Δυσοίωνες οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας προβλέπει το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου

16:53 23/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Oι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας δεν είναι ευοίωνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση σε όλη τη διάρκεια του 2012.

Συγκεκριμένα το Κέντρο ανακοίνωσε ότι για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 προβλέπεται ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί κατά -1,8%, ενώ για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο προβλέπεται μικρότερη μείωση, -1,4% και -1,2%, αντίστοιχα.

Αναφέρει ότι μείωση του ΑΕΠ

για ολόκληρο το 2012 προβλέπεται στο -1,5% .

Οι προβλέψεις του Κέντρου για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2013 είναι θετικές, 0,1% και 1,2%, αντίστοιχα και για το πρώτο εξάμηνο του 2013 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Το Κέντρο επισημαίνει , ωστόσο, ότι αυτή η πρόβλεψη συνοδεύεται με την επιφύλαξη η πραγματική αύξηση να είναι μικρότερη παρά μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη.

Αναφέρει ακόμα ότι η  συνέχιση της οικονομικής ύφεσης αναμένεται ότι θα  ασκήσει περαιτέρω πίεση στα ήδη παραπαίοντα δημόσια οικονομικά, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ήδη υψηλή ανεργία,  θα βλάψει την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της οικονομίας να ανακάμψει από την κρίση και θα χειροτερεύσει την αρνητική εικόνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Κέντρο η άμεση λήψη μέτρων πολιτικής στα πλαίσια γενικότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης τόσο των δημοσίων οικονομικών όσο και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Εισηγείται δε όπως τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις να στοχεύσουν στην αναδιάρθρωση του κρατικού μισθολογίου και του συστήματος κοινωνικών παροχών, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της κρατικής παραγωγής αγαθών, στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος , στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της απώλειας ευημερίας από στρεβλωτικούς φόρους,  στην αφαίρεση της δυνατότητας ελέγχου των αγορών από συνασπισμένες ομάδες.

Καταλήγοντας εισηγείται όπως, λόγω της διαφαινόμενης προοπτικής εξόδου της οικονομίας από την ύφεση μεσοπρόθεσμα, περισσότερη έμφαση δοθεί σε μέτρα οικονομικής πολιτικής που διορθώνουν τις στρεβλώσεις και όχι σε μέτρα που καταπιέζουν την οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα