Ευρωβαρόμετρο: Έλλειψη εμπιστοσύνης Κυπρίων σε ευρωπαϊκούς και εθνικούς θεσμούς
Έλλειψη εμπιστοσύνης στους εθνικούς και Ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταγράφει η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, με την πρώτη θέση στη δυσπιστία των Κυπρίων να καταλαμβάνουν τα κυπριακά κόμματα σε ποσοστό 91%. Χαμηλός είναι και ο βαθμός εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ, ενώ ανεργία και οικονομική κατάσταση είναι τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους Κυπρίους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων από την Κύπρο κρίνουν την παρούσα κατάσταση της
Το 56% των ερωτηθέντων λέει εξάλλου ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον εκτός ΕΕ, άποψη με την οποία διαφωνεί το 40%.
Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 2 και 17 Νοεμβρίου 2013, σε δείγμα 1.000 περίπου ατόμων, μοιρασμένο ισόποσα στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, παρουσιάστηκε το πρωί στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργου Μαρκοπουλιώτη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 78% των Κυπρίων ερωτηθέντων θεωρεί κακή την παρούσα κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ το 72% – το ψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ – προσδοκεί πως η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο θα χειροτερέψει. Το 50% προσδοκεί επίσης πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερέψει (ΕΕ 19%).
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 64% θεωρεί πως τα πράγματα γενικά οδεύουν προς την λάθος κατεύθυνση όσον αφορά την Κύπρο, ενώ το 60% πιστεύει το ίδιο για την ΕΕ.
Το 69% των Κυπρίων απάντησε ότι είναι ικανοποιημένο από τη ζωή που ζει, σε σύγκριση με το 75% του μέσου όρου της ΕΕ. Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση εργοδότησης στην Κύπρο, το 92% την κρίνει ως κακή, πίσω μόνο από τους Έλληνες (99%), ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 78%.
Επίσης, μόνο 11% των ερωτηθέντων στην Κύπρο πιστεύει ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στις θέσεις εργασίας έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, σε σχέση με το 40% των απαντήσεων στην ΕΕ των 28. Το 87% των Κυπριών που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμη, με το αντίστοιχο ποσοστό των απαντήσεων στην ΕΕ να κυμαίνεται στο 50%.
Οι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν την ανεργία (σε ποσοστό 77%, 5% αύξηση από την Άνοιξη 2013) και την οικονομική κατάσταση της χώρας (74%) ως τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος, ποσοστά που είναι από τα υψηλότερα της ΕΕ.
Εξάλλου, το 77% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη λιτότητα στην Ευρώπη και το 69% ότι η ΕΕ δημιουργεί υπερβολική γραφειοκρατία. Επίσης, το 78% διαφωνεί με το ότι η ΕΕ κάνει την ποιότητα ζωής καλύτερη και το 72% διαφωνεί με το ότι η ΕΕ κάνει χαμηλότερο το κόστος διαβίωσης στην Ευρώπη.
Ένα ποσοστό 67% των ερωτηθέντων λέει ότι η φωνή της ΕΕ μετρά στον κόσμο, 86% διαφωνεί με τη θέση ότι η φωνή του μετρά στην ΕΕ, 85% λέει ότι τα συμφέροντα της Κύπρου δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην ΕΕ, ενώ το 77% λέει ότι η φωνή του δεν μετρά στη χώρα του.
Επίσης, το 62% λέει ότι καταλαβαίνει πως λειτουργεί η Ένωση, το 66% είναι απαισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ και το 29% αισιόδοξο.
Ως προς το ποιος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, οι Κύπριοι λένε η ΕΕ σε ποσοστό 24%, η Κυβέρνηση 18%, το ΔΝΤ 15% και κανείς το 15%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον κοινοτικό μέσο όρο είναι 22% η ΕΕ, 22% η εθνική Κυβέρνηση, 15% κανείς και 15% το ΔΝΤ.
Το 99% των ερωτηθέντων στην Κύπρο λέει ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις (88% στην ΕΕ των 28), 98% λέει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο για την καταπολέμηση της κρίσης (90% στην ΕΕ των 28), ενώ 87% λέει ότι δεν μπορούν να καθυστερήσουν τα μέτρα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος που πρέπει να πάρει η Κύπρος, με το 81% να λέει ότι αυτά αποτελούν προτεραιότητα τώρα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων λέει εξάλλου ότι θέλει μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (90%) και μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης (90%).
Ακόμη το 76% είναι υπέρ την τραπεζικής ένωσης, με τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο να κυμαίνεται στο 70%.
Καταγράφεται εξάλλου έλλειψη εμπιστοσύνης σε ευρωπαϊκούς, εθνικούς και τοπικούς θεσμούς, καθώς και στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, το 91% των ερωτηθέντων στην Κύπρο λέει ότι δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά τους Έλληνες, Ισπανούς και Σλοβένους.
Το 77% λέει ότι δεν εμπιστεύεται τη Βουλή (ΕΕ 69%) και το 75% την ΕΕ, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο μετά τους Έλληνες (77%) και πολύ ψηλότερο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (58%).
Το 74% δεν εμπιστεύεται τα ΗΕ, το 68% την Κυβέρνηση και το 58% τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Μάλιστα καταγράφεται μικρή αύξηση της δυσπιστίας έναντι των θεσμών, σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο.
Αναφορικά με τα ΜΜΕ, το 56% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον Τύπο, ενώ το 36% τον εμπιστεύεται, το 54% δεν εμπιστεύεται την τηλεόραση (το 45% δηλώνει ότι την εμπιστεύεται) και το 50% δεν εμπιστεύεται το ραδιόφωνο, σε αντίθεση με το 46% που το εμπιστεύεται. Στο διαδίκτυο υπερισχύει η εμπιστοσύνη με 41% έναντι 34% της δυσπιστίας.
Ευρήματα για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα
———————————————–
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου στην Τ/κ κοινότητα δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 80% θεωρεί κακή την οικονομική κατάσταση, ενώ το 46% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη στους επόμενους 12 μήνες. Η οικονομική κατάσταση και η ανεργία στα κατεχόμενα προβληματίζει την πλειοψηφία των Τ/κ, αν και οι μισοί περίπου (49%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
Το 57% των Τ/κ τείνει να εμπιστεύεται την ΕΕ, σε αντίθεση με το 28% που δεν την εμπιστεύεται, ενώ το 47% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τα ΗΕ. Το 24% των Τ/κ εξάλλου πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση, με τις κατοχικές αρχές να ακολουθούν σε ποσοστό 11% και το ΔΝΤ με 17%.
Τέλος για τους Τ/κ η ΕΕ σημαίνει οικονομική ευημερία σε ποσοστό 42%, κοινωνική προστασία 39% και ελευθερία μετακίνησης, σπουδών και εργασίας οπουδήποτε στην ΕΕ σε ποσοστό 37%.
Ενδιαφέρον είχε η απάντηση του αναλυτή της έκθεσης του Ευρωβαρόμετρου για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, που είπε ότι το δείγμα των 500 ερωτηθέντων επιλέχθηκε μεταξύ όσων είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, το 2004, το 26% των οποίων είναι έποικοι.
Ο Επικεφαλής της Κομισιόν στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης αναφέρθηκε στη σημασία της καταγραφής των απόψεων των Ευρωπαίων πολιτών, ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο και τις αλλαγές στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας, σημείωσε τις διακυμάνσεις που εμφανίζουν τα ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ και τα ΗΕ, ενώ αναφέρθηκε και στη χαμηλή εμπιστοσύνη προς τα πολιτικά κόμματα, λέγοντας ότι τα μηνύματα αυτά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Στάθηκε τόσο στα αποτελέσματα που δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης και καταγράφουν την απαισιοδοξία των πολιτών, όσο και στην άποψη που αναδεικνύεται για την ΕΕ, ότι είναι σε καλύτερη θέση να ξεπεράσει την κρίση, με τις πολιτικές που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή.
Είπε ότι χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων, καθώς πρέπει να αποφευχθεί η παγίδα, είτε της ωραιοποίησης, είτε της ισοπεδωτικής ερμηνείας. «Οι πολίτες μπορεί να θέλουν μια διαφορετική ΕΕ» είπε.
Ερωτηθείς αν τα ποσοστά απαισιοδοξίας και έλλειψης εμπιστοσύνης έναντι της ΕΕ θα οδηγήσουν σε συμμετοχή ή αποχή στις Ευρωεκλογές, ο κ. Μαρκοπουλιώτης αναφέρθηκε στο μήνυμα του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, που προτάσσει την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας και κάλεσε παράλληλα τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη των Ευρωβουλευτών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάγεψε ο Ολυμπιακός, μάγεψε και η… Μάρτα - Τρέλανε κόσμο η γυναίκα του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού [photo]
- Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάνει κόμμα
- Με τη δικηγόρο του Mr. WikiLeaks στο Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Κλούνεϊ
- ΠΕΔΥ: Αιτήσεις συμμετοχής με το σταγονόμετρο
- Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλά για «Το Ποτάμι»
- Αυτός είναι ο νέος τηλεφωνικός αριθμός ενημέρωσης ασφαλισμένων του ΕΟΠΥ για τους συμβεβλημένους ιατρούς
- Τζέιν Φόντα: «Μου μένει λίγος χρόνος ζωής ακόμη»!
- Ελληνίδα παρουσιάστρια πόσταρε τα καλλίγραμμα πόδια της στο instagram!(ΦΩΤΟ)
- "Ποτάμι" το κόμμα που ιδρύει ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις OnlyCY
- Λογιστικό/ ελεγκτικό γραφείο ζητά προσωπικό
- Ζητούνται Δημοσιογράφοι
- Άννα Μαρία Λογοθέτη: «Σταματήστε να γράφετε ότι σας κ@βλ@σει»!!
- Ζητούνται Αθλητικογράφοι
- «Αστακός» η Βουλή
- Μίσθωση γης για γήπεδο γκολφ στην Αγ. Νάπα αποφάσισε το Υπουργικό
- Έρογλου: Όχι λύση με επιστροφή στην προ του 1974 κατάσταση
- Ευρωβαρόμετρο: Έλλειψη εμπιστοσύνης Κυπρίων σε ευρωπαϊκούς και εθνικούς θεσμούς
- Τίτλοι τέλους για Αρχή Κρατικών Εκθέσεων
- “Κόκκινο” στα οχήματα 4×4 και μοτοσικλέτες στην περιοχή Κουρίου
- Τελευταία Νέα OnlyCY
- Ευρωβαρόμετρο: Έλλειψη εμπιστοσύνης Κυπρίων σε ευρωπαϊκούς και εθνικούς θεσμούς
- Έρογλου: Όχι λύση με επιστροφή στην προ του 1974 κατάσταση
- «Αστακός» η Βουλή
- “Κόκκινο” στα οχήματα 4×4 και μοτοσικλέτες στην περιοχή Κουρίου
- Μίσθωση γης για γήπεδο γκολφ στην Αγ. Νάπα αποφάσισε το Υπουργικό
- Ζητούνται Αθλητικογράφοι
- Ζητούνται Δημοσιογράφοι
- Κίνδυνος άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ από το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες
- Λογιστικό/ ελεγκτικό γραφείο ζητά προσωπικό
- Άννα Μαρία Λογοθέτη: «Σταματήστε να γράφετε ότι σας κ@βλ@σει»!!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανακοίνωση για συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων Θεσσαλονίκης ενάντια στην αξιολόγηση
- Χαμός στο twitter με το ποτάμι του Σ. Θεοδωράκη
- Οι Σέρβοι επέλεξαν την Ελλάδα
- Πολυμελής εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε απο την ΕΛΑΣ στη Μεσσηνία
- Στο Σλοβενία το Σάββατο ο Τσίπρας
- Έντονη φημολογία για απομάκρυνση του Μόγες
- Γιώργος Λιάγκας: «Χέστηκα αν θα παντρευτεί η Μενεγάκη τον Μάκη»
- “Ναι” του ΕΣΡ στη μεταβίβαση του 902 από το ΚΚΕ
- Συμφωνία στη συνάντηση Προβόπουλου-τρόικας προεξοφλεί η αγορά