Επισκόπηση Tουρκοκυπριακού Τύπου 31/12/2013

10:41 31/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα του τερματισμού απασχόλησης των εκτάκτων «δημοσίων» υπαλλήλων και οι αντιδράσεις, οι δηλώσεις και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι συνέπειες των καταστροφών που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών στην περιοχή της Μεσαορίας και σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στον Άγιο Θεόδωρο Αμμοχώστου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Με τους άσσους του 2013 στο 2014» και με φωτογραφία του Άγιου Βασίλη και δίπλα σκίτσο με τέσσερα παλούκια όπου στο καθένα αναγράφονται οι λέξεις αυξήσεις

στο ηλεκτρικό, αυξήσεις στα καύσιμα, αύξηση του συναλλάγματος και φόροι, στέλνει το μήνυμα ότι αυτά τα προβλήματα θα συνεχιστούν και το 2014. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντεκτάς, ο οποίος είχε δηλώσει ότι αν απολυθούν 336 έκτακτοι «δημόσιοι» υπάλληλοι, θα διαλύσει την «κυβέρνηση» συμμαχίας, τελικά έκανε πίσω και το κόμμα του παραμένει στη «κυβέρνηση». Αλλού γράφει ότι ο πρώην «υπουργός» δημοσιονομικών, Ερσίν Τατάρ, κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι τερματίζει την απασχόληση των εκτάκτων «δημοσίων» υπαλλήλων με στόχο να προσλάβει στη θέση τους άτομα που να πρόσκεινται στο κόμμα τους.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Το παζάρεμα για τους έκτακτους», γράφει ότι η τουρκοκυπριακή συντεχνία των «δημοσίων» υπαλλήλων «Μεμούρ-Σεν» πραγματοποίησε χθες μπροστά από το κτίριο της ψευδοβουλής εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόλυση των εκτάκτων υπαλλήλων, όπου σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και «αστυνομίας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα χωριά της Μεσαορίας, τα οποία είχαν πληγεί σοβαρά από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, θα ζήσουν μια μαύρη Πρωτοχρονιά, αφού πολλών κατοίκων καταστράφηκαν τα υπάρχοντα τους, ακόμα και τα δώρα που αγόρασαν για τα παιδιά τους. Αλλού γράφει ότι εν όψει της Πρωτοχρονιάς, χθες παρατηρήθηκε μεγάλη κίνηση στα εμπορικά κέντρα στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Αποφεύχθηκε η κρίση», γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα σε συνάντηση που είχαν χθες για το θέμα του τερματισμού της απασχόλησης των 336 εκτάκτων «δημοσίων» υπαλλήλων, βρήκαν την χρυσή τομή και δεν τίθεται πλέον ζήτημα διάλυσης της «κυβέρνησης» συμμαχίας. Αλλού αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιορκαντζίογλου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα σχετικά με την απασχόληση των εκτάκτων, είπε ότι εντός δύο μηνών θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις για πρόσληψη στο «δημόσιο» στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 66χρονη κάτοικος της κατεχόμενης Γιαλούσας, έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητικό δυστύχημα κοντά στο χωριό Άγιος Θεόδωρος Αμμοχώστου. Οδηγός του αυτοκινήτου ήταν η 33χρονη κόρη της, η οποία τραυματίστηκε. Τραγική σύμπτωση είναι ότι πριν έξι μήνες η 33χρονη, έχασε το σύζυγο της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στον ίδιο ακριβώς δρόμο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Τα βήματα πρέπει να γίνουν πρώτα στη Κύπρο», αναφέρει ότι ο «πρόεδρος» του «συντονιστικού κέντρου για την ΕΕ», Ερχάν Ερτσίν δήλωσε ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη μπορεί να κερδίσει ταχύτητα κατά την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτό μπορεί να συσχετιστεί άμεσα με το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η τουρκοκυπριακή συντεχνία των «δημοσίων» υπαλλήλων «Μεμούρ-Σεν» στην εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες ενάντια στην απόλυση των εκτάκτων υπαλλήλων, ζήτησε την παραίτηση της «κυβέρνησης». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες πραγματοποιήθηκαν εργασίες καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στα χωριά Έξω Μετόχι, Καλυβάκια, Πέτρα Διγενή, Κουρού Μοναστήρι, Τζιάος, Στρογγυλός και Μαραθόβουνος.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «‘Οι έκτακτοι’ στο τραπέζι», αναφέρεται επίσης στη χθεσινή συνάντηση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με το Δημοκρατικό Κόμμα για το θέμα του τερματισμού της απασχόλησης των 336 εκτάκτων «δημοσίων» υπαλλήλων, η οποία όπως αναφέρει κράτησε όλη μέρα, με αποτέλεσμα τα δύο κόμματα να φτάσουν σε συμφωνία. Αλλού γράφει ότι δημιουργήθηκε μια νέα κρίση μεταξύ «προεδρικού» και «πρωθυπουργικού» μεγάρου, όταν ο Έρογλου δεν υπέγραψε την πρόταση του Γιορκαντζίογλου για τον διορισμό της Σενάι Κεμπαμπτζί ως «γενικής διευθύντριας» της «αστυνομίας». Αλλού αναφέρεται επίσης στις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στα χωριά της Μεσαορίας από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών με αποτέλεσμα την απόγνωση των κατοίκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα