Ενισχυτικά στοιχεία για την ενοχή του Αρικλί στέλνονται στη Κιργισία

12:13 21/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαβιβάσει εγγράφως ενισχυτικά στοιχεία για την ενοχή Ερχάν Αρικλί για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το καλοκαίρι του 1996 στη Δερύνεια, με στόχο οι αρχές της Κιργισίας να προχωρήσουν σε έκδοση του φυγόδικου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία, υπό το Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, στην οποία αποφασίστηκαν τα διαβήματα στα οποία θα προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δήλωση μετά τη σύσκεψη, ο Γενικός

Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Στέλιος Χειμώνας ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη, «στην οποία συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, εξετάσθηκε το σοβαρό θέμα που προέκυψε με την Κιργισία σε ό,τι αφορά την έκδοση του υπόπτου για τη δολοφονία του Ισαάκ και έχουν αποφασισθεί οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Θα στείλουμε ενισχυτικά στοιχεία για τη διαδικασία έκδοσης του φυγόδικου και θα αναμένουμε από τις αρχές της Κιργισίας να ανταποκριθούν πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης του φυγόδικου».

Ερωτηθείς, εάν ληφθεί υπόψη ότι στην Κύπρο δεν παραγράφονται τα ποινικά αδικήματα, ποια ποινή του επιβληθεί εφόσον κριθεί ένοχος, ο κ. Χειμώνας απάντησε ότι αυτά είναι ζητήματα θα εξετασθούν, εφόσον οι αρχές της Κιργισίας εκδώσουν το φυγόδικο στην Κύπρο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι εναντίον του Αρικλί εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και πρόσθεσε πως η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης δεν θα ενισχύσει το διεθνές λόγω του γεγονότος ότι η Κιργισία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει τα απαιτούμενα στοιχεία για να επιτύχει έκδοση, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε πως αυτό δεν είναι θέμα επί του οποίου θα αποφασίσουν οι κυπριακές αρχές.

Ερωτηθείς εάν θα μεταβεί κλιμάκιο των διωκτικών αρχών για την Κιργισία, ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι στον παρόν στάδιο θα αποσταλούν έγγραφα προς τις αρχές του Κιργιστάν που θα ενισχύσουν τη διαδικασία.

Στη σύσκεψη συμμετείχε κλιμάκιο υψηλόβαθμων αξιωματικών της Αστυνομίας, λειτουργοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον κ. Χειμώνα και λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα