Εορτασμοί Ιερού Ναού Αγίου Νεοφύτου Συνοικισμού Μακαρίου Γ΄

19:08 23/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ

Παρασκευή 27/09/2013
6.30μ.μ. Θα γίνει υποδοχή των ιερών λειψάνων του οσίου Παρθενίου του εν Κρήτη και της ιεράς εικόνος των οσίων Παρθενίου και Ευμενίου, τα οποία θα μεταφέρει ο Πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος της Ι. Μονής Κουδουμά π. Μακάριος και θα τα υποδεχθεί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. Θα ακολουθήσει Πανηγυρικός Εσπερινός, για την εορτή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου.

Σάββατο 28/09/2013
6.30π.μ.

Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου
6.00μ.μ. Εσπερινός του Αγίου Κυριακού. Παράκληση προς τον Άγιο Νεόφυτο

Κυριακή 29/09/2013
6.30π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία
6.00μ.μ. Εσπερινός του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Αρμενίας. Παράκληση προς τον Άγιο Παρθένιο

Δευτέρα 30/09/2013
6.30π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία
9.00μ.μ. Αγρυπνία για την εορτή της Αγίας Σκέπης

Τρίτη 01/10/2013
5.30μ.μ. Εσπερινός των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης
6.30μ.μ. Ομιλία από τον Πανοσολογιότατο Ηγούμενο της Ι. Μονής Κουδουμά π. Μακάριο

Τετάρτη 02/10/2013
6.30π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Ο Ναός από την 28η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου θα παραμένει ανοικτός από τις 6.30π.μ. μέχρι τις 8.00μ.μ.
Σε όλες τις πιο πάνω ακολουθίες θα παρευρίσκεται ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Κουδουμα π. Μακάριος
ΟΣΙΟΙ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΜΕΝΙΟΣ
Ο Όσιος Παρθένιος καταγόταν από τα Πιτσίδια Πυργιωτίσσης και ήταν τέκνο της ευλογημένης συζυγίας του Χαρίτωνος και της Μαρίας Χαριτάκη. Ο Παρθένιος γεννήθηκε το 1829 και έλαβε το κοσμικό όνομα Νικόλαος.Από τη μικρή του ηλικία αποκαλύφθηκε η μοναχική του κλίση με διάφορα θαυμαστά γεγονότα που βίωσε.
Το 1856 έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του και τότε άρχισε να ετοιμάζεται για να αναχωρήσει, μαζί με τον μικρότερο του αδελφό Εμμανουήλ, και να ακολουθήσουν τον μοναχικό βίο. Ξεκινούν λοιπόν το 1858 για την Οδηγήτρια, όπου μετά από τέσσερα χρόνια δοκιμα- σίας ο Νικόλαος κείρεται μοναχός και λαμβάνει το όνομα Νέστωρ.
Ο Νέστωρ ασκούσε τελεία υπακοή μέσα στο μοναστήρι, λειτουργώντας ως παράδειγμα για τον μικρό αδελφό του. Αργότερα εστάλη από τον ηγούμενο της μονής, στον σπηλαιώδη Ναό του Μαρτσάλου. Ο Νέστωρ χρειαζόταν βοήθεια, γι’ αυτό ζήτησε από τον ηγούμενο να δώσει ευλογία να μεταβεί και ο αδελφός του κοντά του. Τα δύο αδέλφια στο Μάρτσαλο εφάρμοζαν αυστηρό πρόγραμμα ασκήσεως αλλά για λίγο καιρό μόνο έζησαν μέσα στην ησυχία, διότι σύντομα μαθεύτηκε η αρετή τους και τα πλήθη συνέρρεαν για να πάρουν την ευχή τους. Κείρονται μεγαλόσχημοι, ο Νέστωρ ονομάστηκε Παρθένιος και ο Εμμανουήλ Ευμένιος. Οι δύο αδελφοί αύξησαν τους ασκητικούς αγώνες τους, ευαρεστώντας τον Κύριο. Ο Όσιος Παρθένιος φορούσε αλυσίδες κατάσαρκα και τρίχινο ράσο ακόμη και τους θερινούς μήνες. Αποχώρησαν από το μοναστή-ρι του Μαρτσάλου το 1874 και βρέθηκαν έπειτα από τετραετή περιπλάνηση στα σπήλαια των Αστερουσιών στον Κουδουμά.
Στον τόπο του Κουδουμά υπήρχε από αιώνες το εγκαταλειμμένο Μοναστήρι της Παναγίας. Η επιθυμία των δύο αδελφών ήταν μεγάλη, να γίνει το παλιό ερημικό μοναστήρι μία νέα παλαίστρα πνευματικών αγώνων. Με την προτροπή της Παναγίας εισέρχονται σε ένα μεγάλο αγώνα για την ίδρυση της Μονής Κουδουμά. Άρχισαν να κτίζουν το Μοναστήρι στο οποίο δεν υπήρχε παρά λίγο παλαιό τείχος στην Εκκλησία. Έτσι έφτιαξαν ένα μικρό τμήμα του σημερινού Ναού της Παναγίας εξυπηρετούμενοι σ’ αυτόν στις Ακολουθίες και στις καθημερινές θείες Λειτουργίες τους και

Keywords
Τυχαία Θέματα