Επικρίσεις για τις αναφορές στο Κυπριακό στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» στα κατεχόμενα

19:22 10/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επικρίσεις για το «κυβερνητικό» πρόγραμμα ΡΤΚ – ΔΚ όσον αφορά το Κυπριακό διατύπωσαν τα κόμματα εκτός αλλά και εντός της συνεργασίας χθες στην ψευδοβουλή.

Σύμφωνα με την Ορτάμ, ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζί ανέφερε μιλώντας στην «βουλή» κατά την συζήτηση του «κυβερνητικού» προγράμματος, ότι η πολιτική του συνασπισμού στο Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική δεν είναι ξεκάθαρη.

Επέκρινε επίσης πως στο πρόγραμμα παραμένει το σύστημα της απόδοσης της «υπηκοότητας» σε όσους μένουν στα κατεχόμενα πάνω από

πέντε χρόνια, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα και έχει συμβάλει στα σημερινά προβλήματα. Κριτική άσκησε και για το γεγονός ότι, όσον αφορά το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους, ενώ τα «συγκυβερνώντα» κόμματα δήλωσαν ότι θα επεδίωκαν αναθεώρησή του, αυτό δεν αναφέρεται στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα.

Επίσης, ο «βουλευτής» του ΚΚΔ, Χουσείν Αγκολεμλί επέκρινε την αναφορά του «κυβερνητικού προγράμματος» ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα «και θα ληφθούν άλλα μέτρα». Όπως ανέφερε μιλώντας επίσης χθες στην «βουλή», η «κυβέρνηση» θα πρέπει να γίνει πιο ενεργή στο Κυπριακό και το ίδιο και η «βουλή» αφού είναι οι εκπρόσωποι του λαού.

Παρατήρησε δε ότι το θέμα των Βαρωσίων δεν περιλαμβάνεται στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» και κάλεσε την «κυβέρνηση» να πει τι σκέφτεται επ’ αυτού.

Επικρίσεις γιατί στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα δεν γίνεται αναφορά στην «μητέρα Τουρκία» διατύπωσε, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, υποστηρίζοντας ότι η “κυβέρνηση” προσπαθεί να «ατονίσει» τις σχέσεις της με την Τουρκία και ζήτησε την ενίσχυση αυτών των σχέσεων. Υπενθύμισε μάλιστα ότι απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε πει ότι αν δεν ήταν η Τουρκία, ο ίδιος δεν θα ήταν εκεί και δεν θα μπορούσε να μιλήσει στο τηλέφωνο (σσ στα κατεχόμενα χρησιμοποιούν τον διεθνή κωδικό της Τουρκίας).

Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΚΕΕ είπε πως το κόμμα του θα στηρίξει τις προσπάθειες για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την διζωνικότητα και την ύπαρξη των δύο «λαών» και δύο «κρατών», στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ, καθώς επίσης τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Δεν θα υποστηρίξουν, πρόσθεσε, άλλη συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει τα προαναφερόμενα, λέγοντας πως η ε/κ πλευρά «πρέπει να μελετηθεί καλά», υποστηρίζοντας ότι οι Ε/κ δεν θέλουν λύση. Χαρακτήρισε δε επικίνδυνη προσέγγιση την εκστρατεία – όπως είπε – της ε/κ πλευράς για επιστροφή της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων. Η τ/κ πλευρά, είπε, θα πρέπει να αναπτύξει μια πολιτική στο θέμα αυτό και να υποβάλει τις απαραίτητες προϋποθέσεις της.

Στο μεταξύ, η Σταρ Κίπρις γράφει ότι στις αναφορές στο Κυπριακό του «κυβερνητικού προγράμματος» αντέδρασε, με την συγκατάθεση του Σερντάρ Ντενκτάς, και ο Ζορλού Τορέ, αναπληρωτής πρόεδρος του «συγκυβερνώντος» Δημοκρατικού κόμματος – Εθνικές δυνάμεις, εκ των ανταρτών πρώην «βουλευτών» του ΚΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Τορέ επέκρινε το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά στο ψευδοκράτος στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, τα οποία περιλαμβάνονται στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» και εξέφρασε την αντίθεσή του σε ορισμένα κεφάλαια του προγράμματος που θα εμποδίσουν την ευμάρεια και ελευθερίας του ψευδοκράτους.

Δεν μπορεί συνέχισε, να αποδεχθεί τις αναφορές στα ψηφίσματα των ΗΕ μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως του νόμιμου κράτους και του αιτήματος για απόσυρση της Τουρκίας από το νησί. Δεν μπορεί, είπε, να υποστηρίξει τέτοια απόφαση λέγοντας πως ως «βουλευτής» πήρε όρκο να προστατεύει το ψευδοκράτος (ο όρκος στην τελετή διαβεβαίωσης της ψευδοβουλής).

Επέκρινε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούν την απόσυρση του τουρκικού στρατού από το νησί, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενη «κυβέρνηση» που να έχει δεχτεί ποτέ αυτά τα ψηφίσματα. Παρ’ αυτά, εξέφρασε στήριξη στην συνέχιση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα