ΕΔΕΚ: Παρουσίασε τις προτάσεις της για έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο

13:03 10/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η επέκταση των κρατικών ομολόγων για καλύτερη διασπορά των λήξεων τους, η εισαγωγή μέτρων για ενίσχυση των εσόδων και συγκράτηση των δαπανών μέσα από την ενοποίηση υπηρεσιών, η άμεση ενεργοποίηση του ταμείου αλληλεγγύης, η δημιουργία επιτροπής διαχείρισης της κρατικής περιουσίας, η αύξηση της απορρόφησης κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, αποτελούν του πυλώνες των προτάσεων της ΕΔΕΚ για έξοδο της Κύπρου

από την κρίση και το Μνημόνιο.

Παρουσιάζοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη την πρόταση της ΕΔΕΚ για την πορεία εξόδου της Κύπρου από την κρίση και το Μνημόνιο, ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου σημείωσε ότι στόχος είναι η απεμπλοκή από την Τρόικα και όχι η έξοδος από την Ευρωζώνη, τονίζοντας πως απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων των θεσμών για να βγει η Κύπρος από την κρίση. Ανέφερε πως η Κύπρος επιβάλλεται να επανασχεδιάσει το οικονομικό και αναπτυξιακό της μοντέλο, σημειώνοντας πως μέσα από την ενίσχυση των τομέων του τουρισμού, των κατασκευών, των υπηρεσιών, της εμπορικής ναυτιλίας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αλλά και την ενίσχυση του ΧΑΚ και την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μπορούμε να οδηγηθούμε σε πορεία επανεκκίνησης της οικονομίας.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία πως, αν υλοποιηθούν οι προτάσεις της ΕΔΕΚ, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια η Κύπρος θα επανέλθει στις αγορές και θα αρχίσει η διαδικασία αποδέσμευσης από το Μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση.

Στην ομιλία του, ο κ. Ομήρου έκανε λόγο αρχικά για τραγικά λάθη, καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στον δημοσιονομικό και τον τραπεζικό τομέα, που οδήγησαν τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης και στην Τρόικα. «Η διολίσθηση των δημοσιονομικών δειχτών, η απερίσκεπτη διαχείριση του δημόσιου χρέους, η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα και η χωρίς όρια πιστωτική τους επέκταση έφεραν την Κύπρο κοντά στη στάση πληρωμών», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένεται πως η Κύπρος θα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά ύφεσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και συρρίκνωσης της κατανάλωσης.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι απαιτείται σωστός και τεκμηριωμένος στρατηγικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. «Ένας οδικός χάρτης στον οποίο όλοι μας να εργαστούμε για να επανέλθει η αξιοπρέπεια στον τόπο», είπε, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις επηρεάζουν κρίσιμα και καθοριστικά και την πορεία του εθνικού μας θέματος.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την πεποίθηση της ΕΔΕΚ ότι η άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η διαχείριση των αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup και των όρων του μνημονίου, η ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα και η όσον το δυνατόν γρηγορότερη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα, μέσα από την αναδιάρθρωση της οικονομίας. «Απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η επάνοδος της χώρας στις αγορές και η δημιουργία των προϋποθέσεων για επάνοδο στην ομαλότητα και την ευημερία», είπε.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η συνεργασία Κεντρικής Τράπεζας και ΥΠΟΙΚ σε καθημερινή βάση για καλύτερο συντονισμό είναι επιβεβλημένη, καθώς,. όπως πρόσθεσε, «έχουμε πληρώσει ήδη αρκετά λάθη». Είναι αναγκαία, όπως είπε, η διασφάλιση της ρευστότητας στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία, η μόνιμη ενίσχυση των εσόδων μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα, η επάνοδος στις αγορές και προσέλκυση επενδύσεων με τελικό στόχο την έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα, ανέφερε πως για να γίνει δυνατή η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων θα πρέπει να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. «Οι επενδυτικές μας προτάσεις επιβάλλεται να είναι συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες, κάτι που δυστυχώς δεν είχαμε όταν μετέβηκε ο ΥΠΟΙΚ στη Ρωσία μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου Eurogroup», είπε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η έρευνα και η καινοτομία με την πλήρη αξιοποίηση των ακαδημαϊκών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παρέχει στην Κύπρο τη δυνατότητα, μαζί με την παροχή συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων, προσέλκυσης συγκεκριμένων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, επικαλούμενος δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup και αξιωματούχων του ΔΝΤ ότι θα εξεταστεί το 2014 πιθανότητα κουρέματος του επίσημου χρέους της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένου αυτού που κρατεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε πως μετά τη λύση που δόθηκε στο πρόβλημα της Κύπρου έχουμε κάθε ηθικό δικαίωμα να ζητήσουμε διαγραφή μέρους του ποσού του ELA που φορτώθηκε στην Τράπεζα Κύπρου. «Τέτοιες κινήσεις χρειάζονται σωστό σχεδιασμό, στρατηγική και αναζήτηση συμμάχων», πρόσθεσε.

Επίσης, σημείωσε πως η ΕΔΕΚ δεν προτίθεται να προβαίνει σε λαϊκισμούς προτείνοντας ατεκμηρίωτες και ανεφάρμοστες λύσεις, ούτε να περιμένει κάθε στραβοπάτημα της οικονομίας για να ασκεί κριτική. «Επιβάλλεται η συνεννόηση και η συνεργασία όλων για να βγει ο τόπος από την κρίση. Αντί τούτου οι πολίτες παρακολουθούν με οδυνηρή έκπληξη και απαξίωση μια επικίνδυνη κομματική αντιπαράθεση η οποία έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομίας», είπε.

Ερωτηθείς σε πόσο καιρό πιστεύει ότι η Κύπρος θα βγει από την κρίση και το Μνημόνιο αν υλοποιηθούν οι προτάσεις της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. «Αν εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα της μελέτης, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα επόμενα λίγα χρόνια θα μπορούμε να επανέλθουμε στις αγορές. Τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα δανείζεται με λογικά επιτόκια και θα αρχίσει η διαδικασία αποδέσμευσης από το Μνημόνιο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα