Επικρίσεις ΑΚΕΛ για το νέο ΠΟΔ της ΕΕ και τραπεζική ένωση

13:14 5/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρέπει να ασχοληθούμε και στην Κύπρο με τις αποφάσεις της ΕΕ που θα καθορίσουν τις ζωές μας, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας το νέο Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από όσα προωθούνται. Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι οι εκτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ για τις πολιτικές που ακολουθούν

οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυστυχώς επαληθεύτηκαν. «Ας κατανοήσουν όλοι ότι δεν είναι ιδεολογική αγκύλωση να λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως λειτουργεί σήμερα, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των τραπεζών. Ότι το κεφάλαιο της ΕΕ επιτίθεται στα δικαιώματα όλων των χωρών και ότι ταυτόχρονα οι μεγάλες χώρες της Ένωσης, με ηγέτιδα τη Γερμανία, επιτίθενται στα μικρά κράτη. Ας κατανοήσουνε όλοι ότι όχι μόνο δεν είναι αγκύλωση, αλλά είναι απαίτηση των καιρών και των λαών: Η δημιουργία μιας Ευρώπης της δημοκρατίας, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Της Ευρώπης των Λαών», πρόσθεσε.

Δεν αρκεί σήμερα, που είναι άλλωστε και πολύ αργά, πρόσθεσε, να δηλώνεται η δυσφορία για τη συμπεριφορά των λεγόμενων εταίρων απέναντι στην Κύπρο. Οι αποφάσεις του Eurogroup για τη χώρα μας, συνέχισε, δεν μπορούν να ειδωθούν ξεχωριστά από την εισβολή του ΔΝΤ στην ευρωζώνη, τη δημιουργία της Τρόικας και την επιβολή των Μνημονίων σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και σύντομα και σε άλλες χώρες. Τα τελευταία χρόνια, είπε, έχουν παρθεί από την ΕΕ σειρά από αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα οι οποίες καθώς θα μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή θα πάρουν τη μορφή αντιλαϊκής χιονοστιβάδας.

«Το Νέο Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σηματοδοτεί ένα κοσμοϊστορικό πισωγύρισμα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη συνέχεια σε σωρεία αποφάσεων, συνθηκών, πράξεων και συμφωνιών που, όπως είπε, έχουν συγκεντρώσει την εξουσία για τις οικονομικές αποφάσεις στα ισχυρά κέντρα της ΕΕ.

Τα περιθώρια των κρατών-μελών να ασκήσουν δική τους οικονομική και κοινωνική πολιτική εκμηδενίστηκαν, σημείωσε, ενώ οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών τίθενται υπό τον έλεγχο και την έγκριση όχι μόνο των κοινοτικών οργάνων αλλά και των άλλων κρατών-μελών, δηλαδή των 2-3 ισχυρών κρατών της Ένωσης. «Ολοκληρώνεται έτσι, με δραματικό για τους λαούς τρόπο, η εκ βάθρων ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πολιτικής. Tο ΑΚΕΛ ήταν το μόνο κόμμα της Κύπρου που και στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτάχθηκε στην ψήφιση όλων αυτών των μέτρων».

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, προωθείται η λεγόμενη Τραπεζική Ένωση με την οποία καθορίζονται οι όροι λειτουργίας, αναδιάρθρωσης – διάλυσης των τραπεζών, απευθείας από την ΕΚΤ και τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες. Πρόκειται, είπε, για το μοχλό που θα σπρώξει τις πιο αδύνατες τράπεζες κάτω από τον έλεγχο των μεγάλων τραπεζικών μονοπωλίων. Παράλληλα, ανέφερε, η υπαγωγή του Συνεργατισμού εξ ολοκλήρου κάτω από το πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης θα θέσει το Συνεργατικό κίνημα στην ίδια μοίρα με τις υπόλοιπες τράπεζες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ύπαρξη και τον κοινωνικό του ρόλο. «Πρόκειται για γιγαντιαίων διαστάσεων συγκεντροποίηση τραπεζικού κεφαλαίου προς όφελος των ισχυρών, κατά κύριο λόγο, δηλαδή, των γερμανικών μονοπωλίων. Το ΑΚΕΛ προειδοποιεί ότι η εφαρμογή της Τραπεζικής Ένωσης θα έχει περαιτέρω ολέθριες συνέπειες για την Κύπρο. Καλούμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη –ιδιαίτερα τώρα που έχει νωπές εμπειρίες- να διαχωρίσει τη θέση της από όσα προωθούνται».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι είναι σημαντικό για τον κόσμο στην Κύπρο να γνωρίζει ποιες είναι οι πολιτικές που θα καθορίσουν το πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, πολιτικές που θα επηρεάσουν, όπως είπε, τον τρόπο που θα εξελιχθεί η κυπριακή οικονομία και η κυπριακή κοινωνία γενικότερα. «Είναι σημαντικό να ανοίξει μια συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα και εδώ στην Κύπρο επιτέλους. Ν’ ασχοληθούμε με την ουσία των αποφάσεων, οι οποίες καθορίζουν την ζωή και το μέλλον μας, μακριά από δογματισμούς και συνθηματολογία, αλλά επικεντρωνόμενοι στην ουσία αυτών των πολιτικών».

Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ μπορεί στο Ευρωκοινοβούλιο να τάχθηκε εναντίον αλλά ως κυβέρνηση, όταν λαμβάνονταν αποφάσεις δεν διαφοροποιήθηκε, ο κ. Κυπριανού είπε πως ανεξάρτητα από το τι ήταν υποχρεωμένη η τότε κυβέρνηση να πράττει λόγω των δεδομένων που υπήρχαν, το ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε ενάντια σε αυτές τις αποφάσεις στη Βουλή.

Ένταλμα σύλληψης για Ντίνο Μιχαηλίδη και υιό

————————————————————

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να εκτελεσθεί το αίτημα για σύλληψη του πρώην Υπουργού, Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του Μιχάλη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διευκρίνισε ότι απαντά πολιτικά μόνο και όχι νομικά, δηλώνοντας ότι «είναι υποχρέωση όλων όσων τα ονόματα εμπλέκονται σε αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση να συνεργαστούν για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Και έχει υποχρέωση και ο κ. Μιχαηλίδης και ο γιος του και οποιουδήποτε άλλου το όνομα εμπλέκεται σε αυτά τα σκάνδαλα να συνεργαστεί».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για έναρξη ποινικής έρευνας για τα θέματα της οικονομίας, είπε ότι το ΑΚΕΛ είχε διαφωνήσει από την αρχή με το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής και είχε επισημάνει ότι αν ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να ήταν συνεπής με τις διακηρύξεις του, θα έπρεπε να προχωρούσε στον διορισμό ποινικών ανακριτών. «Βλέπουμε αυτό να γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση σήμερα και μετά από το γεγονός ότι, όπως όλοι πλέον ομολογούν, η Ερευνητική Επιτροπή έχει αποτύχει να επικεντρωθεί στην ουσία των πραγμάτων».

«Θα αναμένουμε να δούμε την πραγματικότητα να αποτυπώνεται μέσα από τα πορίσματα αυτών των ποινικών ανακριτών». Ο καθένας από εμάς, συνέχισε, θα κρίνει τη δουλειά των ανακριτών αυτών από το αποτέλεσμα, όχι με βάση το αν μας αρέσει το περιεχόμενο ή όχι, αλλά με βάση το πόσο τεκμηριωμένο και αντικειμενικό θα είναι το αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα