Επιδεινώνεται η κατάσταση στην κατασκευαστική βιομηχανία, σύμφωνα με έρευνα

17:13 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατά μέσο όρο απομένουν επτά μήνες εργασιών στην εγχώρια κατασκευαστική βιομηχανία με τα υφιστάμενα συμβόλαια.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη μέχρι στιγμής συλλογή δεδομένων, με σκοπό τη δημιουργία του Δείκτη της πορείας της κατασκευαστικής βιομηχανίας στην Κύπρο, που υλοποιεί η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), με την εταιρεία ερευνών

RAI Consultants.

Μεταξύ άλλων, προκύπτει από την έρευνα ότι οι δείκτες που αφορούν στη δραστηριότητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα τους επίπεδα κατά την περίοδο Απριλίου – Αυγούστου 2012, ενώ η διαχρονική τάση δεν δείχνει καθόλου σημεία ανάκαμψης, τουναντίον συνεχίζει να είναι καθοδική.

Οι κυριότεροι λόγοι που οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναφέρεται ότι είναι η ανεπαρκής ζήτηση, τα προβλήματα ρευστότητας-δανειοδότησης, η οικονομική κρίση και ο ανταγωνισμός από άλλες κυπριακές εργοληπτικές εταιρείες.

Επίσης, αναφέρεται ότι το πρόβλημα της ανεργίας στον κατασκευαστικό τομέα φαίνεται να επιδεινώνεται κατά τους μήνες Απρίλιο – Αύγουστο 2012, ενώ έχει παρατηρηθεί σημαντική επιδείνωση τους τελευταίους 4 μήνες στους εργολάβους όλων των επαρχιών.

«Ένας Δείκτης που επιβεβαιώνει τη μεγάλη κρίση που περνά ο κατασκευαστικός τομέας είναι ο Δείκτης μηνών για την ολοκλήρωση υφιστάμενων εργασιών, που μειώνεται αργά αλλά σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα να βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο του σημείο» καταγράφεται στην έρευνα, ενώ προστίθεται ότι κατά μέσο όρο απομένουν επτά μήνες εργασιών με τα υφιστάμενα συμβόλαια.

Την ίδια στιγμή συμπληρώνεται ότι η τάση όσον αφορά στη ζήτηση από τους καταναλωτές-επενδυτές συνεχίζει να ακολουθεί καθοδική πορεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Δείκτης Αγοράς-Οικοδόμησης οικίας εντός 12 Μηνών, βρίσκεται στο 2%, που είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της έρευνας, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται επίσης και ο Δείκτης Ανακαίνισης εντός 12 Μηνών, που κυμαίνεται γύρω στο 4%.

Ακόμη αναφέρεται ότι το ποσοστό εργολάβων που δηλώνουν ότι τους τελευταίους 4 μήνες η δραστηριότητα της επιχείρησης τους έχει αυξηθεί, μείον το ποσοστό από αυτούς που δηλώνουν ότι έχει μειωθεί, καταγράφει πτώση 56% για την περίοδο Απριλίου – Αυγούστου 2012.

«Φαίνεται ότι ο Δείκτης αυτός έχει πλησιάσει στον πάτο μιας και αρκετοί από τους εργολάβους δεν έχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω μείωση των εργασιών τους αφού τους έχουν απομείνει ελάχιστες ή καθόλου εργασίες, ενώ την ίδια ώρα καταγράφεται, στα επίσημα στοιχεία, μεγάλος αριθμός εργοληπτών που σταδιακά αποχωρούν ή έχουν ήδη αποχωρήσει από την κατασκευαστική βιομηχανία» αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Προστίθεται ότι τα χαμηλά ποσοστά αφορούν όλες τις επαρχίες, ακόμη και στη Λευκωσία και Λεμεσό που παλαιότερα έδειχναν να αντέχουν καλύτερα στην κρίση.

Σύμφωνα με την ΟΣΕΟΚ, ο κύριος στόχος του Δείκτης Κατασκευαστικής Βιομηχανίας είναι η μέτρηση της ανάπτυξης του τομέα της κατασκευαστικής βιομηχ

Keywords
Τυχαία Θέματα