Έγνοια της Κυβέρνησης οι τράπεζες και όχι ο φτωχόκοσμος, εκτιμά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

13:28 12/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι διαφωνίες μεταξύ των στελεχών της Κυβέρνησης αναφορικά με την κύρια κατοικία δείχνουν ότι η επερχόμενη κυβερνητική νομοθετική πρόταση στόχο έχει να προστατεύσει τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι τον απλό κόσμο για τον οποίο επιδεικνύει αδιαφορία, δήλωσε το Σάββατο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σχολιάζοντας τις τελευταίες τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Κληθείς το πλαίσιο

συνέντευξης Τύπου να σχολιάζει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για το θέμα, ανέφερε ότι “κανένας δεν θα ήθελε να παραχωρούνται δάνεια τα οποία εκ προοιμίου θα θεωρούνται μη αποπληρωτέα”, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις οι οποίες να εξασφαλίζουν την πληρωμή των οφειλών και τους όρους αποπληρωμής σε άμεση σχέση με τους όρους παραχώρησης των δανείων.
Παρατηρώντας ότι “τώρα προσπαθούν να φορτώσουν στον κόσμο απερισκεψία κατά τη σύναψη των δανείων”, υπενθύμισε ότι υπήρξε περίοδος που οι τράπεζες πίεζαν τους αιτητές δανειοδότησης να πάρουν μεγαλύτερο δάνειο από αυτό που είχαν αιτηθεί αρχικά και συνεπώς οι ίδιες οι τράπεζες προκαλούσαν αυτού του είδους τα προβλήματα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διατύπωσε ακολούθως τη θέση ότι η Κυβέρνηση επιδεικνύει ευαισθησία σε όλα τα ζητήματα που κατοχυρώνουν τις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο, αλλά δεν δείχνει καμία απολύτως ευαισθησία στους απλούς εργαζόμενους και το φτωχόκοσμο, που έχει ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας, ώστε να πάρει μέτρα να τους καλύψει.
Αφού ανέφερε ότι όλοι παραδέχονται ότι τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία προήλθαν από τη μεγάλη τρύπα στον τραπεζικό τομέα, είπε ότι “τσακιστήκαμε να σώσουμε τις τράπεζες και τώρα εκ νέου η προσοχή των πάντων επικεντρώνεται στη σωτηρία των τραπεζών και ξεχνούν ότι υπάρχει κόσμος που αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες”.
Συνεχίζοντας ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η μονόπλευρη προσέγγιση της Κυβέρνησης και ανέφερε ότι επιμένει πως πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα προστατεύουν και θα ανακουφίζουν τον κόσμο που έχει ανάγκη από τη στήριξη του κράτους, όπως οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι που υπέστησαν σημαντική μείωση μισθού και αδυνατούν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους.
Ο κ. Κυπριανού τοποθετούμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στο θέμα της κύριας κατοικίας, χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν ένα μήνα με συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα ανακοίνωσε ότι η κύρια κατοικία στην Κύπρο κατοχυρώθηκε και ένα μήνα αργότερα η Κυβέρνηση μεταξύ των στελεχών δεν ξεκαθάρισε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει.
“Αλλα λέει, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, άλλα ο Υπουργός Οικονομικών, άλλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος”, είπε ο κ. Κυπριανού αναφέροντας ότι αυτή η σύγχυση κάθε άλλο παρά εικόνα σοβαρής συζήτησης και προσέγγισης αυτού του φλέγοντος θέματος, δείχνει.
Ο κ. Κυπριανού επανάλαβε την ανησυχία ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση, “η οποία θα εξασφαλίζει πρωτίστως και πάλι τα συμφέροντα του τραπεζικού τομέα και όχι του κόσμου” και διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα επιμένει στη νομοθετική πρόταση που κατέθεσε.
Είπε ότι το θέμα της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης ενεγράφη στη Βουλή πριν ένα χρόνο, συζητείται τους τελευταίους μήνες, ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είχε την ευαισθησία να καταθέσει στη Βουλή κάποιες σκέψεις και απόψεις οι οποίες συνυπολογίστηκαν στην ετοιμασία του κειμένου της πρότασης νόμου και ανέφερε ότι “η Κυβέρνηση, ωστόσο αδιαφόρησε πλήρως και την τελευταία στιγμή, κατά τρόπο εκβιαστικό, όπως πάντα, χαρακτήρισε τους Βουλευτές και τα κόμματα ανεύθυνους και ότι θα οδηγήσουν το τόπο σε χρεοκοπία”.
“Ανεύθυνοι και αδιάφοροι είναι εκείνοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνουν και αν θα παρέμβουν, παρεμβαίνουν για να προστατεύσουν τις τράπεζες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι τον κόσμο”, είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η έρευνα που διεξάγεται από τη Νομική Υπηρεσία για προνομιακή πληροφόρηση σε εκροές κεφαλαίων πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο και να διαφανεί ποιοι είναι εκείνοι που είχαν πληροφόρηση και φυγάδευσαν κεφάλαια και από ποιους είχαν την πληροφόρηση.
Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι όντως οι Τράπεζες δεν στριμώχνουν με τον ίδιο τρόπο και τους μεγάλους χρεώστες, αλλά δεν έχουν λάβει και μέτρα που να διευκολύνουν τους φτωχούς δανειζόμενους να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.
Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εξήγγειλε πριν ένα χρόνο τη θέσπιση του θεσμού του μεσολαβητή, δεν έχει διοριστεί συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν έχουν διαμορφωθεί οι κανονισμοί που θα διέπουν τη λειτουργία του θεσμού, όμως την ίδια ώρα απειλούν τον κόσμο ότι αν δεν αποπληρώσει το δάνειο θα του πάρουν την κατοικία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα