Ελάχιστος ο κίνδυνος για ‘ξέπλυμα χρήματος’ στην Κύπρο αναφέρει η Moneyval

20:46 17/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ομάδα Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL), έδωσε στη δημοσιότητα την ειδική έκθεση που συνέταξε για λογαριασμό της Τρόϊκας, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που είχαν λάβει οι κυπριακές τράπεζες, για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οπως προκύπτει από την έκθεση, ο κίνδυνος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο είναι ελάχιστος.

Η

σχετική έκθεση της MONEYVAL, παραδόθηκε στο Γιουρογκρούπ και τα μέλη της Τροϊκας στις 24 Απριλίου 2013, προκειμένου, όπως τονίζεται, να βοηθηθούν στη λήψη απόφασης, σχετικά με το αίτημα χορήγησης βοήθειας στην Κύπρο από την Ευρωζώνη.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι, για την σχετική αξιολόγηση εξετάσθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που είχαν λάβει 13 κυπριακές τράπεζες, οι οποίες συγκέντρωναν το 71% των συνολικών καταθέσεων.

Στην έκθεση της MONEYVAL αναφέρεται ότι οι κυπριακές αρχές έίχαν λάβει μια σειρά νομοθετικών και άλλων μέτρων, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) και τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ξεπλύματος παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στην έκθεση χαρακτηρίζεται ορθή η πολιτική της καθιέρωσης προληπτικών απαιτήσεων των τραπεζών έναντι των πελατών τους που, όπως τονίζεται, είχε καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις κυπριακές αρχές, τόσον για τον προσδιορισμό των ταυτοτήτων των καταθετών και την αποκάλυψη των πραγματικών δικαιούχων όσον και στον εντοπισμό των ύποπτων δραστηριοτήτων.

Θετικά, επίσης, χαρακτηρίζονται τα υψηλά πρότυπα της γνώσης και της εμπειρίας που είχαν τα τραπεζικά στελέχη στην Κύπρο, για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τρομοκρατίας ενώ, επικροτείται το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες υλοποιούσαν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους, στον τομέα της επιμέλειας των ύποπτων συναλλαγών μέσω του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Με την έκθεση αναγνωρίζεται ότι, το ειδικό φορολογικό καθεστώς που είχε εγκαθιδρύσει η κυπριακή δημοκρατία (περίπλοκες εταιρικές δομές, τράστ, διασυνοριακές συναλλαγές κ.α) δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο της κυπριακής οικονομίας αλλά μπορεί να βρεθεί και στα τραπεζικά συστήματα παγκοσμίως.

Βέβαια, τονίζεται στην έκθεση, υπάρχει μία ανησυχία ότι, σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, όλα αυτά τα χαρακτηστικά της κυπριακής οικονομίας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα σωρευτικό κίνδυνο, που δεν θα μπορεί να μετριασθεί από τα μέτρα επιμέλειας που έχουν ήδη ληφθεί.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, χρειάζεται περισσότερη εποπτεία στην δραστηριότητα δικηγόρων και ορκωτών λογιστών, που συχνά εκπροσωπούν τους πραγματικούς δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών και εταριών, οι οποίοι είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.

Στην έκθεση, τέλος, αναγνωρίζεται ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν στην διάθεση τους συστήματα παρακολούθησης, για να αποτρέψουν έναν υψηλό επιχειρηματικό κίνδυνο με το κλείσιμο επίμαχων λογαριασμών αλλά, όπως υπογραμμίζεται, οι πληροφορίες που λαμβάνονται στην έναρξη μίας επιχειρηματικής σχέσης, δεν είναι πάντα επαρκείς για να δημιουργήσουν το ακριβές οικονομικό και επιχειρηματικό προφίλ του πελάτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα