Επένδυση στην εκπαίδευση για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα

17:58 9/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος θα πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση και στο ανθρώπινο δυναμικό της για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να καταστεί ένα ισχυρό ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία με θέμα «Ανάπτυξη του τομέα του πετρελαίου και του

φυσικού αερίου, με έμφαση στην εκπαίδευση», που διοργανώθηκε από κοινού με τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Στέλιος Χειμώνας, μιλώντας εξ ονόματος του αρμόδιου Υπουργού Γιώργου Λακκοτρύπη, είπε ότι «η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εκμετάλλευσης άλλων αποθεμάτων φυσικού αερίου και μελλοντικών ανακαλύψεων στην περιοχή, ανοίγει νέες προοπτικές και δημιουργεί μια νέα ώθηση προκειμένου να καταστεί η Κύπρος ένας σημαντικός παίκτης της αγοράς ενέργειας».

“Ειδικά, σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, όπου τα σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας, ο λαός της Κύπρου έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για ένα μέλλον ευημερίας στις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου, στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «όλοι εμείς, που εμπλεκόμαστε σε αυτόν τον τομέα δεν μπορούμε να αποτύχουμε. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε”.

Σαφώς, σημείωσε, «η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη αγορά στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, αναμένεται ότι πάνω από 5.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων μέχρι το 2019. Προφανώς, όλες αυτές οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να καλυφθούν από τους σωστούς επαγγελματίες, με τις κατάλληλες δεξιότητες και την εκπαίδευση”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «όλοι οι παράγοντες: Η κυβέρνηση, ο ακαδημαϊκός κόσμος και η βιομηχανία θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να δημιουργήσουμε καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες που χρειάζεται αυτή η νέα βιομηχανία για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, μεγιστοποιώντας έτσι τα οφέλη και ικανοποιώντας τις υψηλές προσδοκίες της κοινωνίας μας» .

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, «έχουμε ξεκινήσει ένα διάλογο με μια σειρά από πανεπιστήμια στην Κύπρο. Αρχικά, ερευνούμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ένα αριθμό υποτροφιών σε Κύπριους μεταπτυχιακούς φοιτητές πάνω σε σχετικά θέματα. Εξετάζουμε επίσης το ενδεχόμενο να τοποθετήσουμε ένα αριθμό φοιτητών ή πρόσφατα απόφοιτων σε επιχειρήσεις».

«Και αυτό είναι μόνο η αρχή», είπε, προσθέτοντας ότι «σχεδιάζουμε να εμπλακούμε σε ένα δομημένο διάλογο με τους εταίρους μας στη βιομηχανία και με τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της περιοχή μας, για να δημιουργήσουμε ισχυρά ακαδημαϊκά προγράμματα και μια ισχυρή βάση έρευνας στην περιοχή».

Όπως είπε, «μόνο μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό μας θα καταφέρουμε επιτυχώς να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς μας πόρους στα επόμενα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο, βάζουμε το πιο θεμελιώδες θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία».

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος στην ομιλία του, που διαβάστηκε στην ημερίδα, δήλωσε ότι «η διασύνδεση μεταξύ της επικείμενης αγοράς υδρογονανθράκων και της εκπαίδευσης είναι μείζονος σημασίας για την Κύπρο”.

Ήδη, είπε, «ορισμένα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που παρέχονται από την ανάπτυξη του τομέα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο νησί και προσφέρουν μια σειρά επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών σε επίπεδο Bachelor και Master που σχετίζονται με τον τομέα “.

Σημείωσε ότι «με την επένδυση και εστιάζοντας στην εκπαίδευση στο συγκεκριμένο τομέα της εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Κύπρος μπορεί τελικά να καταστεί ένα ισχυρό ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας έχει μεγάλη σημασία για την επίτευξη αποτελεσμάτων και την αντιμετώπιση των τεχνολογικών προκλήσεων, είπε.

Εξάλλου, ανέφερε, η εκπαίδευση είναι ο σύνδεσμος που θα προσφέρει τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογονανθράκων στην Κύπρο”.

«Η ανάγκη για την απόκτηση εμπειριών στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων από χώρες που δραστηριοποιούνται ήδη στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, αφού η Κύπρος κάνει σήμερα τα πρώτα της βήματα στην τομέα», πρόσθεσε.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι το Πανεπιστήμιο θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της σημερινής ημερίδας για να διαμορφώσει τα προγράμματα του για αξιοποίηση των νέων ευκαιριών στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω των προγραμμάτων εκπαίδευσης, έρευνας και υπηρεσιών.

Είπε ότι «πριν από μια δεκαετία ξεκινήσαμε την Πολυτεχνική Σχολή, η οποία τώρα έχει 4 τμήματα, 4 ερευνητικά κέντρα και 2 διατμηματικά πτυχιακά προγράμματα στον τομέα της ενέργειας, ένα εκ των οποίων είναι πρόγραμμα επιπέδου Master in Engineering Petroleum που ξεκινά το Σεπτέμβριο με 25 φοιτητές».

Είπε επίσης ότι «έχουμε συστήσει διεθνή επιτροπή για να μας συμβουλέψει για τη δημιουργία ενός νέου τμήματος, με έμφαση στο Chemical and Petroleum Engineering.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μatthew Kidd είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δεξιότητες και η γνώση είναι πολύ σημαντικές για μια χώρα όπως η Κύπρος, που θέλει να έχει ένα πετυχημένο ενεργειακό τομέα και να καταστεί ένα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμπειρία στην ανάπτυξη των γνώσεων σχετικά με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να προσφέρει τις γνώσεις της και να βοηθήσει την Κύπρος στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα.

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο ειδικά τώρα που η χώρα διανύει μια δύσκολη περίοδο.

Ο Σύμβουλος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας Angus Miller, στην ομιλία του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί σαν ένα κέντρο τόσο για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων όσο και στο να προσφέρει κατάρτιση και εκπαίδευση για στήριξη της βιομηχανίας .

Keywords
Τυχαία Θέματα