Επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο, λένε Διαμαντοπούλου και Αποστολίδης
Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα για το Κυπριακό, γι αυτό χρειάζεται «να πέσει ο βράχος, να ταραχθούν τα νερά, να αλλάξει το τοπίο», ανέφερε χθες βράδυ η πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Άννα Διαμαντοπούλου, υποδεικνύοντας πως η ίδια θα επέλεγε το σχέδιο λύσης «Τ», δηλαδή λύση τώρα.
Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση στη Λεμεσό, που διοργάνωσαν οι Δήμοι Λεμεσού και Αμμοχώστου και ο ΟΠΕΚ, με θέμα τις γεωστρατηγικές εξελίξεις της περιοχής
«Σε αυτό το τέλμα πρέπει να πέσει ένα βράχος, να ταραχθούν τα νερά, να αλλάξει το τοπίο και πιστεύω πως αυτός ο βράχος πρέπει να είναι η Αμμόχωστος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν σε όλα τα θέματα υπάρξει ένα βήμα μπροστά, μια πόλη που θα ξαναζωντανέψει, που θα δημιουργήσει ελπίδες, θα δοθεί ένα μήνυμα, σε ανατολή και δύση, ότι πράγματι κάτι κινείται στο Κυπριακό».
Εξέφρασε δε την άποψη πως για να λυθεί το Κυπριακό, «για να μιλήσουμε για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η ισότητα των κοινοτήτων είναι πολιτική και όχι αριθμητική» και πως «είναι ουσιαστικό, για να υπάρξει λύση, ο καθένας που ζει σε αυτό το νησί να αισθάνεται την ασφάλεια, ότι δεν έχει ανάγκη από ξένα στρατεύματα και ότι υπάρχει πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δυο κοινότητες».
Είπε επίσης, πως όσοι πιστεύουν σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, μεταξύ αυτών και η Κυπριακή Κυβέρνηση, θα πρέπει να θέσουν οι ίδιοι το πεδίο των διαπραγματεύσεων τώρα, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως, εάν η ίδια θα επέλεγε ονομασία σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού, αυτό θα το ονόμαζε σχέδιο «Τ», «γιατί τώρα πρέπει να κατατεθεί το σχέδιο, γιατί βεβαίως συνδέεται και με την οικονομική ανάκαμψη, γιατί βεβαίως ένα πακέτο και μια αλλαγή των δεδομένων θα άλλαζε και τα δεδομένα στα οικονομικά, ενώ είναι πολύ ουσιαστικό, σε ότι αποφασιστεί, να υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, γιατί όποτε αυτό έγινε, είχαμε θρίαμβο».
Υποδεικνύοντας το πόσο διαφορετικές είναι οι σημερινές καταστάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, από ότι πριν από 10 χρόνια, η Άννα Διαμαντοπούλου είπε πως πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να θέσουμε σαφείς και συγκεκριμένους στόχους και να δημιουργήσουμε συμμαχίες, ενώ θεωρεί πως είναι η στιγμή για «μια νέα μεγάλη ιδέα για Ελλάδα και Κύπρο, που αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι μεγάλη ιδέα συνεργασίας και ειρήνης».
Η διαμόρφωση των συνθηκών για επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, μια από τις τρεις βασικές ενότητες που θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε και πως τις στοχοθετούμε, με τις άλλες δυο να αφορούν τον προσδιορισμό των σχέσεων μας με τη Δύση και το ρόλο και το σχεδιασμό μας στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την ίδια, η οικονομική κρίση προέρχεται από την κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου των τελευταίων 2 δεκαετιών, τη μη ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής δομής και τα τεράστια λάθη που έκανε η κάθε χώρα της ΕΕ, «τα λάθη των πολιτικών συστημάτων, οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, τα τεράστια λάθη του φθηνού χρήματος, η διαφθορά και το κατεστημένο».
«Για να βγούμε από τη κρίση και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε κάθε χώρα, χρειαζόμαστε μια άλλη πρόταση για την Ευρώπη», ανέφερε και συμπλήρωσε πως αυτό που θα πρέπει να θέλουμε, είναι περισσότερη Ευρώπη «δηλαδή πολιτική και οικονομική ενοποίηση».
Στη δική του παρέμβαση, με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή και την πορεία του Κυπριακού, ο Πρέσβης επί τιμή, Παύλος Αποστολίδης, είπε πως το Κυπριακό παραμένει μια ανωμαλία στο εσωτερικό της ΕΕ, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία και επιθυμεί να το λύσει, «φτάνει να ξεκινήσει από εδώ κάτι το σοβαρό».
Είπε ακόμη πως «πρέπει να το χωνέψουμε» πως, ενώ εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο η ποιότητα της λύσης, τους ξένους τους ενδιαφέρει απλά να υπάρξει μια λύση που θα φέρει κοντά τις δυο πλευρές.
Εκφράζοντας τη θέση πως με τις προκλήσεις και τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, η διεθνής κοινότητα έχει χάσει το ενδιαφέρον της στο Κυπριακό, ο κ. Αποστολίδης είπε πως αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξουν κάποια πράγματα στην ίδια την Κύπρο, προσθέτοντας ότι «οι προσδοκία από τους υδρογονάνθρακες μπορεί να δημιουργήσει ένα κίνητρο λύσης, φτάνει να το χειριστούμε σωστά».
«Αυτό που πρέπει να αλλάξει», συνέχισε. «είναι η αντίληψη που καλλιεργήθηκε στην Ε/κ κοινότητα μετά το ’74, ότι δεν θέλουμε ξένη ανάμειξη και πρωτοβουλίες, γιατί αυτό δεν είναι μια ρεαλιστική πολιτική όταν απέναντι σου έχεις να αντιμετωπίσεις την Τ/κ κοινότητα και την Τουρκία».
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Παύλος Αποστολίδης δήλωσε πως, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η χώρα φαίνεται να βιάζεται για λύση, με τους δικούς της πάντα όρους, ώστε να μην βρεθεί το Κυπριακό στο τέλος της διαπραγμάτευσής της για ένταξη με την ΕΕ, όπου μπορεί να κληθεί να δώσει ανταλλάγματα.
«Θέλουν μια λύση πιο πριν και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», είπε, ενώ υπέδειξε παράλληλα πως «τον τελευταίο καιρό η Τουρκία έχει εισάγει και μια άλλη παράμετρο, λέγοντας πώς μπορεί να γίνει μια νέα προσπάθεια, αλλά αν δεν καρποφορήσει, να πάμε για διχοτόμηση. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη, γιατί η Τουρκία συνήθως αυτά που λέει τα κρατάει».
Σε ότι αφορά στις ΗΠΑ, ο κ. Αποστολίδης είπε πως δεν πρέπει να αναμένουμε οτιδήποτε από την πολιτική Ομπάμα, «που είναι μια πολύ συντηρητική πολιτική, χωρίς πρωτοβουλίες», ωστόσο σημείωσε ότι μόνο εάν η δική μας πλευρά επιδείξει σοβαρότητα για προώθηση των διαδικασιών επίλυσης, τότε η Αμερική μπορεί να ενδιαφερθεί και να υποβοηθήσει τις διαδικασίες.
Από πλευράς του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου δήλωσε πως τα νέα δεδομένα έχουν καταστεί δυσμενέστερα για το Κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσής του και ότι «η βαθιά κρίση της ευρωζώνης ξεθωριάζει τα όσα λέγονταν περί ευρωπαϊκής λύσης και η λεγόμενη αλληλεγγύη αμφισβητείται από όλους, όταν σε μια νύχτα οι ηγέτες του Eurogroup κατέστρεψαν τον ιστό της οικονομίας μας».
Ωστόσο, σημείωσε, «εμείς ως Κύπριοι δεν έχουμε το δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν διαδικασίες, γιατί ο χρόνος περνά και δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία καθιστούν την επίτευξη λύσης αλλά και το περιεχόμενο της λύσης, πλέον ακανθώδη και περίπλοκο ζήτημα».
Ο κ. Χρίστου εξέφρασε την άποψη πως είναι ζωτικής σημασίας η διαφύλαξη της βάσης των διαπραγματεύσεων, «το όποιο κεκτημένο έχει συσσωρευτεί στη διάρκειά τους και κυρίως, να προστατευτούν οι όποιες συγκλίσεις γίνονται αποδεκτές ως αποτέλεσμα των τελευταίων συζητήσεων που έγιναν με τον κ.Ταλάτ».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ήταν καλεσμένη σε γάμο και την τσίμπησε οχιά την ώρα του φαγητού!
- Δολοφονήθηκε γνωστός Έλληνας εστιάτορας
- «Βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής για ΑΕΙ - ΤΕΙ
- Στα βαθιά αμέσως για το Δημόσιο
- Βάσεις 2013: Τα στατιστικά που κρίνουν, μεγάλη η πτώση
- Βροχές και αφόρητη ζέστη την Τετάρτη
- Πήρε Μινιολέ η Λίβερπουλ
- Αντικειμενικές τιμές οικοπέδων σε 457 περιοχές
- Μαζικές εκκενώσεις κτιρίων στη Πολωνία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις OnlyCY
- Τελευταία Νέα OnlyCY
- Επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο, λένε Διαμαντοπούλου και Αποστολίδης
- Σύλληψη στην Πάφο 39χρονου από τη Ρουμανία που καταζητείτο από την Ιντερπόλ
- Φωτοβολταϊκά αξίας 6.000 ευρώ κλάπηκαν από υπό ανέγερση πάρκο στη Χούλου
- Θα παλέψουμε για να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα απασχόλησης, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος
- Η ΕΚΤ δεν έχει πρόθεση να αυξήσει τα επιτόκια, δηλώνει ο Ντράγκι
- Θέλω να γυρίσω στα παλιά – Αυτή δεν είναι η Κύπρος που ονειρεύτηκα!!!
- Αρχιεπίσκοπος: Δεν έχω αλλεργία στο ΑΚΕΛ
- Ο Τρισέ κατηγορεί το ΔΝΤ για τη μη απομείωση του ελληνικού χρέους από το 2010
- Η αναγνώριση των πτυχίων Νομικής από το Νομικό Συμβούλιο απασχόλησε την Επ. Παιδείας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αιματοκύλισμα σε φαβέλα του Ρίο
- «Βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής για ΑΕΙ - ΤΕΙ
- Γαλλία: Δείπνο Ολάντ με επικεφαλής διεθνών ομίλων
- Σύλληψη 64χρονου για χρέη
- Αιματηρές συμπλοκές στην Βραζιλία
- 7.30 το πρωί ο Αδωνις έφτασε στο Υπουργείο Yγείας και δήλωσε «Θα τα λύσουμε όλα»
- Tι άφησε πίσω του στο γραφείο του στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λυκουρέτζος -To αρκουδάκι και ο Καζαντζάκης
- Ελπίδες στο Ιράν
- ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Η MICHELIN