Φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν για την εποπτεία τραπεζών, δηλώνει ο Διοικητής της ΚΤ

18:13 18/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του προτεινόμενου Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για τις τράπεζες της ευρωζώνης είναι αρκετά φιλόδοξο, δήλωσε το μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Πανίκος Δημητριάδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή του.

Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να σπάσει ο γόρδιος δεσμός μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών, δίνοντας το παράδειγμα της Κύπρου όπου οι ζημιές που υπέστησαν οι εγχώριες τράπεζες λόγω της μεγάλης κατοχής ελληνικού χρέους αλλά και της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία ανάγκασαν την Κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση για πακέτο διάσωσης έτσι ώστε να μπορέσει να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση τους.

«Παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των προτάσεων της Κομισιόν για το SSM ακούγεται αρκετά φιλόδοξο, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για εφαρμογή του το συντομότερο δυνατόν, κυρίως επειδή η σύσταση του SSM είναι προϋπόθεση για την πιθανή απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας)», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης σε ομιλία του ενώπιον της Ατυπης Συνάντησης  Ακολούθων Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ΕΕ στη Λευκωσία στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι υπάρχει αριθμός θεμάτων στις προτάσεις της Κομισιόν τα οποία «χρήζουν περαιτέρω συζήτησης και διαβούλευσης», προσθέτοντας ότι αυτά συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στο εύρος της εποπτείας, το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής και τις λεπτομέρειες της συμμετοχής μη κρατών μελών της ευρωζώνης, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Τραπεζών (EBA) και τη συνεργασία της με την ΕΚΤ και τους εθνικούς επόπτες, την λειτουργική και διοικητική δομή εντός της ΕΚΤ που πρέπει να δημιουργηθεί για να εκτελέσει τα καινούρια της καθήκοντα και τις ρυθμίσεις διαφάνειας και λογοδοσίας.

Να σπάσει ο γόρδιος δεσμός μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών

Περαιτέρω, ο κ. Δημητρίαδης τόνισε ότι «μια κίνηση σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εποπτείας είναι απαραίτητη», δεδομένων των κοινών νομισματικών ευθυνών στην ευρωζώνη και της πιο στενής οικονομικής και χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης, καθώς και συγκεκριμένων κινδύνων που έχουν να κάνουν με την εξάπλωση εκτός συνόρων  μιας τραπεζικής κρίσης.

«Είναι, επίσης, αναγκαίο να σπάσει ο γόρδιος δεσμός που υπάρχει μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών, ο οποίος έχει οδηγήσει στη χρήση 4,5 τρισ. ευρώ των φορολογούμενων για τη διάσωση τραπεζών στην ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι στο μέλλον «οι ζημιές των τραπεζιτών δεν πρέπει πλέον να μετατρέπονται σε χρέος των φορολογούμενων, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ολόκληρων χωρών».

Επικαλέστηκε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου, η οποία έχει αιτηθεί για οικονομική βοήθεια από τον μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ για να βοηθήσει τις κυπριακές τράπεζες στην ανακεφαλαιοποίηση τους, μετά το ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα