Δημοσιονομική πειθαρχία με αντιδράσεις αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης

14:05 9/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση 10 ωρών, οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ενώπιον των αντιδράσεων των Βρετανών, αποφάσισαν να προχωρήσουν μπροστά μόνοι, μέσω ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι σημερινές αποφάσεις που θα συμπληρωθούν και με άλλες δράσεις μέχρι το Μάρτιο, θα τεθούν σε συνεργασία από το επόμενο έτος χωρίς αναθεώρηση της Συνθήκης, όπως αρχικά ζητούσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να συναινέσει στην αναθεώρηση της Συνθήκης ζητούσε, σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, «απαράδεκτα ανταλλάγματα», στα οποία στην ουσία θα εξαιρούσαν τη Μεγάλη Βρετανία από μια σειρά κοινοτικούς κανόνες στο χρηματοπιστωτικό τομέα, μέσω ενός πρωτοκόλλου που θα ενσωματώνονταν στη Συνθήκη.

Τελικά, οι 17 της ευρωζώνης θα προχωρήσουν μόνοι τους, ενώ δήλωσαν ότι θα τους ακολουθήσουν έξι χώρες (η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Δανία). Δυο χώρες, η Σουηδία και η Τσεχία ζήτησαν διορία να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους πριν αποφασίσουν), ενώ δύο, η Μεγάλη Βρετανία και η Ουγγαρία δεν θα συμμετάσχουν.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη σημερινή απόφαση είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε επίπεδο ευρωζώνης, κάτι που ζητούσε επιτακτικά η Γερμανία, η οποία προέβη σε ορισμένες μικρές υποχωρήσεις στο θέμα της διάθεση των απαραίτητων πόρων για τη «θωράκιση» της ευρωζώνης έναντι των αγορών.

Οπως επισημαίνεται στο σχέδιο της συμφωνίας που θα επισημοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την ακεραιότητα της ΕΕ και τη συνοχή ανάμεσα στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ συνολικά.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ζώνη του ευρώ κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες τους τελευταίους 18 μήνες για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και την υιοθέτηση νέων μέτρων συνεπεία της κρίσης δημόσιου χρέους», τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ωστόσο, επισημαίνουν, οι εντάσεις που επικρατούν στις αγορές στη ζώνη του ευρώ έχουν αυξηθεί και οφείλουμε να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας για να αντεπεξέλθουμε στις τρέχουσες προκλήσεις. Σήμερα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε προς μια ισχυρότερη οικονομική ένωση. Αυτό συνεπάγεται δράση σε δύο κατευθύνσεις, ένα νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο και ενισχυμένος συντονισμός σε θέματα οικονομικής πολιτικής, καθώς και μια ανάπτυξη των εργαλείων σταθεροποίησης που διαθέτουμε ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις.

Αναφορικά με το νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο, ο νέος δημοσιονομικός κανόνας προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης θα είναι κατ’ αρχήν ισοσκελισμένοι. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να δημιουργούν ελλείμματα μόνο προκειμένου να λάβουν υπόψη τον δημοσιονομικό αντίκτυπο του οικονομικού κύκλου ή σε περίπτωση εξαιρετικών οικονομικών περιστάσεων.

Η αρχή αυτή θα θεωρείται ότι τηρείται αν, ως γενικός κανόνας, το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα δεν υπερβαίνει το 0,5% του ονομαστικού ΑΕΠ. Ο κανόνας αυτός θα προσαρμόζετα

Keywords
Τυχαία Θέματα