Δρ Θεόδωρος Παναγιώτου: Λάθος η εισδοχή μας στην Ευρωζώνη, λάθος και τυχόν έξοδος

13:29 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σωστή κίνηση η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), λάθος η είσοδος της στη Ευρωζώνη (ΕΖ), λάθος και τυχόν έξοδος της.  Η εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ ήταν μια σωστή κίνηση, γιατί έδωσε επιπρόσθετη αναγνώριση και ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετέτρεψε το Κυπριακό πρόβλημα σε Ευρωπαϊκό αυξάνοντας την πίεση για λύση. Άσχετα αν εμείς δεν εκμεταλλευθήκαμε το μεγάλο ατού που μας έδωσε  η ένταξη μας στην Ευρώπη και αντί να φέρουμε την λύση πιο κοντά την απομακρύναμε. Έστω και μετά από αυτή την αποτυχία μας, που την πιστώνουμε εξ ολοκλήρου στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, αισθανόμαστε πιο ασφαλείς παρά αν μέναμε μόνοι μας εκτός ΕΕ.

Κατά αντιδιαστολή η εισδοχή μας στην Ευρωζώνη ήταν και αποδείχθηκε τραγικό λάθος.  Ενώ για την εισδοχή στην ΕΕ προετοιμαστήκαμε κατάλληλα, για την εισδοχή μας στην ΕΖ η προετοιμασία μας ήταν επιφανειακή, και τυπική, περισσότερο λογιστική παρά οικονομική. Ήμασταν υπερήφανοι για την τότε ανθούσα οικονομία μας και δεν διερωτηθήκαμε από πού προερχόταν αυτή η ευμάρεια κι’ αν πράγματι ήμασταν σε θέση να ανταγωνιστούμε στην ευρωπαϊκή και την διεθνή αγορά. Κάναμε απλώς μερικές προσωρινές εξοικονομήσεις και προσαρμογές για να ικανοποιήσουμε τυπικά (και καθόλου ουσιαστικά και διαρθρωτικά) τα κριτήρια για ένταξη μας στη Ευρωζώνη και μόλις τα καταφέραμε συνεχίσαμε το ίδιο βιολί, το τυχοδιωκτικό οικονομικό μοντέλο. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι κι’ αυτή ακόμα την ένταξη μας στην Ευρωζώνη την αντιμετωπίσαμε τυχοδιωκτικά: ευκαιρία να κερδίσουμε χωρίς να ιδρώσουμε.

Η ένταξη μιας οικονομίας σε μια ένωση πολλών οικονομιών με κοινό νόμισμα και κοινή νομισματική πολιτική υπόσχεται πολλά πλεονεκτήματα για μια μικρή οικονομία, όπως το άνοιγμα νέων αγορών, η ευχέρεια στις συναλλαγές, η εύκολη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου και  την τεχνολογία,  η μείωση του προστατευτισμού και η ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ πολλών άλλων. Η αξιοποίηση όμως αυτών των πλεονεκτημάτων προϋποθέτει ότι το κράτος μέλος διαθέτει μια οικονομία που είναι έτοιμη ανταγωνιστεί στην κοινή αγορά της Ευρωζώνης.

Η ανταγωνιστικότητα με την σειρά της προϋποθέτει την ανάπτυξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων (όπως ψηλή παραγωγικότητα, χαμηλό κόστος παραγωγής, καινοτομία)  σε ορισμένους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι υπηρεσίες. Αντί να επενδύσουμε στην έρευνα, την καινοτομία,  την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την αποτελεσματική διαχείριση (management) για να αποκτήσουμε πραγματικά και βιώσιμα πλεονεκτήματα επαναπαυθήκαμε στο ήπιο μας κλίμα, τον χαμηλό εταιρικό φόρο, και τα ακίνητα.

Δημιουργήσαμε μια πλασματική οικονομία και στο αποκορύφωμα της φούσκας προσχωρήσαμε στη Ευρωζώνη ουδόλως αναλογιζόμενοι τις συνέπειες. Η υιοθέτηση του κοινού Ευρωπαϊκού νομίσματος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για απεριόριστο δανεισμό και σπατάλη από το κράτος (και τα νοικοκυριά), ενώ οι τράπεζες μας επιδόθηκαν σε μια ξέφρενη και αλόγιστη κούρσα αγοράς Ελληνικών ομολόγων, δανεισμού σε μη αξιόχρεους δανειστές σε Κύπρο και Ελλάδα και επέκτασης των εργασιών τους

Keywords
Τυχαία Θέματα