Δημιουργία βιομηχανίας παιγνιδιών υπολογιστών στην Κύπρο διαμέσου μαθημάτων από την Κίνα

12:46 14/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσοντούχων απόφοιτων Πανεπιστημίων, γεγονός που την καθιστά υποψήφια για τη δημιουργία και καθιέρωση μιας επιτυχημένης Βιομηχανίας Ηλεκτρονικών Παιγνιδιών. Επιπλέον, η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση των διευρυμένων οριζόντων αγοράς και της διευκολυμένης πρόσβασης, συνεπάγεται ευκαιρίας για ανοίγματα νέων αγορών. Είναι αξιοσημείωτο ότι η δυνατότητα δημιουργίας μιας Ηλεκτρονικής

Βιομηχανίας και Έρευνας Παιγνιδιών στη Κύπρο δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι τώρα.

Το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης (Cyprus Interaction Lab) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Τε.Πα.Κ.) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πα.Κ.) και τα Ινστιτούτα Προηγμένης Τεχνολογίας Shenzhen της Κίνας (SIAT), έχουν αναλάβει τη διερεύνηση, μελέτη (επιχορηγημένη από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας) και εντοπισμό των απαραίτητων δυναμικών ενεργειών που πρέπει να ληφθούν και οι οποίες θα διευκολύνουν την υλοποίηση Έρευνας και Βιομηχανίας Ηλεκτρονικών Παιγνιδιών στο νησί μας. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της προκειμένης μελέτης, έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε διάφορα εργαστήρια, δημιουργήθηκαν ομάδες εστίασης αποτελούμενες από ειδήμονες του χώρου, ενώ έχουν παρθεί συνεντεύξεις από βασικούς φορείς χρηματοδότησης, προκειμένου να αποδοθεί μια αντιπροσωπευτική και ολοκληρωμένη εικόνα των διαθέσιμων ευκαιριών και προκλήσεων. Επαφές με την Κίνα έχουν δώσει την δυνατότητα της σύγκρισης και του κριτικού αναστοχασμού στηριζόμενοι στη δική τους εμπειρία, καθώς η Κίνα πρωτοστατεί στον τομέα αυτό.

Οι δύο κύριοι στόχοι της μελέτης ήταν ο προσδιορισμός της τρέχουσας κατάστασης στην βιομηχανία Παιγνιδιών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη Κύπρο και η εισήγηση του πλαισίου των αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και κερδοφόρας βιομηχανίας. Εν πρώτοις, λεπτομερείς συνεντεύξεις με ειδήμονες του θέματος στην Εκπαίδευση, στη Βιομηχανία, καθώς και με Κυβερνητικούς φορείς, πραγματοποιήθηκαν στοχεύοντας στον εντοπισμό των πλεονεκτημάτων αλλά και των μειονεκτημάτων που συνεπάγεται η ίδρυση μιας τέτοιας βιομηχανίας στη Κύπρο. Διαπιστώθηκε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον τόσο από ιδιώτες όσο και από εταιρείες να διεισδύσουν στην ηλεκτρονική βιομηχανία παιγνιδιών, ενώ έχουν εντοπιστεί οι τρεις κύριοι πυλώνες οι οποίοι θεωρούνται ως θεμελιώδεις στην επιτυχή ανάπτυξη της εν λόγω βιομηχανίας.

Ο πρώτος τομέας είναι η χρηματοδότηση. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν οι απαραίτητες, ισχυρές κυβερνητικές ευκαιρίες χρηματοδότησης για τους επιχειρηματίες, πλην κάποιων καινοτόμων ιδεών, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνεται η ανάπτυξη Βιομηχανίας Παιγνιδιών Υπολογιστών καθώς κατατάσσεται στη λογισμική βιομηχανική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έρευνα, από τη μια υπάρχουν ερευνητικά ιδρύματα τα οποία έχουν διαθέσιμα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνεργασία με τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού δεν παρέχουν εξωτερική χρηματοδότηση για την καινοτομία στην ανάπτυξη παιγνιδιών. Καταγράφηκε όμως ότι υπάρχουν δυνατότητες και οι επιχειρήσεις είναι ανοικτές για την υποστήριξη αυτών των ιδεών, αν φυσικά η απόδοση της επένδυσης είναι θετική.

Ο δεύτερος τομέας που χρήζει άμεσης προσοχής είναι η ευαισθητοποίηση και ενδελεχής ενημέρωση τόσο του ευρύτερου καταναλωτικού κοινού σχετικά με τα Ηλεκτρονικά Παιγνίδια, όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας για τις δυνατότητες αλλά και ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ενίσχυση και ανάπτυξη του τομέα. Έστω και αν το ενδιαφέρον και το ανθρώπινο δυναμικό προς / από την δημιουργία βιομηχανίας ηλεκτρονικών παιγνιδιών στη Κύπρο είναι διαθέσιμο, παρόλα αυτά, τα οφέλη, η διαθεσιμότητα αλλά και οι προοπτικές της εν λόγω αγοράς δεν είναι εμφανή.
Ο τελευταίος τομέας αφορά στις υποδομές. Σήμερα δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή ή μηχανισμός υποστήριξης είτε των ιδιωτών ή των εταιρειών που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε έρευνα και ανάπτυξη ηλεκτρονικών παιγνιδιών στη Κύπρο. Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι η έρευνα υπέδειξε πως η έλλειψη της τεχνικής ικανότητας και γνώσης δεν αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα. Η υποστήριξη από την πλευρά των επιχειρήσεων, καθώς και η ικανότητα αποτελεσματικής συνεργασίας ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα, επισημάνθηκαν ως οι πλέον απαραίτητοι πυλώνες. Επίσης, έχει επισημανθεί η ανάγκη εδραίωσης ενός κεντρικού φορέα ο οποίος θα παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που θα συνδέονται με τη βιομηχανία παιγνιδιών- αρχικά στη Κύπρο αλλά με την προοπτική επέκτασης σε διεθνές επίπεδο.

Ο Δρ. Παναγιώτης Ζαφείρης, πρόεδρος του τμήματος των Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τε.Πα.Κ. και κοσμήτορας της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, δήλωσε ότι «τα πανεπιστήμια καλούνται να διαδραματίσουν ένα καίριο ρόλο, τόσο στην κατάρτιση ατόμων τα οποία ενδεχομένως αργότερα να ιδρύσουν και αναπτύξουν εταιρείες ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιγνιδιών, αλλά και στην προώθηση της αριστείας, της καινοτομίας και των διεπιστημονικών προσεγγίσεων”.

Με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Τε.Πα.Κ.) κι έχοντας ως απώτερο στόχο την εμπλοκή όσο περισσότερων δυνατών ενδιαφερομένων, έχει δημιουργηθεί το Δίκτυο Ηλεκτρονικών Παιγνιδιών Κύπρου (Cyprus Computer Games Network). Μια εξίσου σημαντική έκβαση της εν λόγω μελέτης, αποτελεί η εισαγωγή ενός προγράμματος Μεταπτυχιακού επιπέδου (Μάστερ MSc), στονΣχεδιασμό και την Ανάπτυξη ηλεκτρονικών παιγνιδιών και διαδραστικών τεχνολογιών. Αποτελεί το πρώτο διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται στην Κύπρο καθώς παρέχεται σε συνεργασία του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει επίσης συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του εργαστηρίου Microsoft Computer Games and Entertainment Technologies (http://www.getlab.org).

Keywords
Τυχαία Θέματα