Γ. Πίπης: Αλλάζει πολιτική είσπραξης ανεξόφλητων λογαριασμών η ΑΗΚ

16:46 29/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν στη διατίμηση 08 αλλά και στις εταιρείες που λόγω της ακριβής ηλεκτρικής ενέργειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανάπτυξη των εργασιών τους, κυρίως όσον αφορά εξαγωγές, θα δώσει το ΔΣ της ΑΗΚ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής Γιώργο Πίπη.

Παράλληλα, η ΑΗΚ ετοιμάζει πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει την πολιτική είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών από όσους μπορούν να πληρώσουν αλλά

δεν το πράττουν, και στέλνει σαφές μήνυμα ότι θα είναι αυστηρή σε ό,τι αφορά την πιστωτική της πολιτική με στόχο να υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των πολιτών.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους του Τύπου, στα κεντρικά γραφεία της Αρχής, ο Γιώργος Πίπης ξεκαθάρισε ακόμα ότι η ΑΗΚ δεν μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική και ότι κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα του κράτους, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καθορίζει ποιοι καταναλωτές ανήκουν στη διατίμηση 08 και να συμπεριλάβει σε αυτήν κι άλλες κατηγορίες πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω κρίσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πίπης, το ΔΣ προσπαθεί να βρει λύσεις για τα θέματα που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν στη διατίμηση 08, καθώς και τις εταιρείες που λόγω ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανάπτυξη των εργασιών τους, κυρίως όσον αφορά τις εξαγωγές, «διότι η βοήθεια στις εταιρείες δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και φέρνει ξένο συνάλλαγμα».

Σε ερώτηση ποιό τρόπο η Αρχή θα αναγκάσει όσους μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αλλά δεν τους πληρώνουν, να το πράξουν, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι σε δύο εβδομάδες το ΔΣ θα έχει την τελική πρόταση των οικονομικών υπηρεσιών της Αρχής αναφορικά με τους κανόνες που θα διέπουν τη νέα πολιτική είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών.

«Θα αλλάξει η πολιτική είσπραξης του Οργανισμού» είπε, εξηγώντας ότι θα γίνονται συναντήσεις και διευθετήσεις με τους καταναλωτές, προκειμένου να μειωθούν τα υπόλοιπα.

«Θα μπουν κανόνες, θα υπάρχουν όρια και θα πρέπει να τηρούνται από όλους» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Αρχή θα είναι «σωστή και αυστηρή» σε ό,τι αφορά την πιστωτική πολιτική της. Υπογράμμισε ακόμα ότι «όλοι οι καταναλωτές θα έχουν ίση μεταχείριση».

Ο κ. Πίπης είπε ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου αυτό το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

Υπάρχει σημαντική αύξηση και χειροτέρευση των εισπρακτέων της Αρχής και αυτό συμβαίνει λόγω της οικονομικής κρίσης και «είναι πρόκληση να υπάρχουν μεγάλοι απλήρωτοι λογαριασμοί και να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για μικρούς λογαριασμούς», αναγνώρισε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Πίπης είπε ότι η Αρχή καταβάλλει προσπάθεια για να έρθει σε συνεννόηση με το κράτος για το θέμα της κοινωνικής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή πρέπει να ασκείται από την Κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική ο Οργανισμός διότι δεν έχει τα μέσα, ούτε τη δυνατότητα να κρίνει ποιός έχει ανάγκη και ποιός όχι» είπε.

«Εμείς θα κρίνουμε χωριστά τις περιπτώσεις που ανήκουν στη διατίμηση 08 και θα προστατεύσουμε αυτούς τους καταναλωτές και για τους υπόλοιπους θα καλέσουμε το κράτος να λάβει μέτρα για να ασκήσει κοινωνική πολιτική» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι είναι καθαρά θέμα της πολιτείας αν θα προσθέσει κι άλλες κατηγορίες πολιτών στη διατίμηση 08.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιστρέφουν στην ΑΗΚ μέρος των μειώσεων που κάνει σε όσους καταναλωτές ανήκουν στην 08, όμως η Αρχή έχει να παίρνει άλλα 15 εκατ. από παλιές οφειλές που συσσωρεύτηκαν λόγω λανθασμένων διατιμήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ αναφέρθηκε στις σημαντικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας και σημείωσε ότι «πρέπει να προετοιμάσουμε τον Οργανισμό για να μπορέσει να δράσει στο νέο περιβάλλον και να μπορεί να σταθεί οικονομικά για να επιτελέσει το σημαντικό έργο που έχει».

Σύμφωνα με τον κ. Πίπη, η ΑΗΚ έχει υποστεί γύρω στο 30% μείωση στις πωλήσεις της και πρόθεση του ΔΣ είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να μπορεί να αντέξει και περαιτέρω μείωση αν χρειαστεί, λόγω μιας πιθανής επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο.

Ιδιωτικοποιήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι «το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δεν αφορά το ΔΣ αλλά τον ιδιοκτήτη της Αρχής, άρα τον κυπριακό λαό και κατ’ επέκταση την Κυβέρνηση που αποφασίζει εκ μέρους του κυπριακού λαού».

«Είναι πολιτικό θέμα που έχει να κάνει με το Μνημόνιο» είπε, προσθέτοντας ότι το ΔΣ έχει ενημέρωση, ωστόσο όσον αφορά την ΑΗΚ ειδικότερα, αναμένει τη διενέργεια διαφόρων μελετών για να δει πως θα προχωρήσει.

Ο ΓΔ της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού είπε ότι ο οδικός χάρτης για τις ιδιωτικοποιήσεις θέτει για την ΑΗΚ τρεις σταθμούς, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2018 και καθορίζει σειρά μελετών που θα πρέπει να εκπονηθούν για πιθανή δημιουργία τεσσάρων εταιρειών, πιθανή μετοχοποίηση και προσφορά μέρους των μετοχών σε πιθανό στρατηγικό συνεργάτη.

ΔΕΦΑ – Φυσικό αέριο

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ ανέφερε ότι την Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση με τη ΔΕΦΑ για το θέμα του φυσικού αερίου.

«Είμαστε σε συνεχή συζήτηση με τη ΔΕΦΑ και όλους τους παράγοντες για το θέμα του φυσικού αερίου. Ήδη έχουμε μια συνεδρία την Παρασκευή ειδικά για το φυσικό αέριο όπου θα είναι όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, θα ενημερωθεί το Συμβούλιο και θα αποφασίσουμε» είπε.

Ανέφερε ότι η Αρχή έχει ήδη αποστείλει τις θέσεις της στον αρμόδιο Υπουργό.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Αρχή δεν είναι εναντίον της χρήσης του φυσικού αερίου. «Είμαστε υπέρ μιας σωστής λύσης που θα έχει να κάνει με τη διασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτή» είπε.

Σκέψεις για σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης

Ο Γιώργος Πίπης είπε ότι γίνονται σκέψεις για εφαρμογή νέου σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης και ότι την Παρασκευή η ΑΗΚ θα έχει στα χέρια της την πρόταση εξωτερικών μελετητών για το θέμα αυτό, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ληφθεί αποφάσεις επ’ αυτού.

Όπως ανέφερε, υπάρχει συμφωνημένο οργανόγραμμα μαζί με τις συντεχνίες για μείωση του προσωπικού στις 2000 άτομα από 2400, εκ των οποίων οι 49 ήταν αορίστου χρόνου, και θα έφευγαν ακόμα 321. Ήδη, είπε, έχει μειωθεί το προσωπικό κατά 200, αλλά, ανέφερε ότι το οργανόγραμμα μελετάται σε συνάρτηση με τις διάφορες αλλαγές που γίνονται στην Αρχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα