Επιβολή λύσης του Κυπριακού μέσα από το μνημόνιο διαβλέπει ο Λιλλήκας

09:00 16/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη βεβαιότητα ότι το εθνικό μας πρόβλημα θα διασυνδεθεί με τις “αποδόσεις μας στο μνημόνιο” και πως “στην επόμενη δόση θα μας έρθει πακέτο και η λύση του Κυπριακού”, εξέφρασε χθες βράδυ ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας σε δείπνο της Λέσχης Lions Λεμεσού.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Λιλλήκα, ” αν μείνουμε εξαρτημένοι στο μνημόνιο και

θα μπούμε σε μεγαλύτερη ύφεση, όπως αποδεικνύει η ιστορία και το παράδειγμα των άλλων χωρών, τότε με βεβαιότητα, στην επόμενη δόση θα μας έρθει πακέτο και η λύση του Κυπριακού, με τους χειρότερους όρους, γιατί ακριβώς θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την οικονομική μας εξάρτηση, για να μας επιβάλουν τη λύση που απορρίψαμε το 2004″.

“Γι αυτό πρέπει να αντιληφθούμε πώς λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις, πώς λειτουργούν οι συσχετισμοί δυνάμεων, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να πάψουμε να πιστεύουμε πως ο νυν Πρόεδρος ή κάποιος ανθυποψήφιος μου, μπορεί με τις γνωριμίες και τις φιλίες και τις χημείες, να επηρεάσουμε τα εθνικά συμφέροντα των άλλων κρατών”, συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δυο σχολές σκέψεις, ανάμεσα στους τρεις βασικούς υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά να έχουν ταυτόσημες θέσεις γύρω από την οικονομία και το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι “οι Προεδρικές εκλογές που έχουμε φέτος, είναι οι πιο κρίσιμες από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί είναι εμφανές ότι θα κριθεί και η πορεία του Κυπριακού αλλά θα κριθεί και η πορεία στον τομέα της οικονομίας και η διαχείριση του πλούτου των υδρογονανθράκων που διαθέτει η Κύπρος”.

Μιλώντας για την οικονομία και το μνημόνιο, ο κ. Λιλλήκας διερωτήθηκε “πώς τα έχει καταφέρει η Κυβέρνηση, μετά από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αντί να βελτιώσει το μνημόνιο που κατατέθηκε τον Ιούλιο, να το χειροτερέψει ” και πρόσθεσε ότι με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται να οδηγούμαστε σε ένα μη βιώσιμο χρέος, με τον κίνδυνο κουρέματος του και ένα δεύτερο μνημόνιο.

Απέδωσε, επίσης, σε προεκλογικές σκοπιμότητες τη μη συζήτηση και αξιοποίηση των προτάσεων του ώστε να απεγκλωβιστούμε από τις πρόνοιες του μνημονίου, είτε με την έκδοση εταιρικών ομολόγων για το τεμάχιο 12, είτε με “προπώληση μιας ποσότητας του φυσικού αερίου που διαθέτουμε σε αυτό”.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ενώ το 2007 ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ παρεμπόδισαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο να προχωρήσει στις διαδικασίες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο, ως ενδιάμεση λύση, σήμερα η ίδια η Κυβέρνηση το εξαγγέλλει, προσθέτοντας ότι “σήμερα, οι ίδιες σκοπιμότητες, επειδή είναι προεκλογική περίοδος, δεν τους επιτρέπουν να θέσουν το συμφέρον του τόπου πάνω από το αποτέλεσμα των εκλογών”.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη διαφωνία του στις προτάσεις, όπως είπε, των δυο ανθυποψηφίων του για μεταφορά, με αγωγό, του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω της Τουρκίας, “γιατί θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Τουρκίας, θα προσδώσει αξία στην Τουρκία απέναντι στην ΕΕ, ενώ θα καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία όμηρο της καλής πολιτικής της θέλησης “.

Απαράδεκτες θεωρεί, επίσης, τις όποιες δεσμεύσεις των ανθυποψηφίων του, ότι από το φυσικό αέριο θα επωφεληθούν και οι Τ/κ πριν από τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, αφού όπως είπε “αυτές οι δεσμεύσεις, πέραν του ότι έχουν εμπλέξει το φυσικό αέριο με τη λύση του Κυπριακού, ουσιαστικά λειτουργούν και ως ανασταλτικός παράγοντας για τη λύση του”.

Σε αναφορά του για το Κυπριακό, ο Γιώργος Λιλλήκας επανέλαβε τη θέση του για μια νέα διαδικασία που θα φέρνει στο τραπέζι των συνομιλιών την Τουρκία και θα επανατοποθετεί το εθνικό μας πρόβλημα, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. “Ήρθε η ώρα να αποσύρουμε τις διαχρονικές μας υποχωρήσεις και αυτό δεν είναι θέμα ιδεολογικής προσέγγισης, είναι θέμα σκληρής πραγματικότητας, αλλά και ανάγκης που δημιούργησαν οι δικές μας υποχωρήσεις, που παραβίασαν κάθε γραμμή ασφάλειας για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού”, συμπλήρωσε.

“Αν όντως θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, πρέπει να δούμε πώς θα εξαναγκάσουμε την Τουρκία να αλλάξει πολιτική”, είπε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί “μόνο όταν το κόστος που θα πληρώνει η Τουρκία για την κατοχή, θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που έχει από την κατοχή”.

Σε αντίθεση με παλαιότερα, είπε ο κ. Λιλλήκας, σήμερα έχουμε τα μέσα, διαθέτουμε μοχλούς πίεσης και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε έγκαιρα, μέσα από τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο, αναβαθμίζοντας το ρόλο μας στην ΕΕ και κάνοντας σαφές ότι είμαστε διατεθειμένοι να αναστείλουμε μονομερώς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον δεν αλλάξει πολιτική και καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα