Δήμαρχος Αμ/στου:Ο Φούλε ενεργεί ως Πρέσβης της Τουρκίας και όχι ο Ευρωπαίος Επίτροπος

17:39 21/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Στέφαν Φούλε δεν ενεργεί ως Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρώπης, αλλά ως Πρέσβης της Τουρκίας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, εκφράζοντας λύπη για την θέση του κ. Φούλε έναντι του θέματος της επιστροφής της κλειστής πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

«Λυπούμαι που χρησιμοποιώ αυτά τα λόγια, αλλά είναι η πιο ακατάλληλη στιγμή για τον κ. Φούλε να ρίξει παγωμένο νερό στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, ιδιαίτερα εκεί όπου αναζητούμε να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο για να μπούμε σε πραγματικές συνομιλίες

και όχι ψευδοσυνομιλίες».

Υπάρχουν δεσμευτικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΑ για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης, σημείωσε ο κ. Γαλανός, λέγοντας ότι υπάρχει επίσης ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διεθνής νομιμότητα επιβάλλει την παράδοση της Αμμοχώστου πριν καν προχωρήσουν οι συνομιλίες. Οι θέσεις του κ. Φούλε που φαίνεται πως επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον κ. Ντάουνερ, είπε ο Αλέξης Γαλανός, «είναι θέσεις που δεν οδηγούν σε συνομιλίες, σε αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και στην ελπίδα ότι επιτέλους μετά από 40 χρόνια και εδώ που φτάσαμε σε βάθος χρόνου, μπορεί να προχωρήσουμε σε μια λύση του Κυπριακού που θα βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και θα είναι λειτουργική».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου διερωτάται ποια γλώσσα επιτέλους ομιλεί η Ευρώπη, αυτή του κ. Φούλε, αυτή του κ. Ρομπάι που ήταν προχθές στην Κύπρο και υποσχέθηκε θετική ανάμειξη της Ευρώπης, του κ. Μπαρόζο, ή του κ. Σουλτς. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε διερωτώμενος, επιλέγονται στην Ευρώπη α λα κάρτ ή με βάση του τι πιστεύει ο κ. Φούλε «που ξεχνά την ιστορία της ίδιας του της χώρας, πόσο υπέφερε η Τσεχία και παλιά η Τσεχοσλοβακία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημιουργεί συστηματικά αυτά τα προβλήματα;».

Με αυτή τη στάση, είπε, ο κ. Φούλε αναμένει ότι θα ανοίξουν εύκολα τα επόμενα κεφάλαια προς διαπραγμάτευση με την Τουρκία ή εργάζεται για ένα πράγμα προωθώντας κάτι άλλο;

Η κυβέρνηση, συνέχισε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα πριν την έναρξη των συνομιλιών για να μην είναι αυτές «ένα προπέτασμα καπνού για να μονιμοποιεί τα τετελεσμένα η Τουρκία». Έχουν περάσει 40 χρόνια, δεν σηκώνει άλλη κοροϊδία, κι αν θα μπούμε σε συνομιλίες πρέπει να είναι σοβαρές και η Τουρκία πρέπει να δώσει μηνύματα καλής θέλησης, πρόσθεσε ο κ. Γαλανός εκφράζοντας την συμφωνία του με την πρόταξη του θέματος της Αμμοχώστου.

Η συστηματική αγορά περιουσιών στα κατεχόμενα δίδει το μήνυμα ότι η Τουρκία αυτό που επιδιώκει είναι νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, ανέφερε,

Ερωτηθείς μήπως κάνουμε λάθος εμείς στην προώθηση του αιτήματός μας για επιστροφή της Αμμοχώστου, ο Αλέξης Γαλανός είπε ότι αγωνιζόμαστε, ιδιαίτερα τώρα μετά την οικονομική καταστροφή – όπως ανέφερε – να επανενώσουμε τη χώρα μας και δεν φταίμε εμείς για την αδιαλλαξία της Τουρκίας. «Στο ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο διεκδικητικοί, αυτό σίγουρα πρέπει να γίνεται, αλλά και πάλι στο βαθμό των δυνατοτήτων μας, χωρίς να νομίζουμε ότι είμαστε ο πλανήτης Κύπρος».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τον συσχετισμό του ανοίγματος κεφαλαίου για την Τουρκία με την στάση της ε/κ πλευράς για έναρξη των διαπραγματεύσεων και Αμμοχωστοποίηση του προβλήματος, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης επανέλαβε τα ψηφίσματα που επιτάσσουν την επιστροφή και μίλησε για «μαζοχιστική τάση να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας», μια εικόνα που πρέπει να σταματήσει, όπως είπε. Ο,τιδήποτε σπάει την τουρκική αδιαλλαξία, ανέφερε, και αρχίσει μια αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, είναι θετικό για την Κύπρο, ανεξάρτητα αν γίνεται αναφορά σε Αμμόχωστο, Μόρφου ή Κερύνεια. Ταυτόχρονα, συνέχισε, ήρθε ο καιρός να σταματήσουν τα κατεστημένα που έχουν εκμεταλλευτεί το Κυπριακό για να κάνουν καριέρες πολιτικές ή οικονομικές τα τελευταία χρόνια.

Το κρυφό παιχνίδι και το μήνυμα που δίνουμε ότι υπάρχουν και δικά μας συμφέροντα, και δικό μας βαθύ κράτος, που βοηθά την Τουρκία, πρέπει να τελειώνει, σημείωσε. Σωστά έθεσε η κυβέρνηση το θέμα της Αμμοχώστου σαν μια χειρονομία καλής θέλησης, με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, είπε, «και πρέπει να επιμένει», υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να τεθεί ως προϋπόθεση λύσης, αλλά ετέθη ως προϋπόθεση επιτυχίας, κάτι που προσπαθούν να αφαιρέσουν οι κ. Φούλε και Ντάουνερ δίδοντας το μήνυμα ότι πρέπει να μπούμε σε συνομιλίες για «να ζήσουμε το ίδιο θέμα χωρίς αποτέλεσμα».

Σαν Δήμαρχος Αμμοχώστου, κατέληξε, βλέπει το θέμα της επιστροφής σαν ζήτημα προώθησης της λύσης και όχι «επιστροφής τόσων κατοίκων», λέγοντας ότι έγινε αρκετά μεγάλη καταστροφή μέχρι τώρα, θα πρέπει να σταματήσουμε πιστοποιητικά πατριωτισμού ή προδοσίας. «Η μεγαλύτερη προδοσία είναι η πατριδοκαπηλία».

Για το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου για την Τουρκία, ο κ Γαλανός είπε ότι ήταν κάτι που θα γινόταν, αλλά αναβλήθηκε για λίγους μήνες. Έκανε αναφορά σε προεκλογικούς σκοπούς της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ για να πει ότι «μακάρι να μπορούμε να φέρουμε ένσταση, αλλά είναι προχωρημένο. Υπάρχουν όμως τα κεφάλαια 23 και 24 τα οποία είναι πολύ βασικά και εδώ πιστεύω ότι είναι η κόκκινη γραμμή για μας».

Από τη μια μεριά, σημείωσε, καλώς μπήκαμε στην ΕΕ, από την άλλη όμως δοκιμάσουμε και την γεύση της ευρωπαϊκής υποκρισίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα