Επιτροπή Οικονομικών: Ανησυχίες κομμάτων για την πορεία της κυπριακής οικονομίας

18:23 11/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενημερώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, με φόντο την πρόσφατη απόφαση της Ευρωζώνης για στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος

οφείλει να αντλήσει τα σωστά συμπεράσματα και διδάγματα από το παράδειγμα της Ισπανίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η Ισπανία κατάφερε να πετύχει ευνοϊκούς όρους γιατί εφάρμοσε και υλοποίησε τις συστάσεις της ΕΕ, ενώ παράλληλα η ισπανική Κυβέρνηση και η οικονομία της χώρας κρίθηκαν από τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους ως αξιόπιστες.

Για το λόγο αυτό, συνέχισε, οι διεθνείς αγορές παραμένουν ανοικτές για την Ισπανία, παρά τη βοήθεια που ζητά η χώρα.

Είπε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι οι όροι που θα επιβληθούν στην Ισπανία, καθώς, συμπλήρωσε ότι το ενδεχόμενο να συνταχθεί μνημόνιο και να επιβληθούν όροι που θα έχουν σχέση με δημοσιονομικά ζητήματα παραμένει ανοιχτό.

Αυτό, είπε, είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και δεν έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες, παρά το ότι λέγεται δημόσια.

«Μακάρι η Κύπρος, σε περίπτωση που θα ζητήσει βοήθεια όπως η Ισπανία, να καταφέρει να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Συμπλήρωσε ότι αν το καταφέρει αυτό η κυπριακή Κυβέρνηση, «εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα το χαιρετίσουμε».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε παράλληλα κάποιες ανησυχίες, καθώς, όπως ανέφερε η κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει οποιεσδήποτε από τις συστάσεις της ΕΕ, σε αντίθεση με την Ισπανία.

Συνέχισε λέγοντας ότι τόσο η Υπουργός Εργασίας, όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινούνται με τις δηλώσεις τους προς την αντίθετη κατεύθυνση, λέγοντας ότι οι συστάσεις της Επιτροπής θα αγνοηθούν σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, την ΑΤΑ και σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και περικοπές που χρειάζεται να προβεί η Κυβέρνηση.

«Επομένως εγείρεται ένα ζήτημα αξιοπιστίας για εμάς», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και ευχήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών να ξεπεράσει αυτό το ζήτημα, και να τύχει της στήριξης της Κυβέρνησης.

Εξάλλου, είπε ότι αυτοί που προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο «είναι αυτοί που με τις πολιτικές τους έχουν οδηγήσεις 37 χιλ πολίτες στην ανεργία και έχουν δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ώστε η Κύπρος να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της ανεργίας στην ΕΕ, ενώ έχουν στείλει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην χρεοκοπία και έχουν δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες για τα κυπριακά νοικοκυριά.

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι αυτοί που μας έχουν στείλει με τις πολιτικές τους στα πρόθυρα του μηχανισμού στήριξης, την ίδια ώρα που μας έλεγαν ότι εμάς η κρίση δεν θα μας αγγίξει», ενώ κατηγορούσαν σαν καταστροφολόγους όσους προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν.

«Τελικά σήμερα φαίνεται ότι οι καταστροφολόγοι είχαν δί

Keywords
Τυχαία Θέματα