ΕΔΕΚ: «Ξεπούλημα» το 1,4 δις που συμφώνησε η Κυβέρνηση για τους ημικρατικούς

12:33 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η καθορισμένη τιμή πώλησης των τριών ημικρατικών οργανισμών -Cyta, AHK, ΑΛΚ – στην ουσία αποτελεί ξεπούλημα, δεδομένης της κερδοφορίας τους και της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Είπε επίσης ότι η πρόταση του Προέδρου για την πρώτη κατοικία κινείται στην ορθή κατεύθυνση, θα κριθεί όμως στη βάση των λεπτομερειών της τελικής διαμόρφωσης της πρότασης και κυρίως στη βάση

των αντικειμενικών δυσκολιών που προκύπτουν από την οικονομική κρίση στον τόπο.

Όπως ανέφερε το πρωί, σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ, η κερδοφορία των τριών ημικρατικών ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ το χρόνο, με προοπτική να αυξηθεί στο μέλλον, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ξεπερνούν τα 4,5 δις.

«Το 1,4 δις το οποίο συμφώνησε η Κυβέρνηση για πούλημα των ημικρατικών οργανισμών, στην ουσία είναι ξεπούλημα» είπε ο κ. Σιζόπουλος ενώ είπε ότι η κερδοφορία των τριών οργανισμών για την τριετία 2013-2016, ουσιαστικά καλύπτει τις δημοσιονομικές ανάγκες τους κράτους.

Αναφέρθηκε εξάλλου στις «τεράστιες πολιτικές και οικονομικές ευθύνες» που ανέλαβε η Κυβέρνηση, με την υπογραφή του Μνημονίου. «Οι ευθύνες της είναι πολιτικές, γιατί οι δραστηριότητες των δύο από αυτούς άπτονται σοβαρών θεμάτων εθνικής ασφάλειας» αλλά και οικονομικές «γιατί η καθορισμένη τιμή πώλησης στην ουσία αποτελεί ξεπούλημα».

Είπε εξάλλου ότι η ΕΔΕΚ από το 1997 είχε προτείνει συγκεκριμένη διαδικασία για μερική μετοχοποίηση των ημικρατικών με την κατοχή του πλειοψηφικού πακέτου από το κράτος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συγκυβερνώντων κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο, οι οποίοι «κατ’ επανάληψη είχαν τονίσει ότι δεν ετίθετο θέμα ιδιωτικοποίησης».

Συμπλήρωσε ότι «οι παλινδρομήσεις της Κυβέρνησης, η αθέτηση δεσμεύσεων σε πολλά σημαντικά θέματα, δεν μας επιτρέπουν να την χρεώνουμε εκ των προτέρων με θετικές προθέσεις» και την κάλεσε να αποφύγει την τακτική του αιφνιδιασμού και να εμπλακεί σε διάλογο με όλα τα κόμματα για τη συνδιαμόρφωση κοινής πολιτικής.

Είπε επίσης ότι πρέπει να ορίσει Επιτροπή, αποδεσμευμένη από τα κόμματα, που θα αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης της τελικής απόφασης και η οποία να λογοδοτεί πέραν της Κυβέρνησης και στο Κοινοβούλιο.

Την κάλεσε τέλος να αποφύγει τον πειρασμό να διορίσει κυβερνητικά ή κομματικά ελεγχόμενα Διοικητικά Συμβούλια στους ημικρατικούς.

Επανέλαβε εξάλλου την πρόταση που κατέθεσε η ΕΔΕΚ από τον περασμένο Απρίλιο, δηλώνοντας την ετοιμότητα του Κινήματος να συνεργασθεί με την Κυβέρνηση για «γρήγορη έξοδο από το αντιαναπτυξιακό μνημόνιο» και για την ανόρθωση της οικονομίας.

Διασφάλιση πρώτης κατοικίας

Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την πρώτη κατοικία, αλλά και την προοπτική ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης, ο κ. Σιζόπουλος έκανε λόγο για «υπαρκτούς κινδύνους» και είπε ότι χρειάζεται πολύ προσοχή.

Πρόσθεσε ότι «από τις αρχικές εξαγγελίες του Προέδρου, φαίνεται ότι κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, όμως το ζητούμενο είναι να δούμε ακριβώς τις λεπτομέρειες» ώστε η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του οργανισμού να μην επηρεάσει, αλλά να διασφαλίσει στους κατόχους των υποστατικών ότι δεν θα υποστούν έξωση ή απώλεια της περιουσίας τους.

Σε άλλη ερώτηση, αν η μέθοδος που περιέγραψε ο Πρόεδρος με την ενοικίαση του υποστατικού, αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «δεν αποτελεί πλήρη ασφαλιστική δικλείδα, δεδομένης της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των οικογενειών» και λόγω της μεγάλης ανεργίας που πλήττει τον τόπο.

Αναφέρθηκε επιπρόσθετα σε «ένα τσουνάμι φορολογιών, οι οποίες πλήττουν ακόμη περισσότερο το οικογενειακό επίδομα», όπως η φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας, η αύξηση του ΦΠΑ και των καυσίμων.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Κυβέρνηση μιλά για επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί αν γίνει, καθώς είναι ανύπαρκτες οι πηγές χρηματοδότησης. Το κράτος, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, είναι υπό πτώχευση, οι τράπεζες αδυνατούν να δώσουν δάνεια, ενώ ξένες επενδύσεις δεν βλέπουμε να γίνονται.

«Τα όσα η Κυβέρνηση ανακοινώνει περί επανεκκίνηση της οικονομίας, απλά είναι επικοινωνιακές διακηρύξεις», είπε.

Ανέφερε ότι από τον περασμένο Απρίλιο η ΕΔΕΚ κάλεσε την Κυβέρνηση να συνδιαμορφώσει με τα κόμματα συγκεκριμένη πολιτική αναφορικά με το μοντέλο της κυπριακής οικονομίας, την έξοδο από το αντιαναπτυξιακό μνημόνιο το συντομότερο δυνατό, την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, τον καθορισμό αναπτυξιακών έργων άμεσης υλοποίησης, που θα ανακόψει την μετανάστευση των νέων επιστημόνων και τη συνεργασία για την πάταξη των σκανδάλων και της διαπλοκής.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ πιστεύει ότι για τους λόγους αυτούς ο νέος Γενικός Εισαγγελέας αναλαμβάνει «τεράστιες ευθύνες», ενώ είπε ότι τα σκάνδαλα του παρελθόντος που είτε παρασιωπήθηκαν, είτε συγκαλύφθηκαν για πολιτικούς λόγους, θα πρέπει να επανέλθουν στην επιφάνεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, εφόσον προκύπτουν.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ εύχεται κάθε επιτυχία στον Κώστα Κληρίδη στην άσκηση των καθηκόντων του.

Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε ότι ως ανώτατος ανεξάρτητος αξιωματούχος θα ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τρόπο αντικειμενικό και αδέκαστο» και «ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή για τα σκάνδαλα και την διαπλοκή που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία».

«Σήμερα όπου οι πολίτες αμφισβητούν τους πολιτειακούς θεσμούς, το έργο του νέου Γενικού Εισαγγελέα καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο και οι ευθύνες του ακόμα μεγαλύτερες» κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα