Επιτυχία Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής ΠΚ για καρκίνο του νεφρού

15:53 14/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε μια βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στον καρκίνο του νεφρού οδήγησε έρευνα που έγινε στο Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, του οποίου προΐσταται ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας, έγινε μετα-ανάλυση δεδομένων γονιδιακής έκφρασης από πέντε μεγάλες ανεξάρτητες μελέτες στο διαυγοκυτταρικό

νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

Η επιστημονική υπόθεση, την οποία διερεύνησε ο μετα-διδακτορικός συνεργάτης Δρ Απόστολος Ζαραβίνος, ήταν ότι σε διαφορετικούς ασθενείς από διαφορετικές μελέτες ίσως υπάρχουν κοινά γονίδια που απορρυθμίζονται σε κοινά μεταβολικά μονοπάτια. Η αξιολόγηση δεδομένων από πέντε διαφορετικές μελέτες προερχόμενες από διαφορετικές ερευνητικές ομάδες, θα εξασφάλιζε την υψηλή πιθανότητα ότι τα γονίδια που θα εντόπιζαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα είχαν πραγματική σημασία και αληθινό ρόλο στην απορρύθμιση που οδηγεί στην καρκινογένεση, επομένως θα είχαν και υψηλότερη πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν ως νέοι βιοδείκτες για το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι τα καρκινικά κύτταρα του νεφρού χρησιμοποιούν περισσότερους από ένα μηχανισμούς, καθώς επίσης και μια σειρά διαφορετικών βιολογικών οδών, για την επίτευξη του κακοήθους μετασχηματισμού τους.

Το νεφρικό καρκίνωμα αποτελείται από διαφορετικούς καρκίνους οι οποίοι ευρίσκονται εντός του νεφρού, όπου ο κάθε ένας χαρακτηρίζεται από διαφορετικό ιστολογικό προφίλ, ακολουθεί διαφορετική κλινική πορεία και αποκρίνεται διαφορετικά απέναντι στις θεραπείες διότι ακριβώς είναι αποτέλεσμα της απορρύθμισης διαφορετικών γονιδίων. Στην παρούσα μελέτη δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι το διαυγές νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι κυρίως μια μεταβολική ασθένεια. Η κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν σε απορρυθμισμένα μεταβολικά μονοπάτια αυτής της ασθένειας, θέτει τη βάση για την ανάπτυξη καινούριων στοχευόμενων θεραπευτικών προσεγγίσεων καθώς επίσης και για την ανάπτυξη νέων βιολογικών δεικτών.

Για την επιβεβαίωση μερικών εκ των αποτελεσμάτων με πειράματα στο Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής, ο Δρ Ζαραβίνος χρησιμοποίησε υλικό από βιοψίες ασθενών που είχαν τύχει περίθαλψης στο Ασκληπιείο Γενικό Νοσοκομείο Βούλας στην Ελλάδα, από την ομάδα του Καθ. Δημήτρη Δελακά. Στην όλη ερευνητική διαδικασία είχε επίσης συνεισφορά το ιστοπαθολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, του οποίου προΐσταται η Δρ. Ιωάννα Ζουβάνη, το οποίο διατηρεί μακρόχρονη στενή συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εργασία αυτή είχε επιλεγεί ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες για να παρουσιαστεί στο 50ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεφρολογίας (ERA-EDTA) τον περασμένο Μάιο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η αναρτημένη ανακοίνωση επέδειξε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ανάμεσα στα θέματα «Γενετικών ασθενειών και μοριακής γενετικής».
Η ίδια εργασία δημοσιεύθηκε μόλις πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση (Journal) Oncoscience.

Ο Δρ Ζαραβίνος, μετά από εργασία 26 μηνών στο Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, εδράζεται πλέον στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου συνεχίζει το ερευνητικό του έργο στο περίφημο Ινστιτούτο Καρολίνσκα σε θέματα καρκίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα