Ευγενία Μανωλίδου: Κατέθεσε αγωγή εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη

17:24 20/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευγενία Μανωλίδου ξέσπασε πριν λίγες μέρες μέσα από την προσωπική της σελίδα στο twitter. “Αρκετή υπομονή έχω κάνει τελευταία και έχει αρχίσει να εξαντλείται, οποίος υπονοήσει ξανά ότι κλέβω το κράτος, θα υποστεί τις συνέπειες”, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα που ήθελαν το όνομά της στη λίστα Λαγκάρντ.

Η γνωστή συνθέτις αυτή τη φορά κινείται νομικά και συγκεκριμένα κατά του Κώστα Βαξεβάνη.

Στην μήνυση που υπέβαλε κατά του δημοσιογράφου και δημοσίευσε σήμερα η εκπομπή Μίλα, αναφέρει ότι δεν έχει καμία σχέση με την λίστα ενώ ξεκαθαρίζει πως ο πρώην σύζυγός της Θόδωρος Μανωλίδης απλά την είχε συμπεριλάβει ως αντιπρόσωπο σε μία από τις υποθέσεις του.

“Ο εναγόμενος λοιπόν στην προσπάθεια του να συγκρουστεί πολιτικά με το σύζυγό μου Άδωνι Γεωργιάδη επιλέγει λέγοντας ψέματα να με εμπλέξει ως μέλος της λίστας Λαγκάρντ”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευγενία στην αγωγή της.

“Η πραγματικότητα που γνωρίζει ο εναγόμενος είναι ότι πελάτης ήταν ο τότε σύζυγός μου ζωγράφος Μανωλίδης με τον οποίο εγώ βρισκόμουν σε διάσταση από το 2003 έχει εκδοθεί διαζύγιο από το έτος 2009, μετά από σφοδρή αντιδικία, η οποία μάλιστα είχε κορυφωθεί το 2005, γνωστή στα ΜΜΕ, άρα εν γνώσει του εναγομένου, που κάνει δημοσιογραφικό ρεπορτάζ και επομένως καλά γνώριζε ότι ουδεμία σχέση με το συγκεκριμένο λογαριασμό είχα ποτέ ή μπορούσα να έχω. Ο εναγόμενος γνωρίζει ότι ήδη έχω χωρίσει και έχω παντρευτεί εκ νέου με τον Άδωνι Γεωργιάδη…”, συνεχίζει η συνθέτις.

Δείτε εδώ ολόκληρο το έγγραφο της αγωγής

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΓΩΓΗ

Της Ευγενίας Καραγιαννίδου (Μανωλίδου), κάτοικος Αθηνών οδός Ακαδημίας 84

ΚΑΤΑ

Του Κώστα Βαξεβάνη, δημοσιογράφου, κατοίκου Άνοιξης οδός Αναχωρητών 6

……….//………

Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Είμαι πτυχιούχος σύνθεσης, ενορχήστρωσης και διεύθυνσης ορχήστρας με σπουδές στη Νέα Υόρκη στο Julliard School δίπλα στον διακεκριμένο συνθέτη Daron Hagen και τον μαέστρο Vincent la Selva (New York Grand Opera), πτυχιούχος πιάνου με την Αμερικανίδα σολίστ Julie Jordan και με μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες με τον συνθέτη και μαέστρο του Βασιλικού Ωδείου των Βρυξελλών Robert Janssens. Από το 2000 διευθύνω έργα μου στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία κ.α. Το 2006 το έργο μου “ΕΠΟΣ” βραβεύτηκε στη Βιέννη στο διεθνή διαγωνισμό όπερας από γυναίκες δημιουργούς “Nancy van de Vate”. To 2008 διηύθυνα το έργο μου “Ολυμπιακό Συμφωνικό Κονσέρτο – Δύο Πολιτισμοί, μία Ιδέα” στο Πεκίνο, υπό την αιγίδα της B.O.C.O.G (Beijing Organizing Committee for the Olympic Games). Από τα τέλη του 2012 έως τώρα, κάνω συναυλίες στην Ελλάδα διευθύνοντας κινηματογραφική μουσική. Παράλληλα έχω ασχοληθεί με την παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών και συμμετείχα σε διαγωνιστικές δραστηριότητες συνεργαζόμενη με τους τηλεοπτικούς σταθμούς Ant1 και Mega.

Στην προσωπική μου ζωή είμαι παντρεμένη με τον Βουλευτή Ιστορικό Άδωνι Γεωργιάδη και έχω αποκτήσει τρία τέκνα (τα δύο από τον πρώτο μου γάμο με τον διεθνούς φήμης ζωγράφο Μανωλίδη). Ουδέποτε ως άτομο, επαγγελματίας και οικογένεια έχουμε απασχολήσει τη δικαιοσύνη ή έχουμε κατηγορηθεί για διάπραξη αξιοποίνων πράξεως και χαίρουμε της εκτίμησης και του σεβασμού των ατόμων που συναναστρεφόμαστε.

Β. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Τον εναγόμενο δεν τον γνωρίζω προσωπικά ούτε ποτέ είχαμε κάποια αντιδικία και τον γνωρίζω ως δημοσιογράφο που παρουσίαζε την εκπομπή «Κουτί της Πανδώρας» είτε ως ιδιωτικός υπάλληλος σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είτε ως δημόσιος υπάλληλος στην κρατική τηλεόραση. Παράλληλα διατηρεί διαδικτυακό ιστότοπο με το αυτό όνομα «Κουτί της Πανδώρας» και περιοδικό με το όνομα «HOT DOC». Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, προφανώς αποκλειστικά και μόνο λόγω πολιτικής σύγκρουσης του με τον σύζυγό μου Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς όπως προείπα ουδέποτε είχα μαζί του κάποια αντιδικία, το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε μια αναληθή και άκρως συκοφαντική επίθεση προς το πρόσωπο μου μη σεβόμενος ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Συγκεκριμένα αρχικώς μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Tweeter στις 12.03.13 έγραψε το εξής συκοφαντικό για το πρόσωπο μου σχόλιο, το οποίο προβλήθηκε και στον ιστότοπο που διατηρεί με το όνομα «Το Κουτί της Πανδώρας»: «Ο Adonisgeorgiadis ανακρίνει στην Επιτροπή για τη λίστα και η σύζυγός του είναι σε αυτή θα αποδοθεί δικαιοσύνη;» , έχοντας ως συνημμένο έγγραφο από την καρτέλα λογαριασμού του πρώτου συζύγου μου, Θεόδωρου Μανωλίδη που διατηρεί ή διατηρούσε στην Τράπεζα HSBC, που το 2005 με ανέφερε ως αντιπρόσωπο του πελάτη. Από την απλή ανάγνωση του εγγράφου καθίσταται σαφές ότι δεν είμαι εγώ στη λίστα Λαγκάρντ, όπως ψευδέστατα αναφέρει ο εναγόμενος, αλλά ο τότε σύζυγός μου που είναι αποκλειστικός πελάτης της τράπεζας με είχε ορίσει ως αντιπρόσωπο. Δηλαδή εάν τυχόν πάθαινε κάτι η τράπεζα θα αναζητούσε εμένα να με ενημερώσει για το λογαριασμό. Κάτι τέτοιο ήταν γνωστό στον εναγόμενο καθώς, άγνωστο πως, έχει το σύνολο των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ και τις καρτέλες αυτών, όπως δημοσίευσε στο περιοδικό του HOT DOC, όπου δεν με συμπεριέλαβε στους καταθέτες, ακριβώς διότι ήξερε ότι ουδεμία σχέση έχω με τη λίστα.

Εν συνεχεία ο εναγόμενος ανέβασε στον ιστότοπο «Κουτί της Πανδώρας», στον οποίο είναι διαχειριστής, το άκρως προσβλητικό και συκοφαντικό για εμένα άρθρο στις 15.03.13 με τον τίτλο «Χρυσή Πελάτης στη λίστα Λαγκάρντ η οικογένεια Μανωλίδου», άρθρο το οποίο επεσύναψε και σε τέσσερεις αναρτήσεις του στο Tweeter του προσωπικού του λογαριασμού στις 15.03.13 (τρεις φορές) και στις 16.01.13 (μία φορά) με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση από το μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών, την οποία έχει στη διάθεση της ήδη η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η σύζυγος του βουλευτή της ΝΔ και μέλους της Προανακριτικής Επιτροπής Άδωνι Γεωργιάδη εμφανίζεται ως «αντιπρόσωπος του πελάτη», Θεόδωρου Μανωλίδη, ο οποίος διατηρεί λογαριασμό στην τράπεζα HSBC αλλά και ράβδους χρυσού.

Σύμφωνα με το ιστορικό το οποίο διατηρεί η τράπεζα και το οποίο βρίσκεται πλέον μεταφρασμένο στην Προανακριτική της Βουλής, ο πελάτης του συγκεκριμένου λογαριασμού, ο οποίος φέρει ως κωδική ονομασία MATHA12, στις 7 Ιουνίου του 2005 εμφανίστηκε στην τράπεζα σε μια εθιμοτυπική επίσκεψη για να ενημερωθεί για το λογαριασμό του. Η τράπεζα τον ενημέρωσε πως ο λογαριασμός ήταν πιστωτικός, εξαιτίας εξόδων κίνησής του αλλά και ενοικίασης θυρίδας.

Ο πελάτης (δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για τον κάτοχο του λογαριασμού ή για εκπρόσωπό του) δήλωσε ότι δεν το γνώριζε. Η Τράπεζα τον ενημέρωσε ότι προκειμένου να συνεχίσει να διατηρεί το λογαριασμό του έπρεπε να έχει ποσό άνω των 100.000 ευρώ. Ο πελάτης ενημέρωσε την Τράπεζα ότι το περιεχόμενο της θυρίδας του ήταν ράβδοι χρυσού. Η Τράπεζα έδειξε διαθέσιμη να συνεργαστεί και να συζητήσει εκ νέου για τις δυνατότητες διατήρησης της θυρίδας και του λογαριασμού.

Ο πελάτης δήλωσε την ικανοποίησή του και ορίστηκε νέο ραντεβού για το τέλος Ιουλίου για μια συζήτησης σχετικά με ένα ποσό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία ο πελάτης τα μετέφερε στην Τράπεζα. Όπως σημειώνει ο υπάλληλος της Τράπεζας που καταγράφει το ιστορικό «ο πελάτης δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος».

Μετά και την επίσημη μετάφραση της καρτέλας λογαριασμού στην HSBC με την οποία σχετίζεται ως «αντιπρόσωπος» η κα Μανωλίδου επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για την παραμονή του συζύγου της κας Μανωλίδου, Άδωνι Γεωργιάδη στην Επιτροπή της Βουλής και τη λειτουργία του ως εισαγγελέα στη συγκεκριμένη έρευνα.

Σοβαρό επίσης θέμα προκύπτει από την δημοσιοποίηση εγγράφων της Προανακριτικής Επιτροπής, από τον ίδιο τον Αδ. Γεωργιάδη, στο tweeter. Η πράξη αυτή και μόνο(να επιδεικνύει έγγραφα προανακριτικής έρευνας, παρ’ ότι ο ίδιος έχει εισαγγελικό ρόλο, και αυτό για να καλύψει τη σύζυγό του) αποτελεί παράβαση των όρων λειτουργίας της Επιτροπής και της Προανακριτικής διαδικασίας.

Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης δημοσιεύει το μισό έγγραφο αποκρύπτοντας το περιεχόμενο του άλλου μισού στο οποίο η σύζυγός του φαίνεται αντιπρόσωπος στον λογαριασμό, γεγονός που καθιστά επιτακτική την απομάκρυνσή του από την Προανακριτική Επιτροπή, ως άμεσα σχετιζόμενου με την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.»

Το συγκεκριμένο άρθρο με συκοφαντεί, καθώς αφενός στον τίτλο του με παρουσιάζει ως χρυσό πελάτη της λίστας Λαγκάρντ ενώ γνωρίζει έχοντας τις καρτέλες ότι είμαι απλή αντιπρόσωπος του πελάτη, ενώ και στο κείμενο του άρθρου αναφέρει ότι πιθανόν εγώ ως αντιπρόσωπος επισκέφθηκα την Τράπεζα στις 7 Ιουνίου 2005, ενώ ρητώς αναφέρει το ιστορικό της Τράπεζας ότι η επίσκεψη έγινε από τον πελάτη και όχι τον αντιπρόσωπο. Ο εναγόμενος λοιπόν προσπαθεί να με εμπλέξει με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου λογαριασμού, γνωρίζοντας με το έγγραφο που κατέχει ότι ουδεμία σχέση έχω, δεν είμαι πελάτης, αλλά αντιπρόσωπος, χωρίς δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης ή και απλής γνώσης του λογαριασμού. Η όποια «εμπλοκή» μου είναι ότι ο τότε σύζυγος μου με είχε δηλώσει ως αντιπρόσωπο του.

Η πραγματικότητα που γνωρίζει ο εναγόμενος είναι ότι πελάτης ήταν ο τότε σύζυγός μου ζωγράφος Μανωλίδης με τον οποίο εγώ βρισκόμουν σε διάσταση από το 2003 έχει εκδοθεί διαζύγιο από το έτος 2009, μετά από σφοδρή αντιδικία, η οποία μάλιστα είχε κορυφωθεί το 2005, γνωστή στα ΜΜΕ, άρα εν γνώσει του εναγομένου, που κάνει δημοσιογραφικό ρεπορτάζ και επομένως καλά γνώριζε ότι ουδεμία σχέση με το συγκεκριμένο λογαριασμό είχα ποτέ ή μπορούσα να έχω. Ο εναγόμενος γνωρίζει ότι ήδη έχω χωρίσει και έχω παντρευτεί εκ νέου με τον Άδωνι Γεωργιάδη και επιλέγει ως τίτλο του άρθρου «χρυσή πελάτης η οικογένεια Μανωλίδου» βάζοντας φωτογραφία εμένα με τον σύζυγό μου Άδωνι που καμία σχέση δεν έχουμε με το συγκεκριμένο λογαριασμό όπως καλώς γνωρίζει ο εναγόμενος. Άλλωστε και ο ίδιος φάσκει και αντιφάσκει στα γραφόμενα του, καθώς αρχικά με παρουσιάζει ως μέλος της λίστας (στο αρχικό του Tweet που δημοσίευσε και στο Κουτί της Πανδώρας) και όταν εκτέθηκε, προσπαθεί, εμπαίζοντας την λογική των αναγνωστών, να βαφτίσει τον αντιπρόσωπο πελάτη και πάλι να με εμπλέξει στη λίστα γνωρίζοντας το ψευδές των ισχυρισμών του. Έτσι αναφέρεται στην επίσκεψη του πελάτη το 2005 και υπονοεί ότι αυτή η επίσκεψη έγινε από εμένα, ενώ από το ίδιο το ιστορικό που αναφέρει η Τράπεζα ρητώς μιλά για πελάτη και όχι αντιπρόσωπο.

Ο εναγόμενος λοιπόν στην προσπάθεια του να συγκρουστεί πολιτικά με το σύζυγό μου Άδωνι Γεωργιάδη επιλέγει λέγοντας ψέματα να με εμπλέξει ως μέλος της λίστας Λαγκάρντ, ως πελάτη της HSBC που διατηρώ μεγάλα ποσά και επομένως να με κατηγορήσει ως ύποπτο φοροδιαφυγής και λοιπών ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη λίστα και εν τέλει να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη μου με ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές, φθάνοντας στο σημείο να θεωρεί ότι επειδή σχετίζομαι με ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα ο σύζυγός μου δε δύναται να μετέχει στην Επιτροπή έρευνας των ποινικών ευθυνών υπουργών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο εναγόμενος λοιπόν εκμεταλλευόμενος την οργή που τρέφει ο μέσος δοκιμαζόμενος Έλληνας με μεγαλοκαταθέσεις που αναφέρονται και στη λίστα Λαγκάρντ που δεν έχουν ενδεχομένως φορολογηθεί, επιλέγει προκειμένου να πλήξει το σύζυγό μου, να προσβάλει την τιμή και υπόληψη μου, παρουσιάζοντάς με ως χρυσό πελάτη και μέλος της λίστας Λαγκάρντ με λογαριασμούς και ράβδους χρυσού στην τράπεζα HSBC. Μάλιστα οι ψευδείς και συκοφαντικές για το πρόσωπο μου αναφορές έχουν αναπαραχθεί σε πληθώρα διαδικτυακών ιστοτόπων.

Γ. ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Κατά την κρατούσα άποψη στην θεωρία και στην νομολογία η προσβολή της προσωπικότητας αποτελεί έγκλημα βλάβης του εννόμου αγαθού της ιδίας προσωπικότητας, που εδράζεται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του ατόμου (αρθ. 2 παρ. 1 του Συντάγματος) η οποία θίγεται εκ της συμπεριφοράς δυναμένης να την βλάψει, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μου, κατά την οποίαν αδίκως και παρανόμως παρουσιάζομαι ως άτομο που μετέρχεται ανέντιμους και παρανόμους μεθόδους.

Το δικαίωμα της προσωπικότητας σχετίζεται και με την ηθική υπόσταση του προσώπου όπου εμπεριέχεται η αξιοπρέπεια του (Α. Γεωργιάδης: «Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου» σελ. 86). Γίνεται ωστόσο δεκτό ότι: «θα ημπορούσε να ειπωθεί ότι προσωπικότητα είναι όλες εκείνες οι αστάθμιστες αξίες, οι οποίες απαρτίζουν την ουσίαν του ανθρώπου. Η ευρεία αυτή έννοια της προσωπικότητος έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να καλύψει προσβολές, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν από τον νομοθέτη» (σχ. Ολ. Α.Π. 812/1980 Νο Β 29, 79-80). Η έννομη τάξη δεν δέχεται την προσωπικότητα υπό την στενή έννοια (ικανότης δικαίου) αλλά την δέχεται υπό την ευρεία, η οποία καλύπτει την περίπτωση της συζητούμενης αγωγής.

Η προστασία της προσωπικότητας αναφέρεται εις αγαθά (υλικά ή άυλα) που συνδέονται με το πρόσωπο (Α.Γαζής: «Γενικαί Αρχαί» σελ. 33, Ν. Παπαντωνίου: «Γενικές Αρχές του Αστικού Δικαίου» σελ. 27, Ι. Σπυριδάκη: «Γενικές Αρχές» σελ. 68) και το δικαίωμα της προσωπικότητας χαρακτηρίζεται ως «δικαίωμα πλαίσιο» κατά τη σύγχρονο γερμανική διδασκαλία, που θεωρείται κρατούσα γνώμη και εφαρμόζεται και σε εμάς.

Κατά την άποψη αυτή πέρα των ρητών νομοθετικών ρυθμίσεων τα δικαστήρια κρίνουν κατά συγκεκριμένη περίπτωση ποίες συμπεριφορές προσβάλλουν τα αγαθά της προσωπικότητας. Αυτή η τοποθέτηση προέρχεται εκ της εφαρμογής της συνταγματικής διατάξεως περί προστασίας της αξίας του ανθρώπου και της αναπτύξεως της προσωπικότητας (αρθ. 2 παρ. 1 και αρθ. 5 παρ.1 του Συντάγματος).

Ο σεβασμός της προσωπικότητας του ανθρώπου αποτελεί παρ’ ημίν συνταγματική επιταγή, κατά το άρθρον 2 παρ. 1 του Συντάγματος το οποίον ορίζει, ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος αναγορεύει την αξία του ανθρώπου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ανθρώπινη προσωπικότητα, ως εσωτερικό συναίσθημα τιμής και ως κοινωνική αναγνώριση υπολήψεως σε θεμελιακή αξία του πολιτεύματος ενώ το άρθρο 5 παρ. 1 καθιερώνει ως ατομικό δικαίωμα, το δικαίωμα του προσώπου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητα του, η δε προσβολή του προστατεύεται έναντι προσβολών όχι μόνο των πολιτειακών οργάνων αλλά και έναντι πράξεων τρίτων (Βλ. ΑΠ 13/99, ΕφΘεσ. 3265/00, ΑΠ 40/98, ΕφΑθ 5715/99, Καράκωστας, Αστικός Κώδικας, σελ. 316 επ.).

Η συνταγματική αυτή επιταγή εφαρμόζεται δυνάμει των άρθρων 57 και 59 του Α.Κ. τα οποία προστατεύουν την προσωπικότητα, η οποία προσβάλλεται παρανόμως και ως εκ τούτου ο προσβληθείς δύναται να ζητήσει, από το αρμόδιο δικαστήριο να καταδικάσει τον υπαίτιο της προσβολής σε ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Το άρθρο 57 ΑΚ ανάγει τον άνθρωπο σε αυτοτελές δικαίωμα προστασίας και καθιερώνει σφαιρική προστασία της προσωπικότητας. Η παρεχόμενη προστασία του δικαιώματος της προσωπικότητας περιλαμβάνει θετικώς τη δυνατότητα του ατόμου να μετέρχεται όλες τις εξουσίες που περικλείονται στο άνω δικαίωμα και αρνητικώς τη δυνατότητα του ατόμου να αποκρούει κάθε παράνομη προσβολή όπως στην περίπτωση μου (Καράκωστας, Αστικός Κώδικας, σελ. 316 επ).

Κατά τη διάταξη του άρθρου 57 παρ. 1 εδ. α,2 του Α.Κ. «όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Αξίωση αποζημιώσεως κατά τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες θα αποκλείεται». Κατά τη διάταξη του άρθρου 59 του Α.Κ. «στην περίπτωση του ανωτέρω άρθρου, το δικαστήριο, με απόφασή του, ύστερα από αξίωση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη του το είδος της προσβολής, μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη αυτού που έχει προσβληθεί, η ικανοποίηση δε συνίσταται σε πληρωμή χρηματικού ποσού, σε δημοσίευμα ή σε οτιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις». Από τις διατάξεις αυτές και αυτήν του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος, δια της οποίας καθιερώνεται ο θεμελιώδης κανόνας του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (βλ. και Παπαντωνίου, Γενικές Αρχές, εκδ. Γ΄ παρ. 27, σελ. 123), συνάγεται ότι το δίκαιο ανάγει τον άνθρωπο καθ’ εαυτό σε ανιδιοτελές αντικείμενο προστασίας και επιβάλλει τον σεβασμό της προσωπικότητας αυτού από τρίτους.

Η προσωπικότητα παρίσταται εξωτερικώς από διάφορες εκφάνσεις και με τη γενική ρήτρα περί παρανόμου προσβολής της επιτυγχάνεται ο εντοπισμός, αλλά και η διεύρυνσης των εκφάνσεων της προσωπικότητας, εκείνων που κατά την επιστήμη και τις κοινωνικές αντιλήψεις θεωρούνται προστατεύσιμες. Κυριότερες από τις ανωτέρω εκφάνσεις-εκδηλώσεις οι πλευρές της προσωπικότητας είναι ζωή, η υγεία και η σωματική ακεραιότητα, η ελευθερία, η τιμή και η υπόληψη, το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής, η εικόνα του προσώπου κ.λ.π. Ειδικότερα δε η τιμή κάθε ανθρώπου, η οποία αντικατοπτρίζεται στην αντίληψη, εκτίμηση και αξία που αποδίδεται σ’ αυτόν από τους άλλους, προστατεύεται και από τα άρθρα 361-369 του Π.Κ. ενώ στην καθιερουμένη σφαιρική προστασία της προσωπικότητας, έκφανσης της οποίας αποτελεί, περιλαμβάνεται η άρση της προσβολής, η παράλειψη αυτής στο μέλλον και η ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, χωρίς να αποκλείεται και η αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας που προκλήθηκε από την προσβολή με βάση τις διατάξεις περί αδικοπραξιών (914 επ. Α.Κ.), στις οποίες παραπέμπει το άρθρο 57 του Α.Κ.

Εξ’ άλλου, η επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης προϋποθέτει σημαντική οπωσδήποτε προσβολή της προσωπικότητας και για το λόγο αυτό ο δικαστής, προς σχηματισμό της σχετικής αξιολογικής κρίσεώς του, αφήνει να εκτιμήσει την έκφανση της προσωπικότητας κατά της οποίας στρέφεται η προσβολή, την βαρύτητα αυτής, την υπαιτιότητα και τα βαθμό αυτής, τον τόπο, τον χρόνο και τη διάρκεια της προσβολής, το επάγγελμα, την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες ζωής αυτού που προσεβλήθη και εκείνου που ενήργησε την προσβολή, την τυχόν δημοσιότητα της προσβολής και τη συμπεριφορά του προσβληθέντος (βλ. Παπαντωνίου ο.π. παρ. 28, σελ. 136, Γεωργιάδη, Σταθόπουλο «Αστικός Κώδικας» υπό το άρθρο 57 παρ. 16,17 και άρθρο 59 παρ. 8,10, Εφ. Αθ. 413/2000 Ελ.Δικ. 42,499, Εφ.Αθ. 3346/1996 Ελ.Δικ. 1998, 667, Εφ.Αθ. 6805/1987 Ελ.Δικ. 31, 1458).

Επειδή όλα τα παραπάνω ψευδή και συκοφαντικά γεγονότα που χρησιμοποίησε ο εναγόμενος (είμαι μέλος της λίστας Λαγκάρντ, είμαι χρυσός πελάτης της HSBC, έχω επισκεφθεί την τράπεζα με την ιδιότητα του πελάτη, συνδέομαι με ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα), ήσαν ικανά να πλήξουν και έπληξαν την τιμή και την υπόληψη μου και περαιτέρω έθιξαν βάναυσα την προσωπικότητα μου ως άτομο, οικογενειάρχη, εργαζόμενη και κοινωνικό πρόσωπο, καθώς η είδηση αυτή προβλήθηκε από τον ιστότοπο «Κουτί της Πανδώρας», που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και λόγω της ιδιότητας μου επειδή σχετίζομαι με τη δημοσιότητα έχω γίνει δέκτης καταιγισμού ερωτήσεων και αμφισβήτησης μου.

Από την προεκτεθείσα υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά του εναγομένου προσεβλήθη η τιμή, η υπόληψη και η εν γένει προσωπικότητα μου κατά παράβαση των άρθρων 361-369 ΠΚ και 57,59, 914, 920, 932 ΑΚ και υπέστην ηθική βλάβη για την αποκατάσταση της οποίας δικαιούμαι χρηματική ικανοποίηση.

Εν όψει των συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα η προσβλητική συμπεριφορά του εναγομένου, του βαθμού του πταίσματος, την ένταση του δόλου του, την βαρύτητα και την έκταση της προσβολής, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των μερών πρέπει να μου επιδικασθεί χρηματική ικανοποίηση ύψους τριάντα χιλιάδων ευρώ 30.000 Ευρώ. Το ποσό αυτό είναι εύλογο και δίκαιο σύμφωνα με τα παραπάνω και ιδίως την ένταση και την έκταση της προσβολής, την ταλαιπωρία που υφίσταμαι, το βαθμό του πταίσματος του εναγομένου και την οικονομική και κοινωνική υπόσταση των μερών, καθώς ο εναγόμενος είναι δημοσιογράφος γνωστός που αναπτύσσει και επιχειρηματική δράση ως διαχειριστής ιστότοπου και εκδότης περιοδικού.

Επειδή περαιτέρω ο εναγόμενος παραβίασε το άρθρο 22 παρ. 4 του Ν.2472/97 , το όποιο ορίζει «Όποιος χωρίς δικαίωμα επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών ή τα αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, καταστρέφει, επεξεργάζεται, μεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων ή τα εκμεταλλεύεται με οποιονδήποτε τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή και αν πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) έως δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) δραχμών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλες διατάξεις», καθώς μέσω του Tweeter του, το οποίο αναγράφεται στον ιστότοπο Κουτί της Πανδώρας και το ανωτέρω άρθρο επενέβη σε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λαμβάνοντας γνώση και μεταδίδοντας τα σε μη δικαιούμενα πρόσωπα προσωπικά μου δεδομένα και συγκεκριμένα κατέχει παρανόμως και έχει λάβει γνώσει και έχει δημοσιοποιήσει καρτέλα τραπεζικού λογαριασμού στην οποία αναφέρομαι ως αντιπρόσωπος του πελάτη και τον επεξεργάζεται.

Επειδή μάλιστα στο πρόσωπο του συντρέχουν και οι επιβαρυντικές περιστάσεις της παρ. 6 του άρθρου 22 που ορίζει «Αν ο υπαίτιος των πράξεων των παρ. 1 έως 5 του παρόντος άρθρου είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος, ή να βλάψει τρίτον, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα 10 ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων (2.000.000) δραχμών έως δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) δραχμών», καθώς ο εναγόμενος χρησιμοποιεί αυτό το αρχείο σε ιστότοπο που αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα με διαφημίσεις και άρα αποκομίζει παράνομο περιουσιακό όφελος από αυτήν την παράνομη πράξη

Επειδή λοιπόν πέρα από τη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης από την προσβολή της προσωπικότητας μου κατ’ άρθρο 57 ΑΚ ο εναγόμενος οφείλει χρηματική ικανοποίηση ποσού τριάντα χιλιάδων ευρώ 30.000 ευρώ για την προσβολή των προσωπικών δεδομένων μου κατ΄ άρθρο 22,23 του Ν. 2472/97 και 932 ΑΚ, ποσό το οποίο είναι εύλογο και δίκαιο όπως έχω αναλύσει ανωτέρω κατά την ανάλυση της χρηματικής ικανοποίησης για την προσβολή της προσωπικότητας μου

Επειδή και η προσβολή της προσωπικότητας μου και η προσβολή των προσωπικών δεδομένων έλαβαν χώρα δια τύπου

Επειδή το δικαστήριο Υμών είναι καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιο για την εκδίκαση της υποθέσεως.

Επειδή το σύνολο των χρημάτων που θα μου επιδικαστούν προτίθεμαι να το διαθέσω για φιλανθρωπικούς σκοπούς

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Και τα κατά τη συζήτηση προστεθησόμενα συν τη επιφυλάξει παντός νομίμου δικαιώματος μου

ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μου και να υποχρεωθεί εναγόμενος:

α) να μου καταβάλλει ο νομιμοτόκως από την επίδοση της παρούσας το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000 ευρώ) για την προσβολή της προσωπικότητας μου κατ’ άρθρο 57 ΑΚ και το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000 ευρώ) για την παράβαση των άρθρων 22 και 23 του Ν. 2472/97 και συνολικά του ποσού των εξήντα χιλιάδων ευρώ (60.000 ευρώ).

β) στην άρση της προσβολής με τη δημοσίευση του διατακτικού της αποφάσεως που θα εκδοθεί στο διαδικτυακό τόπο «Κουτί της Πανδώρας» που διαχειρίζεται ο εναγόμενος.

γ) να παραλείψει εις το μέλλον τον καθ’ οιονδήποτε τρόπον προσβολή της προσωπικότητας μου και να απειληθεί κατ’ αυτού χρηματική ποινή 5.000 € για κάθε παράβαση του διατακτικού της αποφάσεως που θα εκδοθεί.

δ) να κηρυχθεί η εκδοθησομένη απόφαση Σας προσωρινώς εκτελεστή, διότι η καθυστέρηση στην εκτέλεση θα προκαλέσει, εν όψει και της έντασης της προσβολής, σημαντική ζημία σε εμένα.

ε) να καταδικασθεί ο εναγόμενος στην εν γένει δικαστική δαπάνη μου και στην αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου μου.

Αθήναι 19.03.13

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Keywords
ευγενία μανωλίδου, βαξεβανης, αγωγη, ευγενια, ευγενία μανωλίδου, αδωνις γεωργιαδης, new york, hot doc, εν λόγω, twitter, μμε, συγκεκριμένο, αγωγη, αθηνα, νέα, school, york, opera, jordan, βρυξέλλες, ελλαδα, beijing, olympic, games, ant1, mega, tweeter, τραπεζες, hsbc, μετάφραση, βουλη, νεα δημοκρατια, ιουνίου, κας, tweet, σελ, δραση, ολυμπιακος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, hot dog, ξανα, μιλα, μετάφραση, βελγιο, γερμανια, γνωμη, γνωση, ηθικη, θεμα, μμε, μουσικη, πτυχιουχος, τηλεοραση, υγεια, φωτογραφια, ψεματα, ant1, hsbc, mega, olympic, tweeter, αρθρα, αρθρο, αυστρια, αξιοπρεπεια, απλα, ατομο, βιεννη, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, εγινε, εγγραφα, εγγραφο, ευρω, υπαρχει, ειπωθει, εκτιμηση, ελβετια, ελευθερια, εν λόγω, εννοια, εργα, εξηντα, επρεπε, ερευνα, ετων, ετος, ζημια, ζωη, ζωης, ιδιο, ειδος, ηθικη βλαβη, ημιν, υπομονη, υποθεση, θεωρια, εικονα, ιστορικο, κας, κειμενο, λειτουργια, λογο, μαεστρο, μηνυση, νεα υορκη, οδος, οικογενεια, ονομα, οπωσδηποτε, οφελος, παρουσιαση, πεκινο, ραντεβου, ρητρα, ρολο, σεβασμος, σελ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, συγχρονο, ταλαιπωρια, τιμη, τμημα, τρια, φορα, αγνωστο, δικαιωμα, χωρα, ιουνίου, jordan, οργη, tweet, school, τριαντα, τραπεζα, york, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα