Επίσκεψη Προέδρου και Κύπριων Υπουργών στην Κομισιόν

16:43 26/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πολιτική βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει την Κύπρο στις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλει για την έξοδο από την κρίση, καθώς και την ετοιμότητά της για μεγαλύτερη ανάμειξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αναμένεται να εκφράσουν αύριο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, Οικονομικών

Χάρης Γεωργιάδης, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αύριο το πρωί στις 10:30 τοπική ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, όπου τα βασικά θέματα συζήτησης είναι οι εξελίξεις στην οικονομία και το Κυπριακό.

Στις 11:30 ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στην έδρα της Κομισιόν όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι θα μεταβούν στην ολομέλεια της Επιτροπής, όπου θα συναντηθούν με τους Επιτρόπους και τους Κύπριους Υπουργούς. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθήσουν οι δύο Πρόεδροι, οι Επίτροποι και οι Κύπριοι Υπουργοί.

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, στη κοινή συνάντηση θα συζητηθούν η πορεία της κυπριακής οικονομίας, η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται ότι θα ενημερώσει το Κολέγιο των Επιτρόπων για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλει για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με προοπτική κατάληξης και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, περιφερειακά ζητήματα, οικονομίας, ενέργειας και νεανικής απασχόλησης.

Στο περιθώριο της συνάντησης με το Κολλέγιο των Επιτρόπων, οι Κύπριοι υπουργοί θα έχουν διμερείς συναντήσεις με Επίτροπους που χειρίζονται χαρτοφυλάκια της αρμοδιότητάς τους.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κάθριν Άστον.

O Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα συναντηθεί με τους Επίτροπους για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ Όλι Ρεν και θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

OΥπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, την Επίτροπο για την έρευνα, καινοτομία και επιστήμη Μόϊρα Γκέγκεν-Κουίν, και τον Επίτροπο για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης θα συναντηθεί με την Επίτροπο για τη δράση για το κλίμα Κόνι Χίδεγκαρντ, τον Επίτροπο για τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη Ντάσιαν Τσόλος και τον Επίτροπο για την υγεία Τόνιο Μπόρτζ.

H Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου θα συναντηθεί με τον Επίτροπο για την απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη Λάσλο Άντορ.

Keywords
Τυχαία Θέματα