Δημοτικό Σχολείο στο Τσακκιλερό επισκέφθηκε η Επιτροπή Παιδείας

13:21 13/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στους προσφυγικούς συνοικισμούς Κόκκινες και Τσακκιλερό στη Λάρνακα, πραγματοποίησε σήμερα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, τα μέλη της οποίας συζήτησαν με τους αρμόδιους του σχολείου αλλά και της Σχολικής Εφορίας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης στην πόλη του Ζήνωνα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος

της Επιτροπής βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Τάσου ανέφερε ότι οι επισκέψεις σε διάφορα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων. Τα σχολεία, συνέχισε, «είναι ένας ζωντανός οργανισμός και τα προβλήματα δεν πρόκειται να εκλείψουν».

Αναφορικά με το σχολείο Εθνάρχη Μακαρίου Γ που τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας επισκέφθηκαν σήμερα, ο κ. Τάσου είπε πως «υπάρχουν ορισμένα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής τα οποία απ’ ότι φαίνεται με τη συνεργασία της Σχολικής Εφορίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας μπορούν να επιλυθούν άμεσα».

Πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στο σχολείο είναι «τα παράθυρα τα οποία, επειδή το κτίριο έχει κτιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, είναι παλιά, δεν είναι από αλουμίνιο και ανοίγουν από μέσα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να κτυπήσουν τα παιδιά».

Για το θέμα της στελέχωσης του σχολείου, ο κ. Τάσου είπε πως «δεν μας έχει εκφραστεί οποιοδήποτε παράπονο ότι υπάρχουν ελλείψεις δασκάλων. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται επανατοποθετήσεις ή μετακινήσεις καθηγητών, γεγονός που δημιουργεί κάποια προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να προσέξει ώστε τέτοιου είδους θέματα να επιλύονται πιο σύντομα και πιο γρήγορα για να μην δημιουργούνται προβλήματα».

Για το θέμα της σίτισης των παιδιών, είπε πως «στο συγκεκριμένο σχολείο δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού 40 περίπου παιδιά σιτίζονται δωρεάν. Φέτος παγκύπρια αναμένεται ο αριθμός των παιδιών που θα σιτίζονται δωρεάν σε σχολεία της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης να ανέλθει στις 13 χιλιάδες» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι στο πλαίσιο των επισκέψεων σε διάφορα σχολεία της Κύπρου θα επισκεφθούν και ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια τα οποία «σίγουρα προσφέρουν μάθηση και εκπαίδευση και ως εκ τούτου πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίζει όλες τις σχολικές μονάδες με την ίδια ευαισθησία».

Για το λόγο αυτό, συνέχισε, «η Βουλή, αφού ψήφισε το Νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχει την ηθική υποχρέωση να βλέπει και εκεί πως αυτά λειτουργούν. Έτσι θα επισκεφθούμε μεταξύ άλλων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ και άλλα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε άλλες πόλεις για να δούμε πως λειτουργεί το όλο σύστημα».

Ερωτηθείς κατά πόσον η Βουλή μπορεί να επέμβει στο θέμα των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Γεώργιος Τάσου απάντησε ότι «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξασκήσουμε τις ανάλογες πιέσεις. Υπάρχει η ανάλογη νομοθεσία που καθορίζει τις προσαυξήσεις των διδάκτρων. Ως Βουλή κάνουμε παράκληση – έκκληση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, βλέποντας τη δεινή οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο και γνωρίζοντας ότι αρκετοί φοιτητές δεν έχουν πληρώσει τα δίδακτρά τους, να δουν το κεφάλαιο αυτό και να τα μειώσουν».

Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε, «θα δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά, των οποίων οι γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης, να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Πιστεύω ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δείχνουν μεν κάποια ευαισθησία στο θέμα των διδάκτρων αλλά την ίδια ώρα δεν παύουν να είναι και επιχειρήσεις και γι’ αυτούς είναι πιο δύσκολα τα πράγματα».

Ο κ. Τάσου εξέφρασε την ευχή «να μπορούσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να απορροφήσει όλους τους φοιτητές, παρά το γεγονός ότι φέτος έδωσε όλες τις κενές θέσεις που μπορούσε να δώσει. Γι’ αυτό έκκληση μας προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο γίνεται να μειώσουν τα δίδακτρα για να μπορέσουν οι φοιτητές μας να συνεχίσουν τις σπουδές τους» κατέληξε στις δηλώσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα