Φινλανδία και Ολλανδία μπλοκάρουν την αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά

14:42 2/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Φινλανδία και Ολλανδία θα μπλοκάρουν το μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ώστε να μην αγοράζει κρατικά ομόλογα σε δευτερογενείς αγορές, ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση της Φινλανδίας, παρά την απόφαση που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα Ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με την οποία τα ταμεία στήριξης θα είναι διαθέσιμα για να σταθεροποιούνται οι αγορές.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής σε μέτρα για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσής τους και για τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, όμως λίγες λεπτομέρειες έκαναν γνωστές αναφορικά

με τη χρήση του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Η αγορά ομολόγων εκ μέρους του ΕΜΣ σε δευτερογενείς αγορές θα απαιτήσει ομοφωνία και αυτή μοιάζει απίθανη επειδή η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι εναντίον, αναφέρει η φινλανδική κυβέρνηση σε μια έκθεση προς μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Εξάλλου, την προοπτική κεντρικής ανάληψης της ευθύνης του χρέους των κρατών – μελών της Ευρωζώνης μέσω ευρωομολόγων απέρριψε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

“Δεν μπορεί να ευθύνεται η Γερμανία για τα χρέη της Ευρώπης”, δήλωσε ο κ. Βεστερβέλε και διευκρίνισε ότι αυτή δεν είναι η θέση μόνο του κόμματός του, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), αλλά και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

“Η κυρία Μέρκελ το είπε ξεκάθαρα, θέλουμε μια σταθερή Ένωση και σε αυτό θα έπρεπε να επιμείνουμε”, πρόσθεσε.

Επίσης, αρνητικά για τη Γερμανία αξιολογεί τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Handelsblatt υποστηρίζει ότι “απειλείται πλέον η οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας”.

Ο κ. Ζιν υποστηρίζει ότι η Γερμανία διέσωσε τις τράπεζες της Βρετανίας και της Γαλλίας και ανέλαβε τα βάρη των τραπεζών της νότιας Ευρώπης, ενώ, αναφερόμενος στους επενδυτές παγκοσμίως, σημειώνει ότι οι αγορές ηρέμησαν, “έφθασαν σχεδόν σε σημείο ευφορίας”, διότι, όπως τονίζει, “οι επενδυτές βρίσκονταν ένα βήμα από την άβυσσο και σώθηκαν”.

Ο Γερμανός οικονομολόγος αποδίδει τις αποφάσεις της Συνόδου σε “τεράστια πίεση που ασκήθηκε στην Άγκελα Μέρκελ, τη μεγαλύτερη που έχει ασκηθεί μεταπολεμικά σε Γερμανό Καγκελάριο”, αλλά και στην προσπάθεια ενοχοποίησης της Γερμανίας.

“Για να πάρουν τα χρήματά μας, μάς κατηγόρησαν για αυτοκρατορικές βλέψεις και προειδοποίησαν για το μίσος που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ των λαών. Η Καγκελάριος δεν άντεξε στην πίεση και υπέκυψε”, προσθέτει.

Επίσης, υποστηρίζει ότι “το λάθος έγινε το Μάιο του 2010 με τη δημιουργία του EFSF”, ενώ θεωρεί ότι “οι Γερμανοί πολίτες, τα χρήματα των οποίων θέλουν να πάρουν, μπορούν πλέον να ελπίζουν μόνο στο Συνταγματικό Δικαστήριο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα