Επανεξέταση σχεδιασμών αναδιάρθρωσης της Τρ. Κύπρου

09:21 26/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η διασωθείσα Τράπεζα Κύπρου αναθεωρεί τους σχεδιασμούς αναδιάρθρωσής της σε μια κίνηση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν δισ. ευρώ από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία της σε μια «κακή» τράπεζα, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής Τζον Χούρικαν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters

ο κ. Χούρικαν προσλήφθηκε τον Οκτώβριο μετά τη διάσωση της τράπεζας ως αποτέλεσμα μιας διεθνούς διάσωσης του νησιού, που αντιμετώπιζε χρηματοπιστωτικά προβλήματα μερικώς λόγω της έκθεσης του στην καταχρεωμένη Ελλάδα.

Όταν ανέλαβε, ένα σχέδιο για να τεθούν τα καλά και τα κακά δάνεια της τράπεζας αξίας 22 δισ. ευρώ σε μια νομική οντότητα μόλις είχε οριστικοποιηθεί. Το σχέδιο προέβλεπε επίσης ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να εξαρτάται σε έκτακτη χρηματοδότησης από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως το 2017.

Όμως, ο κ. Χούρικαν, πρώην επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της Royal Bank of Scotland θέλει να ξαναμελετήσει όλες τις επιλογές ενώπιον του.

«Έχουμε διορίσει την HSBC για να μας βοηθήσει να δούμε την συνολική εταιρική χρηματοοικονομική μας ατζέντα συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της δομής ως προς το πώς είναι οργανωμένος ο όμιλος», ανέφερε ο κ. Χούρικαν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο.

«Εκείνο που θα ήθελα είναι να ανοίξω εκ νέου όλο τον κατάλογο επιλογών για την τράπεζα – συνεχίζουμε με το σχέδιο που έχουμε τώρα; Υπάρχει πιθανότητα για μια πιο επίσημη καλή τράπεζα/κακή τράπεζα; Υπάρχει άλλο πακέτο επιλογών που θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του σχεδίου αναδιάρθρωσης μας;», διερωτήθηκε. Η δημιουργία μιας κακής τράπεζας θα απελευθέρωνε την Τράπεζα Κύπρου από τα προβληματικά δάνεια της και θα διευκόλυνε την δημιουργία μιας «κανονικής» τράπεζας που θα ήταν σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσει εαυτόν και να υποστηρίξει την οικονομία της χώρας.

Η κακή τράπεζα είχε μελετηθεί ως επιλογή στους όρους του πακέτου διάσωσης της Κύπρου ύψους 10 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι κακές τράπεζες έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για να ‘καθαρίσουν’ τραπεζικά συστήματα στην Ιρλανδία και την Ισπανία ενώ δημιουργείται τώρα μία στην Σλοβενία.

Η ομάδα της HSBC καθοδηγείται από τον επικεφαλής του ομίλου για τα Ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα Τιμ Σάικς, πρώην ανώτερο αξιωματούχο στο UKFI που διαχειρίστηκε τα τραπεζικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου συμπεριλαμβανομένου και του 82% μεριδίου του στον προηγούμενο εργοδότη του κ. Χούρικαν την RBS. Η αξιολόγηση της HSBC θα πάρει αρκετές εβδομάδες. Η HSBC επιβεβαίωσε την εμπλοκή της αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας μετά την συνένωσή της με την Λαϊκή, ως αποτέλεσμα του πακέτου διάσωσης. Ήταν η πρώτη τράπεζα στην ευρωζώνη που ανάγκασε τους καταθέτες της να δώσουν κάποιες από τις οικονομίες τους για να βοηθήσουν στην ανακεφαλαιοποίησή της.

Το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Χούρικαν τη βασική φιλοδοξία της τράπεζας επικεντρώνεται στην δραστήρια διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων όπως οι εργασίες στην Ουκρανία και στην ενσωμάτωση της Λαϊκής.

Μέχρι στιγμής η διοικητική ομάδα του κ. Χούρικαν δεν έχουν φτάσει στο σημείο της δημιουργίας μιας κακής τράπεζας και αντ’ αυτού έχουν διαχωρίσει την τράπεζα εσωτερικά σε ένα «τμήμα αναδιάρθρωσης και ανακτήσεων», το οποίο τυγχάνει ξεχωριστής διοίκησης και χρηματοδοτείται από περίπου 10 δισ. ELA από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Στο τέλος της ημέρας, η χρηματοδότηση θα είναι που θα καθορίσει αν μπορείς να διαχωρίσεις την καλή σου τράπεζα και την όχι τόσο καλή σου τράπεζα», ανέφερε ο κ. Χούρικαν.

Μια ολοκληρωμένη κακή τράπεζα θα ήταν μια χωριστή νομική προσωπικότητα που δεν θα πληρούσε τα κριτήρια για χρηματοδότηση από την Κεντρική και γι αυτό θα χρειάζονταν ιδιωτικά κεφάλαια – ενδεχόμενα ομόλογα ή μετοχές – για να υποστηριχθεί.

«Το ELA είναι μόνο διαθέσιμο για ιδρύματα που έχουν καταθέσεις», είπε ο κ. Χούρικαν. «Αν δημιουργούσες μια AMC (εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων) τότε δεν θα ήσουν ίδρυμα που λαμβάνει καταθέσεις…. Η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε είναι της εξεύρεσης μιας ιδιωτικής λύσης που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω το κράτος της Κύπρου», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι το μικρό μέγεθος της Τράπεζας Κύπρου θα το κάνει πιο εύκολο να βρεθεί μια ιδιωτική λύση απ’ ότι άλλες πολύ μεγαλύτερες τράπεζας στην περιφέρεια της Ευρώπης. Ανέφερε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αρχίσει να αυξάνεται για την τράπεζα, η οποία στο τέλος του 2013 είχε ισολογισμό της τάξης των 30 δισ. ευρώ.

«Πριν τα Χριστούγεννα, η Κύπρος και η Τράπεζα Κύπρου ήταν σε μια κατηγορία χρηματοδότησης ή επένδυσης «πολύ δύσκολο να ειδωθούν» από οποιοδήποτε εξωτερικό φορέα», ανέφερε.

Μετά τα Χριστούγεννα, η ανταπόκριση ήταν σημαντική, με άτομα να λένε ότι «τώρα γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα σε αντιδιαστολή με πολύ δύσκολη (περίπτωση)». Από την αρχή του χρόνου, οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν καταστεί πιο αισιόδοξες για την προοπτική κάποιων από τις πιο αδύναμες οικονομίες στην ΕΕ.

Το δέλεαρ πιο καλών επενδυτικών αποδόσεων έχει προσελκύσει επενδυτές σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

«Νομίζω ότι θα ανοίξουν πολλές πιθανότητες και ευκαιρίες στους επόμενους μήνες όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. Χούρικαν αναφερόμενος στην εξάρτηση της τράπεζας στο ELA.

Είπε ακόμη ότι η τράπεζα μελετά πολλές διαφορετικές λύσεις συμπεριλαμβανομένων λύσεων ιδιωτικής χρηματοδότησης και έκδοσης ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα