνιση αυτού του τύπου διαβήτη έχουν ενοχοποιηθεί η παχυσαρκία, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης.

Το Υπουργείο Υγείας, είπε η Αν. Γενική Διευθύντρια, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης παρακολουθεί μέσα από τα προγράμματα της σχολιατρικής το βάρος των παιδιών μας και προάγει τη μεσογειακή διατροφή και την άσκηση. “Τα προγράμματα αυτά εντείνονται ολοένα, καθώς πρόσφατη έρευνα, έχει αναδείξει τα παιδιά μας, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, ως από τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης”.

Όπως λοιπόν διαφαίνεται, ο διαβήτης δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα δημόσιας υγείας, αλλά και μείζον κοινωνικό πρόβλημα και απειλή για την οικονομία των χωρών, είπε, οδηγώντας σε ολοένα αυξανόμενες ανισότητες τόσο μέσα στις ίδιες τις χώρες όσο και μεταξύ χωρών. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης η ανάγκη για εξεύρεση πόρων γίνεται πιο έντονη λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και που αφορούν στη γήρανση του πληθυσμού, στην παγκοσμιοποίηση, στην ολοένα αυξανόμενη πρόοδο του τομέα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των φαρμάκων και στις παράλληλα αυξανόμενες απαιτήσεις του πληθυσμού, σημείωσε. Ταυτόχρονα η υγεία έχει θετική επίδραση στην οικονομία και παραγωγικότητα μιας χώρας.

Είναι για αυτό το λόγο που ο διαβήτης και τα υπόλοιπα μη λοιμώδη νοσήματα, ανέφερε η κ. Γιαννάκη, έχουν μπει ψηλά στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη και αποτελούν το θέμα μιας καινοτόμου Ευρωπαϊκής Συμμαχίας που εκκινεί το 2014 και στην οποία θα λάβει μέρος και το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, επιλέγοντας ως πυλώνα τον σακχαρώδη διαβήτη.

Το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε, έχει θέσει ως στόχους του, τόσο την πρόληψη, όσο και την παροχή βέλτιστης ιατρικής φροντίδας για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τη δική του ανασκευασμένη στρατηγική, βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα, προσθέτοντας ότι η Εθνική Επιτροπή για το διαβήτη έχει αναβιώσει και κινείται πλέον σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να υλοποιηθούν οι κοινοί στόχοι.

Ανέφερε ότι έχουν εκπαιδευτεί 15 ιατρικοί λειτουργοί και περισσότεροι νοσηλευτές σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του Εξωτερικού για το πως να διαχειρίζονται τα άτομα με διαβήτη, με βάση τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα και στο Νοσοκομείο Λάρνακας λειτουργεί πρότυπο Διαβητολογικό Κέντρο στη βάση Ευρωπαϊκού Πρωτοκόλλου που αγκαλιάστηκε από τους ασθενείς και έχει ήδη επεκταθεί στην επαρχία Αμμοχώστου και στα δορυφορικά τους Κέντρα.

Λειτουργούν ήδη παγκύπρια 22 διαβητολογικά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι ιατρικοί λειτουργοί έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να διαχειρίζονται επιτυχώς το διαβήτη, πρόσθεσε και όσον αφορά την παραπομπή τους στις δευτεροβάθμιες διαβητολογικές κλινικές, έχει αναπτυχτεί πρωτόκολλο που διασφαλίζει την ισότητα και την άμεση προσβασιμότητα.

Για τη φαρμακοθεραπεία, η κ. Γιαννάκη διαβεβαίωσε ότι παρά την οικονομική κρίση δεν γίνεται καμιά έκπτωση σε θέματα ασφάλειας και ευημερίας των ασθενών. “Στο φάσμα των σκευασμάτων που διαθέτουμε για το διαβήτη, περιλαμβάνονται τα πιο εξειδικευμένα και σύγχρονα φάρμακα, που το κόστος τους ανέρχεται περίπου στα 4 εκατομμύρια”.

Όσον αφορά στις ευάλωτες ομάδες πχ εγκύους και παιδιά, παρέχονται από το Υπουργείο Υγείας αντλίες ινσουλίνης που συμβάλλουν σε βελτίωση των σακχάρων και της ποιότητας ζωής τους, όπως είπε.

Στην δε παιδο – διαβητολογική κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, συνέχισε, τοποθετούνται συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου που καταγράφουν το σάκχαρο κάθε 5 λεπτά για 3 μέρες.

Ο διαβήτης, κατέληξε, αφορά όλους τους πολίτες, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη συνεισφορά της ιδιωτικής ιατρικής και των παραϊατρικών επαγγελμάτων στον κοινό στόχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα