Είπε το «ναι» στο κοινό ανακοινωθέν ο Έρογλου

20:37 7/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είπε το ναι στο κοινό ανακοινωθέν, μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τα τουρκοκυπριακά κόμματα και πλέον ξεκινούν άμεσα οι συνομιλίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντερβίς Έρογλου έκανε αποδεκτό το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τα τουρκοκυπριακά κόμματα.

Το δελτίο τύπου του ΚΥΠΕ

Τη στήριξη της έναρξης των διαπραγματεύσεων αποφάσισαν τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα στα κατεχόμενα μετά από

συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, το απόγευμα που διήρκησε μιάμιση ώρα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη συνάντηση πήραν μέρος τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, Δημοκρατικό κόμμα – Εθνικές δυνάμεις, κόμμα Εθνικής Ενότητας και κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.

ΔΚ-ΕΔ και ΚΕΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, αλλά οι αρχηγοί τους, Σερντάρ Ντενκτάς και Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν έδωσαν τη στήριξή τους στον Τ/κ ηγέτη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση, που έγινε στο λεγόμενο προεδρικό, συζητήθηκε το κείμενο που δόθηκε μέσω των ΗΕ ως κοινό ανακοινωθέν, αναφέρεται. ΡΤΚ και ΚΚΔ βρήκαν πως το περιεχόμενό του είναι θετικό και μπορεί να αποτελέσει βάση για την έναρξη των συνομιλιών, σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κίπρις Ποστασί, ο πρόεδρος του ΡΤΚ και «πρωθυπουργός», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, δήλωσε ότι το κείμενο δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως κείμενο δημοψηφίσματος και εξέφρασε την άποψη ότι οι Τ/κ το αντικρίζουν θετικά. Ο Τ/κ ηγέτης, είπε, θα καθορίσει τη δική του στάση και «ελπίζω και αναμένω πως η στάση του θα είναι θετική. Περιμένουμε ότι θα είναι θετική. Κατ’ εμάς σε αυτό το κείμενο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Υπάρχουν ανησυχίες και ευαισθησίες για το περιεχόμενο του κειμένου δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΚ-ΕΔ και εταίρος της «κυβέρνησης», Σερντάρ Ντενκτάς, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι ξεκάθαρο πως αυτές οι ανησυχίες θα ξεπεραστούν με το να αρχίσουν οι συνομιλίες άμεσα. Γι’ αυτό το λόγο η πιο σωστή προσέγγιση είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο με τη σκέψη ότι θα αρχίσουμε εκεί να υπερασπιζόμαστε τα επιχειρήματά μας». Γι’ αυτό, είπε, έκαναν έκκληση στον Τ/κ ηγέτη να καθυστερήσει άλλο αυτή η «δουλειά». «Αυτό δεν είναι μια βάση. Αυτό (το κείμενο) μπορεί να γίνει αποδεκτό ίσως ως εργαλείο για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες».

Ο πρόεδρος της «αντιπολίτευσης, του ΚΕΕ, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν εξέφρασε κι αυτός επιφυλάξεις και ανησυχίες για το περιεχόμενο του κειμένου «αλλά η έναρξη των συνομιλιών είναι μια άλλη αναγκαιότητα», υπενθυμίζοντας πως είχαν ταχθεί υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων και χωρίς καμιά δήλωση. Ενθαρρύνουν και στηρίζουν τον Τ/κ ηγέτη, είπε, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως δεν είναι ένα ικανοποιητικό κείμενο αλλά το βλέπουν ως μια κοινή δήλωση για την έναρξη των συνομιλιών.

Χαρά γιατί γίνεται ένα βήμα για την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ, λέγοντας πως δεν θεωρεί πως το κείμενο που είδαν σήμερα έκανε πολύ μεγάλες αντιφάσεις με το κείμενο που η τ/κ πλευρά είχε δώσει στις 14 Δεκεμβρίου 2013. «Πιστεύουμε ότι αποτελεί μια καλή βάση». Αναμένουν, πρόσθεσε, ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει μια ανακοίνωση σχετικά με την κοινή δήλωση και θα αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που μπορούν να φέρουν ένα αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα