Επικείμενη αύξηση φορολογίας στα Αλκοολούχα Ποτά

09:57 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

O Σύνδεσμος Αλκοολούχων Ποτών αναφερόμενος στην επικείμενη επιπρόσθετη φορολογία στα αλκοολούχα ποτά που προτίθεται να επιβάλει η Κυβέρνηση, συμφωνεί στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα αλκοολούχα ποτά, ως μέτρο αύξησης των εισοδημάτων του κράτους.

Αντιτίθεται όμως σφοδρά στο ύψος της επιπρόσθετης φορολογίας που προτείνεται από το κράτος, δηλαδή από €5,98 το λίτρο αιθυλικής αλκοόλης σε € 11,96 το οποίο πιστεύουμε ακράδαντα ότι όχι μόνο δεν θα φέρει επιπρόσθετα εισοδήματα στο κράτος, αλλά αντίθετα εμπεριέχει σοβαρότατους

κινδύνους.
Το ύψος της προτεινόμενης φορολογίας ,

1. Σίγουρα θα οδηγήσει σε δραματική μείωση της κατανάλωσης και το κράτος θα εισπράξει λιγότερα εισοδήματα από αυτά που προβλέπει, πιθανότατα ακόμη λιγότερα και από αυτά που παίρνει σήμερα με τον υφιστάμενο συντελεστή. Ως παράδειγμα, αναφέρουμε την αύξηση στο συντελεστή στην Ελλάδα που οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στο μισό, από το πρώτο έτος και η μείωση συνεχίζεται και τα επόμενα έτη.
2. Θα καταστήσει τις τιμές στις Ελεύθερες περιοχές της Κύπρου σημαντικά ψηλότερες από τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων στις Κατεχόμενες περιοχές,κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες λόγω του ότι θα αρχίσει η μαζική έλευση προϊόντων από τα Κατεχόμενα προς τις Ελεύθερες περιοχές.

3. Θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον Τουρισμό. Πρώτον, η τεράστια αύξηση στις τιμές των αλκοολούχων ποτών, θα μας καταστήσει ακόμη πιο ακριβό προορισμό στα μάτια των τουριστών. Δεύτερον, οι μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών που αγοράζονται από τους τουρίστες κατά την αναχώρηση τους από την Κύπρο για να τις μεταφέρουν στην χώρα τους, θα χαθούν.
Βάση των πιο πάνω, εισηγούμαστε να επιβληθεί μια αύξηση του 35% στον φόρο κατανάλωσης (€8,00 ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης) ώστε να διασφαλιστούν από την μία τα επιπρόσθετα έσοδα για το κράτος και για να αποφευχθούν από την άλλη οι καταστροφικές συνέπειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα