Γονιδιακή θεραπεία για τη γήρανση!

15:42 16/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γονιδιακή θεραπεία ενάντια στη γήρανση δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από ισπανούς ερευνητές σε ποντίκια. Ειδικοί από το Εθνικό Κέντρο για τον Καρκίνο της Ισπανίας (CNIO), με επικεφαλής τη Διευθύντρια του Κέντρου Μαρία Μπλάσκο έδειξαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «EMBO Molecular Medicine» ότι το προσδόκιμο ζωής των ποντικών μπορεί να επιμηκυνθεί με την εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας.

Αναζωογονητική θεραπεία

Οι επιστήμονες του CNIO, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, εφήρμοσαν τη γονιδιακή θεραπεία σε ενήλικα

ποντίκια, ηλικίας ενός έτους, καθώς και σε ηλικιωμένα ποντίκια, ηλικίας δύο ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές και στις δύο ηλικιακές ομάδες η θεραπεία απεδείχθη άκρως αναζωογονητική.

Συγκεκριμένα, τα ζώα ηλικίας ενός έτους έζησαν 24% περισσότερο, κατά μέσο όρο, μετά την εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας. Επιπλέον, όσα ήταν ηλικίας δύο ετών, έζησαν κατά 13% κατά μέσο όρο. Παράλληλα, η γονιδιακή παρέμβαση προσέφερε σημαντική βελτίωση στην υγεία των ποντικών, καθυστερώντας την εμφάνιση ασθενειών του γήρατος, όπως η οστεοπόρωση και η ινσουλινοαντίσταση. Επιπρόσθετα, χάρισε καλύτερες επιδόσεις σε σημαντικούς τομείς, όπως ο νευρομυϊκός συντονισμός.

Με «όχημα» ιό

Σε τι συνίστατο όμως η θεραπεία που εφήρμοσαν οι ισπανοί ειδικοί; Χρησιμοποιήθηκε ένας αβλαβής ιός ως «όχημα μεταφοράς» του γονιδίου ενός ενζύμου που ονομάζεται τελομεράση, του αποκαλούμενου και ενζύμου της «αθανασίας», το οποίο «επιδιορθώνει» τις φθορές των τελομερών, των άκρων των χρωμοσωμάτων που παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαίρεση των κυττάρων και τη γήρανση. Με τον τρόπο αυτό, επιβραδύνεται ο θάνατος των κυττάρων και κατ’ επέκταση του ίδιου του οργανισμού. Με το συγκεκριμένο ιό, οι ειδικοί μόλυναν τα ζώα, προκειμένου να μεταφέρουν εντός των κυττάρων το γονίδιο της τελομεράσης.

«Η μελέτη δείχνει ότι είναι πιθανό να αναπτυχθεί μια αντιγηραντική γονιδιακή θεραπεία με βάση την τελομεράση, χωρίς να αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου» γράφουν οι ερευνητές και προσθέτουν: «Οι ηλικιωμένοι οργανισμοί συσσωρεύουν βλάβες στο DNA τους, διότι τα τελομερή των χρωμοσωμάτων κονταίνουν. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η γονιδιακή θεραπεία που βασίζεται στην παραγωγή της τελομεράσης μπορεί να επιδιορθώσει ή να καθυστερήσει αυτού του είδους τις βλάβες».

Η τελομεράση, το αποκαλούμενο «ένζυμο της αθανασίας», προστατεύει τα τελομερή που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων από τη φθορά, βάζοντας έτσι «φρένο» στο βιολογικό ρολόι των κυττάρων

Χωρίς κίνδυνο καρκινογένεσης

Το γεγονός ότι από τα πειράματα προέκυψε πως η γονιδιακή θεραπεία δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου είναι άκρως σημαντικό. Ιδού το γιατί: στα περισσότερα κύτταρα το γονίδιο της τελομεράσης είναι ενεργό μόνο πριν από τη γέννηση. Τα κύτταρα, δηλαδή, ενός ενήλικου οργανισμού, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν διαθέτουν τελομεράση. Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα, καθώς και τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία διαιρο

Keywords
Τυχαία Θέματα