Ελπίδα για επίσημη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου εξέφρασε το Φόρεϊν Όφις

19:18 12/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ελπίδα της βρετανικής Κυβέρνησης να υπάρξει στο εγγύς μέλλον επίσημη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, εξέφρασε με γραπτή απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή Μάθιου Όφορντ ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον.
Στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Όφορντ, βουλευτής των Συντηρητικών στο βόρειο Λονδίνο και επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο, ζήτησε

την αξιολόγηση του Φόρεϊν Όφις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Έρογλου.

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει, ο κ. Λίντινγκτον εξέφρασε την ελπίδα «ότι μια πρώτη επίσημη συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον για να σηματοδοτήσει την επανάληψη πλήρων διαπραγματεύσεων». Ο Βρετανός Υφυπουργός πρόσθεσε ότι «οι Κύπριοι έχουν τώρα την καλύτερη ευκαιρία που παρουσιάζεται εδώ και χρόνια να επιτύχουν μία δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση».
Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση του ιδίου βουλευτή, ο κ. Λίντινγκτον ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης βασισμένης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Επαφίεται στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμφωνήσουν επί των ακριβών όρων της λύσης», πρόσθεσε ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Μάθιου Όφορντ υπέβαλε, επίσης, ερώτηση αναφορικά με το ποιος είναι ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στην παροχή βοήθειας στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στην Κύπρο.
Η απάντηση που έλαβε από τον Υφυπουργό Ευρώπης ήταν πως ως παραδοσιακός φίλος της Κύπρου, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να στηρίζει τις δύο κοινότητες στην αναζήτηση λύσης.
«Στηρίζουμε τα Ηνωμένα Έθνη στο ρόλο τους και συζητάμε τακτικά την ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος με διάφορους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων, των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα