Για Κυπριακό, οικονομία και ενέργεια ενημέρωσε ο Κύπριος Πρέσβης στις ΗΠΑ

10:39 1/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Γιώργος Σιακαλλή, μίλησε χθες στο διακεκριμένο ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, Wilson Center, με θέμα, «Κύπρος – προοπτικές και προκλήσεις: Κοιτάζοντας μπροστά στο 2014».
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Κέντρου Ουίλσον, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής και την παρακολούθησαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου,

της USAID, ακαδημαϊκοί και μελετητές από διάφορες δεξαμενές της Ουάσιγκτον και διπλωμάτες, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ αυτών και της Τουρκίας) και του Ισραήλ. Μεταξύ των παρόντων και εκπρόσωπος της Noble Energy.
Στην ομιλία του ο κ. Σιακαλλή αναφέρθηκε στα τρία παράλληλα, ανεξάρτητα αλλά και αλληλοενισχυόμενα κομμάτια στα οποία εστιάζονται οι προτεραιότητες της κυπριακής Κυβέρνησης: Κυπριακό, οικονομία και ενέργεια.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Κύπριος πρέσβης παρουσίασε το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για επανένωση της κοινής μας πατρίδας.

Αναφέρθηκε στα θέματα που επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωση του μετά τη συμφωνία του κοινού ανακοινωθέντος, ως ενδεικτική των ειλικρινών προθέσεων του, καθώς και τις βασικές παραμέτρους λύσης ως καταγράφονται στο ανακοινωθέν. Ανέλυσε επίσης τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το πακέτο των ΜΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το λιμάνι και το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας με την Ε..Ε, το διορισμό διαπραγματευτών από τις δύο κοινότητας με στόχο την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας και τέλος την αναβάθμιση του ρόλου της Ε.Ε.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν πέραν της Ε.Ε. και χώρες με επιρροή, όπως οι ΗΠΑ και παρουσίασε τη δήλωση του Λευκού Οίκου στην οποία εκδηλώνονται σαφώς οι προθέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και το ενδιαφέρον τους στην Αμμόχωστο και τα υπόλοιπα μέτρα που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Επισήμανε την αποφασιστικότητα και την τόλμη της προσέγγισης του Προέδρου της Αναστασιάδη και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση στον ίδιο βαθμό και από την άλλη πλευρά, ώστε οι φραστικές της διαβεβαιώσεις να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς κοινό όφελος όλων των Κυπρίων, της ίδιας της Τουρκίας και της ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Σιακαλλή παρουσίασε και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη σημασία που αποδίδει στις διατλαντικές σχέσεις, στην ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, στον ενεργότερο ρόλο της εντός της ΕΕ, αλλά και στην άμεση γεωγραφική περιοχή.
Στα οικονομικά ζητήματα, ο Κύπριος Πρέσβης εξήγησε τις επιπτώσεις του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο, τους στόχους του μνημονίου με την τρόικα και τα διαρθρωτικά και διορθωτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για επανάκαμψη, όπως και τις προοπτικές για επιστροφή της Κύπρου στην αναπτυξιακή πορεία.
Σε σχέση με την ενέργεια αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων για να καταστεί η Ν.Α. Μεσόγειος περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης.
Ενημέρωσε επίσης για τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, το Λίβανο και την Αίγυπτο για τη νομική οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ. Ιδιαίτερα στάθηκε στη στενή και διευρυμένη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, στον τομέα των υδρογονανθράκων και όχι μόνο, στα πρόσφατα ευρήματα της Noble Energy, στις δραστηριότητες άλλων πετρελαϊκών εταιρειών που έχουν συμβόλαια στην κυπριακή ΑΟΖ και ανέπτυξε τις διάφορες επιλογές για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και την εξαγωγή του φυσικού αερίου.
Τον Κύπριο Πρέσβη παρουσίασε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, Κρίστιαν Όστερμαν, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις του ακροατηρίου. Μεταξύ αυτών που υπέβαλαν ερωτήσεις και εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον, που ρώτησε αν η πρόταση για δημιουργία αγωγού προς την Τουρκία μετά την επίλυση του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι σαν μια από τις πιθανές επιλογές εξαγωγής υγροποιημένου αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα