Εντείνονται τα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, λένε οι συντεχνίες

16:54 7/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Πλήγματα δέχεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ένεκα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην καταβολή των μισθών, των μειώσεων στους μισθούς και τα ωφελήματα κατά παράβαση των συλλογικών συμβάσεων και των απολύσεων, κυρίως Κυπρίων εργαζομένων, όπως καταγγέλλουν οι συντεχνίες.

Ο ΓΓ της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης και ο ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ Μίλτος Μιλτιάδους, που δραστηριοποιούνται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία,

δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι η αυξανόμενη ανεργία τυγχάνει εκμετάλλευσης από τους ξενοδόχους, οι οποίοι ασκούν πιέσεις στους εργαζόμενους να αποδεχθούν μειώσεις στους μισθούς και τα ωφελήματά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, τον Ιανουάριο του 2014, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ανήλθαν στις 9356, παρουσιάζοντας ετήσια μεταβολή της τάξης του 14,6%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2013.
«Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδόχων παραβιάζουν τη συλλογική σύμβαση και τη νομοθεσία, σε μεγάλο βαθμό, εκμεταλλεύονται τις συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση και τη μεγάλη ανεργία, και επιβάλλουν μισθούς και ωφελήματα, απαράδεκτα και αδικαιολόγητα, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία, είναι η μόνη που –παρά τα προβλήματα της οικονομίας- εξακολουθεί να εργάζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», σημείωσε ο ΓΓ της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης.

«Το μεγάλο παράπονο των εργαζομένων είναι ότι ενώ δουλεύουν εντατικά και με πολλή πίεση σε αρκετές περιπτώσεις, εντούτοις συνεχώς είναι κάτω από απειλές και εκβιασμούς για να αποδεχθούν μειώσεις στους μισθούς και τα ωφελήματά τους», είπε.
Κατήγγειλε παράλληλα ότι και πέρσι και φέτος πολλές ξενοδοχειακές μονάδες προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού «αδικαιολόγητα», κάτι το οποίο πρέπει, όπως είπε, να απασχολήσει ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας το οποίο εξαγγέλλει μέτρα για απασχόληση ανέργων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, που στο τέλος της ημέρας θα μετατραπεί σε μέτρο φθηνής απασχόλησης μέσα στα ξενοδοχεία και απολύσεων, εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ Μίλτο Μιλτιάδους, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται επίσης καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Παρόλο που αυτή την περίοδο τα πλείστα ξενοδοχεία των παραλιακών πόλεων έχουν αναστείλει τις εργασίες τους, υπάρχει εκμετάλλευση της ανεργίας με πίεση προς τους υπαλλήλους για να δέχονται πιο χαμηλούς μισθούς, παραβιάζοντας κατάφωρα τη συλλογική σύμβαση», ανέφερε.
Ο κ. Μιλτιάδους σημείωσε επίσης ότι ενώ με την ανανέωση πέρσι της συλλογικής σύμβασης του κλάδου, που ισχύει μέχρι τα τέλη του 2015, οι συντεχνίες είχαν αποδεχτεί μειώσεις γύρω στο 15%, οι ξενοδόχοι επιμένουν σε μειώσεις μισθών και ωφελημάτων. Όπως εξήγησε, οι μειώσεις στους μισθούς γίνονται ανάλογα με τις θέσεις, ιδίως όμως οι μισθοί πιέστηκαν προς τα κάτω σε ό,τι αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, τους ανειδίκευτους και όσους έχουν λίγα χρόνια υπηρεσίας. Ένας μισθός τώρα στα ξενοδοχεία είναι γύρω στα 850 ευρώ, όπως ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι οι περισσότερες απολύσεις αφορούν Κύπριους, με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, οι κοινοτικοί αντιπροσωπεύουν το 70% των ξενοδοχοϋπαλλήλων και οι Κύπριοι μόλις το 30%, κάτι το οποίο αμφισβητείται από εργοδοτικής πλευράς, «με τις ευλογίες και κάποιων Βουλευτών». Σύμφωνα με τον ΓΓ της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΠΕΟ, απολύσεις, κυρίως Κυπρίων, γίνονται σε όλες τις επαρχίες και τους τελευταίους πέντε μήνες έφτασαν τουλάχιστον τις 100.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης προνοούσε τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα συσταθεί, γεγονός που απέδωσε σε κωλυσιεργία από πλευράς Υπουργείου Εργασίας.

Είπε ακόμα ότι οι ξενοδόχοι δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο σε ό,τι αφορά την επέκταση της τουριστικής περιόδου και δεν τους ενδιαφέρει ποσώς αν αυτό θα ενισχύσει την απασχόληση.
Έτυχαν εκμετάλλευσης τα σχέδια

Αναφορικά με τα σχέδια που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας, οι δύο συντεχνιακοί εκτίμησαν ότι η ανταπόκριση ήταν ελάχιστη και δεν βοήθησαν στο βαθμό που αναμενόταν.

«Έτυχαν εκμετάλλευσης τα Σχέδια, όχι από όλους, αλλά από μια αρκετά μεγάλη μερίδα (ξενοδόχων)» είπε ο ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ και εξέφρασε αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την πρόθεση των ξενοδόχων να συμμετάσχουν στα νέα Σχέδια που προκηρύχθηκαν για την ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Να τροποποιηθεί η νομοθεσία

Ο ΓΓ της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ σημείωσε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί και να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ειδικά σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού, την καταβολή του 13ου μισθού και τις αργίες.

Τα προβλήματα των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα συζητηθούν στις επερχόμενες συνεδριάσεις του Εκτελεστικού και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΟ την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΓΓ της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «αν συνεχιστούν αυτές οι αυθαιρεσίες τότε δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αντιδράσουμε με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας».
Από πλευράς του, ο ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ είπε ότι «το Υπουργείο δεν λαμβάνει όλα τα μέτρα για εφαρμογή των νομοθεσιών». Ο κ. Μιλτιάδους υπογράμμισε ακόμα ότι θα έπρεπε ήδη να είχε θεσμοθετηθεί η ελληνική γλώσσα ως απαραίτητο προσόν για εργοδότηση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα