Ενημέρωση της Επιτροπής Προσφύγων για τη στεγαστική πολιτική του κράτους

17:39 24/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίσθηκε και σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων η ενημέρωση για τη στεγαστική πολιτική του κράτους, πολιτική η οποία αφορά τους εκτοπισμένους και για το πως αυτή επηρεάζεται από το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας.

Το θέμα ενεγράφη προς αυτεπάγγελτη εξέταση στην Επιτροπή, έπειτα από πρόταση των βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη από τον ΔΗΣΥ, Σκεύης

Κούτρα-Κουκουμά από το ΑΚΕΛ και Αντώνη Αντωνίου από το ΔΗΚΟ.

«Σήμερα», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, «σε μίαν έκτακτη συνεδρία, συζητήσαμε τα διάφορα προσφυγικά προγράμματα, τα οποία, εκτός από τις μέχρι σήμερα αποφάσεις για μειώσεις, ενημερωθήκαμε ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τους διαχωρισμούς οικοπέδων, φαίνεται ότι ένας αριθμός οικοπέδων, γύρω στα 705 οικόπεδα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, σχεδόν καταργούνται, αφού η υλοποίηση του διαχωρισμού έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες και είναι πολύ μεγάλη η οπισθοδρόμηση στο θέμα αυτό».

«Ο κόσμος αυτός, τα νεαρά ζευγάρια», είπε η κ. Κούτρα-Κουκουμά, «έχουν σε κάποιες περιπτώσεις εξασφαλίσει και τις πολεοδομικές άδειες και η εξέλιξη αυτή, πραγματικά, θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις τα ζευγάρια που ανέμεναν ότι θα βοηθηθούν».

«Επίσης», συνέχισε η κ. Κούτρα-Κουκουμά, «ενημερωθήκαμε ότι, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά οικόπεδα, ότι περίπου όσοι πήραν και ότι δεν θα προωθηθεί ο διαχωρισμός άλλων αντισταθμιστικών οικοπέδων».

«Αυτή», δήλωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, «είναι, επίσης, μία πολύ αρνητική εξέλιξη, που δημιουργεί ξανά περαιτέρω διακρίσεις ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο, κάποιοι να έχουν πάρει, ένας αριθμός γύρω στα 500 και περισσότερα οικόπεδα έχουν δοθεί σε δικαιούχους, δηλαδή εκτοπισμένους που ζουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες».

«Δυστυχώς, είπε η κ. Κούτρα-Κουκουμά, «η προσπάθεια, που είχε ξεκινήσει από προηγουμένως, για τον εντοπισμό γης, όπως είχαμε ενημερωθεί παλαιότερα, είχε εντοπισθεί γη για έναν αριθμό γύρω στις 3.500 οικόπεδα και ήταν στη διαδικασία της μελέτης της γης αυτής και του περιβάλλοντος, φαίνεται ότι και αυτή η προσπάθεια μπαίνει στο περιθώριο και δεν πρόκειται να προχωρήσουν, ή, εάν θα προχωρήσουν, κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε».

Σε δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι «μέχρι και το τέλος του 2011 είχαμε καθυστέρηση (στην παραχώρηση οικοπέδων ως αντιστάθμισμα στους πρόσφυγες οι οποίοι διέμεναν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ή έκτισαν πάνω σε τουρκοκυπριακή γη), με αποτέλεσμα να φέρουν ακεραία την ευθύνη (οι τότε κυβερνώντες) για τη μη υλοποίηση του στεγαστικού αντισταθμιστικού προγράμματος και να μας προλάβει το μνημόνιο και σήμερα να παρεμποδίζεται το κράτος να παραχωρήσει ή να ολοκληρώσει την πολιτική σχετικά με τα αντισταθμιστικά οικόπεδα».

«Παραλάβαμε ως νέα Κυβέρνηση», είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, «ένα μνημόνιο ουσιαστικά συμφωνημένο και ολοκληρωμένο, όπου, δυστυχώς, σε αυτό το μνημόνιο η διαπραγμάτευση που είχε διεξαχθεί οδήγησε σε μίαν περικοπή τεράστια εις βάρος του προσφυγικού κόσμου».

«Για του λόγου το αληθές», πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννης, «είναι και η επιστολή του κ. Σιαρλή, τότε Υπουργού Οικονομικών, για τελμάτωση ουσιαστικά της παραχώρησης ή της έγκρισης οποιωνδήποτε άλλων στεγαστικών προγραμμάτων είτε προς την κατεύθυνση του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών είτε προς την κατεύθυνση της Μέριμνας».

«Έκτοτε και εδώ και δύο ολόκληρα έτη», συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, «η Μέριμνα δεν έχει εγκρίνει καμμία νέα πρόσθετη αίτηση, άρα, λοιπόν, η διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης είναι ότι, εδώ και δύο ολόκληρα έτη, δεν υπάρχουν εν ζωή τα παλαιά στεγαστικά προγράμματα, τα οποία αφορούσαν τον προσφυγικό κόσμο».

«Σήμερα», δήλωσε ο κ. Χατζηγιάννης, «μετά που η νέα Κυβέρνηση ανέλαβε ως τελευταίος μοχλός πίεσης προς την Τρόικα, μπορέσαμε να διασώσουμε ένα στεγαστικό πλαίσιο προς όφελος του προσφυγικού κόσμου στις δύσκολες αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας».

«Παρά τη μείωση τη μεγάλη και παρά την αδικία», είπε ο κ. Χατζηγιάννης, «εν τούτοις γίνεται μία προσπάθεια επανεκκίνησης στεγαστικών προγραμμάτων προς όφελος του προσφυγικού κόσμου».

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, μετά και από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, σε σχέση με την κυβερνητική προσφυγική πολιτική, αυτό που μπορεί να λεχθεί είναι ότι η προσφυγική πολιτική του κράτους έχει ημι-πτωχεύσει».

«Όταν και εφ’ όσον», συνέχισε ο κ. Βαρνάβα, «έχουν καταργηθεί τα δύο βασικά σχέδια παραχώρησης στεγαστικής βοήθειας στα αδύναμα προσφυγικά ζευγάρια, δηλαδή η παραχώρηση κυβερνητικής οικίας σε συνοικισμό και οικόπεδο αυτοστέγασης, όπου για να ήσουν δικαιούχος σε αυτά έπρεπε να έχεις οικονομικά εισοδήματα κάτω των 21.000 ευρώ, όπως επίσης και ουδένα ακίνητο στο όνομά σου ως οικογένειας εγγεγραμμένο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι προσφυγικές αυτές οικογένειες που σήμερα καλούνται να συμμετάσχουν στα εναπομείναντα δύο σχέδια, δηλαδή αγορά διαμερίσματος ή οικίας, ή ανέγερση κατοικίας σε οικόπεδο αυτοστέγασης, δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτά τα εναπομείναντα δύο, διότι οι λόγοι είναι πασιφανείς: δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια».

«Άρα», πρόσθεσε ο κ. Βαρνάβα, «όλα αυτά τα ζευγάρια παραμένουν εκτεθειμένα, χωρίς καμμίαν απολύτως κρατική αρωγή».

«Επίσης», είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, «όταν ανακοινώνεται στην Επιτροπή ότι 919 οικόπεδα αυτοστέγασης είναι σε διαδικασία διαχωρισμού και για κάποια θα τελειώσει ο διαχωρισμός τους το 2014, ή το 2015 και το 2016, ακόμη και αυτό, όπως έχει λεχθεί, είναι με την αβεβαιότητα κατά πόσον θα υπάρξουν τα λεφτά, όπως και για άλλα 705 οικόπεδα, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στους πρόσφυγες κατά το 2011 και το 2012, δεν έχει αρχίσει και είναι αβέβαιο εάν θα αρχίσει ο διαχωρισμός τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα