Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι για την οικονομία οι Κύπριοι

13:37 17/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Απαισιόδοξη ως προς την κατάσταση της οικονομίας παρουσιάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, σύμφωνα με τα ευρήματα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων και ειδικότερα το 97% απάντησε πως κρίνουν την παρούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ως κακή. Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μόλις πίσω από τους Έλληνες, οι οποίοι σε ποσοστό 98% θεωρούν κάκιστη την κατάσταση της δικής τους οικονομίας, και πολύ ψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (68%).

Μόλις το 27% των Κυπρίων απάντησε πως θεωρούν καλή την προσωπική τους εργασιακή

κατάσταση, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά τους Έλληνες (22%), ενώ στην ΕΕ28 το 54% έδωσε αυτήν την απάντηση.

Η χρηματοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επίσης είναι σε κακή παρούσα κατάσταση, σύμφωνα με το 58% των Κυπρίων ερωτηθέντων, πέμπτο ψηλότερο ποσοστό μετά τους Έλληνες (71%), Βούλγαρους (69%), Πορτογάλους (68%) και Ούγγρους (60%), ενώ στην ΕΕ28 μόλις το 35% έδωσε την ίδια απάντηση.

Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση εργοδότησης στην Κύπρο, το 92% των Κυπρίων την κρίνουν ως κακή, πίσω μόνο από τους Έλληνες (99%), ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 78%.

Σημαντικότερο θέμα η ανεργία

Εξάλλου, σύμφωνα με τους Κύπριους ερωτηθέντες, τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία (77% – 5% αύξηση από την Άνοιξη 2013) και η οικονομική κατάσταση της χώρας (74%), ποσοστά που αποτελούν και από τα ψηλότερα της Ε.Ε.

Σχετικά με το τι περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πλειονότητα τόσο των Κυπρίων ερωτηθέντων (50%) όσο και των Ευρωπαίων στο σύνολό τους (47%) προσδοκεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομίας και στην καταπολέμηση της κρίσης, παραμένοντας στα ίδια ποσοστά με την Άνοιξη 2013.

Στην Κύπρο, στην έρευνα διεξήχθη στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη μέθοδο του τυχαίου επιλεγμένου δείγματος, στο οποίο συμμετείχαν 503 άτομα. Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε µε προσωπικές συνεντεύξεις µε τη βοήθεια τυποποιημένου ερωτηματολογίου. Η έρευνα πεδίου, στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2ης Νοεμβρίου και 17ης Νοεμβρίου 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα