ΕΔΕΚ: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για την oικονομία

14:34 24/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΚΣ ΕΔΕΚ στηρίζει την προσπάθεια για συνταγματική ρύθμιση των ελλειμμάτων στα δημόσια οικονομικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητεί άμεσα τη σύγκληση συνεδρίας των πολιτικών αρχηγών για συνεννόηση και λήψη μέτρων.

”Οι χθεσινές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωστατιστική Υπηρεσία εντείνουν τις ανησυχίες μας για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας”, δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης,

σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Λευκωσία.

Μπορεί, είπε ο κ. Παπαδάκης, ”το πρώτο τρίμηνο το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιορίστηκε στο 0,8% σε σχέση με 1,8% την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011, όμως παραμένουμε εκτός στόχων”.

Οπως ανέφερε ο Γραμματέας της ΕΔΕΚ, ”το έλλειμμα κατά το 2011 ανέβηκε στο 6,3%, καταγράφοντας τη χειρότερη σχεδόν δημοσιονομική επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, για να επιτύχουμε το στόχο του 2,7% κατά το 2012, απαιτείται βελτίωση 3,5% του ΑΕΠ, ή περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.

”Η ύφεση στην οικονομία”, είπε, ”βαθαίνει, με αποτέλεσμα η επιχειρηματική δραστηριότητα και τα κρατικά έσοδα να συρρικνώνονται”.

”Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών”, πρόσθεσε, ”προκύπτει απόκλιση από τους στόχους κατά 200 εκατομμύρια ευρώ και οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών μιλούν για συρρίκνωση 0,5% του ΑΕΠ το 2012, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για 1,2%, άρα είμαστε επιφυλακτικοί ως προς το μέγεθος της απόκλισης”.

”Η ανησυχία μας”, συνέχισε ο κ. Παπαδάκης, ”είναι ακόμη μεγαλύτερη όσον αφορά το δημόσιο χρέος, το οποίο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο το 2011, στα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί με το 71,6% του ΑΕΠ, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις αναφέρονταν σε σταθεροποίηση κοντά στο 64% του ΑΕΠ”.

Δυστυχώς, δήλωσε, ”το Πρόγραμμα Σταθερότητας καταδεικνύει ότι το ποσοστό του χρέους θα παραμείνει στο 72% κατά το 2012, ενώ το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξήθηκε σημαντικά”.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι ”η Κύπρος βρίσκεται αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, ενώ μέσα στην επόμενη πενταετία υπάρχει μεγάλος αριθμός χρεογράφων, που απαιτούν αναχρηματοδότηση, με σημαντικό μέρος να λήγουν το 2013”.

”Ενας από τους λόγους αποκλεισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών”, συνέχισε, ”είναι η έλλειψη αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας, θα έπρεπε όμως κάποιοι να εξηγήσουν στον Κύπριο φορολογούμενο, εργάτη, φοιτητή, άνεργο ή πολύτεκνο το πώς φθάσαμε ως εδώ”.

Ο κ. Παπαδάκης χαιρέτισε την οποιαδήποτε προσπάθεια και βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, αλλά, είπε, είναι απαραίτητο να είμαστε ρεαλιστές.

”Πρέπει να βρεθούν άμεσα, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα”, πρόσθεσε, ”οι τρόποι για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ψηφισθούν άμεσα όλα τα μέτρα ώθησης της ανάπτυξης, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι μηχανές της κυπριακής οικονομίας”.

”Πιθανός νέος διακρατικός δανεισμός”, δήλωσε ο κ. Παπαδάκης, ”θα οδηγήσει το χρέος σε τέτοια επίπεδα, ώστε η εξυπηρέτησή του να είναι τρομερά δύσκολη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα