Έκκληση για διαμόρφωση προϋποθέσεων εξόδου από το Μνημόνιο, απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

13:01 20/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση για διαμόρφωση, μέσα από συνθήκες εθνικής και λαϊκής ενότητας, των προϋποθέσεων και ενός προγράμματος εξόδου της Κύπρου από το Μνημόνιο, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, εξηγώντας ότι «η παραμονή της Κύπρου στα δεσμά του Μνημονίου

και της Τρόικας θα βυθίσει τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια σε μια δραματική ύφεση, μια εκτινασσόμενη ανεργία, μια μαζική φτώχεια, σε κοινωνική εξαθλίωση και ανθρωπιστική κρίση»

Σε δηλώσεις του μετά από εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε η ΕΔΕΚ προς τιμή των αγωνιστών της αντίστασης κατά της Χούντας μπροστά στην προτομή του αγωνιστή της αντίστασης κατά της δικτατορίας Γεώργιου Τσικουργή στη Λευκωσία, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι με την ευκαιρία της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου 1967, ημέρας κατά την οποία επεβλήθη η επταετής χουντική τυραννία στον ελληνικό λαό η ΕΔΕΚ τιμά τους αγώνες και τους αγωνιστές, όσους έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι εναντίον της ξενοκίνητης φασιστικής δικτατορίας, όσους έδωσαν αργότερα τη ζωή τους εναντίον του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 που διενήργησε η Χούντα των Αθηνών μαζί με τα όργανα της στην Κύπρο και που οδήγησε στην εθνική τραγωδία του 1974 τις συνέπειες της οποίας εξακολουθεί να βιώνει ο κυπριακός Ελληνισμός μέχρι σήμερα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι «δυστυχώς σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε και για ένα άλλου είδους ολοκληρωτισμό» από αυτόν που επέβαλε η στρατιωτική Χούντα των Αθηνών.

«Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να μιλούμε για τον οικονομικό ολοκληρωτισμό, τον ολοκληρωτισμό της Τρόικας. Το έγκλημα που συνετελέσθη στις 15 και 25 Μαρτίου με την πρωτοφανή απόφαση για να τσακίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και στη συνέχεια για να μας υποβάλουν στα δεσμά της Τρόικας και του Μνημονίου, είναι ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός» ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι «και σήμερα, αντίσταση σε αυτού του είδους τον ολοκληρωτισμό μαζί με όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου στους οποίους επιβάλλονται αυτά τα δεσμά».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε και προς όσους, κατά τον ίδιο, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και πως πρέπει η Κύπρος να παραμείνει και να υπαχθεί στα δεσμά της Τρόικας και του Μνημονίου, αναφέροντας ότι «το καθήκον μας είναι αντίσταση και σήμερα, αντίσταση στον οικονομικό ολοκληρωτισμό και στα νεοαποικιακής μορφής δεσμά που επιβάλλουν η Τρόικα και οι ισχυροί ταγοί της ΕΕ».

«Ναι, έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να φύγουμε από τα δεσμά της Τρόικας και του Μνημονίου. Είναι χρέος μας προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό ο οποίος σήμερα βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του εγκλήματος που συνετελέσθη εις βάρος του λαού μας» ανέφερε.

Υπέδειξε δε πως «είναι χρέος μας να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις εξόδου από το Μνημόνιο και την Τρόικα» εξηγώντας ότι «παραμονή στα δεσμά του Μνημονίου και της Τρόικας θα βυθίσει τη χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια σε μια δραματική ύφεση, μια εκτινασσόμενη ανεργία, μια μαζική φτώχεια, σε κοινωνική εξαθλίωση και ανθρωπιστική κρίση».

«Γι’ αυτό το χρέος μας είναι σήμερα μέσα από συνθήκες εθνικής ομοψυχίας και εθνικής λαϊκής ενότητας να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα εξόδου από τα δεσμά της Τρόικας και του οικονομικού ολοκληρωτισμού που επιβάλλεται στους λαούς της Νότιας Ευρώπης» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής προς τους αγωνιστές της αντίστασης κατά της Χούντας τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του Γεώργιου Τσικουρή και όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα αλλά και όσων έπεσαν κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο από τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Επίσκοπος Μεσαορίας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Λευκωσίας, η Γυναικεία Σοσιαλιστική Κίνηση, η ΔΕΟΚ, η Νέα Αγροτική Κίνηση και η Νεολαία ΕΔΕΚ.

Ο Γεώργιος Ξάνθου Τσικουρή γεννήθηκε στο χωρίο Άσσια τον Ιούλιο του 1945. Στην Ιταλία όπου φοιτούσε τέλεσε Πρόεδρος του συλλόγου των Ελλήνων Φοιτητών και πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά της Χούντας των Αθηνών. Υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού αντιδικτατορικού αγώνα και της Πανελλήνιας Αντιδικτατορικής Οργάνωσης Σπουδαστών «Ρήγας Φεραίος».

Ο Τσικουρής ενεργοποιήθηκε στην αντίσταση κατά της δικτατορίας όμως στο ταξίδι του στην Ελλάδα μαζί με την Ιταλίδα φοιτήτρια Αντζελόνι με την οποία θα επιχειρούσαν βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας σκοτώθηκε όπως και η Αντζελόνι από πρόωρη έκρηξη της βόμβας που μετέφεραν.

Keywords
Τυχαία Θέματα