Επικεφαλής της Τρόικας: «δυστυχώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί» για τα επόμενα βήματα

14:50 25/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Παραμένουν οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία, τονίζουν οι επικεφαλής της Τρόικας

Στη θετική έως τώρα πορεία της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος αναφέρθηκαν οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας, Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, Μάρτιν Φέρβει της Κομισιόν και Ιζαμπέλα Φον Κόπες Μέρτες της ΕΚΤ, οι οποίοι υπογράμμισαν την ίδια ώρα ότι η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με σημαντικές

προκλήσεις και η πιστή εφαρμογή του προγράμματος από πλευράς των κυπριακών Αρχών θα διασφαλίσει την επάνοδο της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

Έχουν επιτευχθεί πολλά στη σύντομη εφαρμογή του προγράμματος της Κύπρου, ανέφερε η Επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, χωρίς να αποκλείει την υιοθέτηση νέων μέτρων.

Στην παρέμβασή της, στο Συνέδριο του Economist, είπε ότι «δεδομένης της φιλόδοξης προσαρμογής που ήδη υλοποιείται, επιπρόσθετα μέτρα προβλέπονται μόνο κατά τα τελευταία χρόνια και αυτά είναι αναγκαία για να θέσουν το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη καθοδική πορεία».

Πρόσθεσε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν δεσμευτεί να συνδράμουν τις προσπάθειες με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση των εσόδων, να ιδιωτικοποιηθούν οργανισμοί που είναι στην κυριότητα του κράτους και να αναδιοργανωθεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ είπε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρχές δεν πρέπει να υποτιμώνται, καθώς η ύφεση συνεχίζεται και μεγάλοι κίνδυνοι παραμένουν. Συμπλήρωσε όμως ότι οι πιο δύσκολες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η κ. Βελκουλέσκου επανέλαβε ότι οι προβλέψεις για την ύφεση το 2013 είναι χαμηλότερες από τις αρχικές, συμπλήρωσε όμως ότι η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί με συνολικό ρυθμό -13% για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ως προς τα επόμενα βήματα, είπε ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει μαγικό ραβδί» και πρόσθεσε ότι ισχυρές μακροοικονομικές πολιτικές είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας.

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια του συνεργατικού τομέα, να υλοποιηθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης και να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εξάλλου, η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι οι αντοχές της κυπριακής οικονομίας αποδείχτηκαν μεγαλύτερες απ’ ό,τι αναμενόταν ενώ πρόσθεσε ότι η κατανάλωση σημείωσε μικρότερη μείωση, ενώ «κρατιούνται» ο τουρισμός και οι εξαγωγές.

Είπε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος επετεύχθησαν με άνεση, ενώ πρόσθεσε ότι οι στόχοι για το τέλος του έτους παραμένουν εφικτοί.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι κυπριακές αρχές έχουν επιδείξει ισχυρή βούληση για τη λήψη των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων.

«Η οικονομία διέρχεται μια επίπονη αλλά αναπόφευκτη προσαρμογή» είπε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα την άνοδο της ανεργίας – στο 17% στα τέλη Σεπτεμβρίου – την πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος και την μείωση των χορηγήσεων προς την οικονομία.

Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τρόπο ισορροπημένο, η δημιουργία επενδύσεων και θέσεων εργασίας, η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου, είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος, όπως της απαρίθμησε ο Μάρτιν Φέρβει.

Ο κ. Φέρβει είπε ότι η μέχρι τώρα πρόοδος και η εφαρμογή του μνημονίου είναι καλή και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα πάει πάρα πολύ καλά, γεγονός που επέτρεψε, όπως είπε, την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σημείωσε ωστόσο ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και υπέδειξε πως θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία πριν από τη δεύτερη δόση.

Ο Μάρτιν Φέρβει είπε ότι οι δημοσιονομικές αποδόσεις είναι καλύτερες απ’ ό,τι αναμενόταν. «Είμαστε ικανοποιημένοι, παρόλα ταύτα παραμένουμε ανήσυχοι, διότι παραμένουν οι διάφορες προκλήσεις» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση θα παραμείνει «πάρα πολύ δύσκολη το 2014» και ότι από το 2015 και μετά η οικονομία θα επανέλθει σε θετικό πρόσημο.

Στην παρέμβασή του στο Συνέδριο, ο Μάρτιν Φέρβει αναφέρθηκε στις αιτίες της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο κάνοντας αναφορά σε «θαρραλέες επενδύσεις» από πλευράς τραπεζών και στην εύκολη πρόσβαση των νοικοκυριών σε δάνεια, ωφελήματα τα οποία, όπως είπε, έφεραν μαζί τους κινδύνους.

Ανέφερε ακόμα ότι για κάποιο διάστημα, τόσο οι τράπεζες, όσο και η κυβέρνηση προσπαθούσαν να αγνοήσουν το πρόβλημα.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν είπε ότι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο η κυπριακή οικονομία θα είχε καταρρεύσει. Υπέδειξε όμως ότι ο ευρωπαϊκός δανεισμός δεν είναι υποκατάστατο της προσαρμογής και ότι ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Αναγνωρίζοντας ότι οι προσαρμογές είναι οδυνηρές, ο Μάρτιν Φέρβει είπε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζεται θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία και δυνατότητες για επενδύσεις.

Από πλευράς ΕΚΤ η Ιζαμπέλα Φον Κόπες Μέρτες ανέφερε ότι η Τρόικα προσπαθεί να αποφύγει κενά που αντιμετώπισε στο πλαίσιο της εφαρμογής προγραμμάτων προσαρμογής σε άλλες χώρες και να επιταχύνει τη διαδικασία προκειμένου η Κύπρος να επανέλθει σε πορεία που θα την οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η αξιωματούχος της ΕΚΤ είπε ότι η άμεση πρόκληση της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα ακολουθεί τον ορθό δρόμο.

Μιλώντας για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε ότι αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για την Κύπρο, που απαιτεί ταχείες αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα