Επιβεβαιώνει το NTV ο Οζερσάι και υποστηρίζει άνοιγμα Βαρωσίων με τουρκικό σχέδιο

18:39 17/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μέρος των εργασιών «εκτός των καθιερωμένων πλαισίων», που πίστευε ότι θα μπορούσαν να δουλέψουν υπέρ της λύσης, είναι η είδηση που έβγαλε χθες το τουρκικό κανάλι NTV, γράφει ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως μεταδίδεται στα τ/κ ηλεκτρονικά μέσα, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook σήμερα, ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι για χρόνια η επίσημη θέση του «κράτους» για το θέμα των Βαρωσίων

ήταν πως είναι μέρος μιας περιεκτικής λύσης και ακόμη αυτή είναι. «Εάν κάνετε διαπραγματεύσεις με την ε/κ πλευρά για τα Βαρώσια, γίνεται κατανοητό ότι είναι μέρος μιας περιεκτικής λύσης. Αλλά αντί να κάνετε διαπραγματεύσεις με την ε/κ διοίκηση, μπορείτε να αποφασίσετε να κάνετε ένα μονομερές βήμα το οποίο θα φέρει κοντά τις δύο κοινότητες στο νησί και θα εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει νόημα να λέτε «τα Βαρώσια είναι μέρος μιας περιεκτικής λύσης», προσθέτει στο μήνυμά του ο Κουντρέτ Οζερσάι διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί «δώστε τα Βαρώσια». Οι Ε/κ, συνεχίζει, ιδιαίτερα αυτοί που είναι πρόσφυγες από τα Βαρώσια, θα δουν ζεστά το βήμα που θα κάνετε.

Είναι δυνατόν, προσθέτει, χωρίς διαπραγματεύσεις με την ε/κ πλευρά και χωρίς να υποβληθεί μια πρόταση να κάνετε ένα μονομερές αλλά θετικό βήμα, απευθυνόμενος προφανώς στην τ/κ ηγεσία.

Και οι ακίνητες περιουσίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα, θα ρυθμιστούν στο τέλος ως μέρος μιας περιεκτικής λύσης κάτω από κεφάλαιο περιουσιακό, συνεχίζει ο κ. Οζερσάι υποστηρίζοντας ότι και η δημιουργία της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι προσωπική του άποψη, αναφέρει, ότι πρέπει να γίνουν κάποια βήματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τολμηρά και λογικά. «Γι αυτό δεν υπάρχει λόγος να καθόμαστε και να περιμένουμε μια περιεκτική λύση». Η ε/κ πλευρά, συνεχίζει, δηλώνει ότι το θέμα το φυσικού αερίου θα το συζητήσει με τους Τ/κ στο πλαίσιο μιας περιεκτικής λύσης και μέχρι τη λύση θα συνεχίσει να προβαίνει σε μονομερή βήματα.

«Πιστεύω ότι η τ/κ πλευρά πρέπει να εφαρμόσει δημιουργικές ιδέες που θα σπάσουν εν μέρει το υφιστάμενο καθεστώς». Ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη, ο πρώην σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη και νυν ηγέτης της κίνησης «Συγκεντρωνόμαστε», αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά μπορεί να ανοίξει βαθμιδόν τα Βαρώσια με έναν τρόπο που θα υπάγονται στο «δήμο» Αμμοχώστου, η επιστροφή των περιουσιών στους προηγούμενους ιδιοκτήτες μπορεί να αξιολογηθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» και σε αυτή τη διαδικασία το ΕΒΚΑΦ μπορεί να προστατέψει τα δικαιώματά του για την περιουσία που του ανήκει.

Keywords
Τυχαία Θέματα