Η Δαμασκός επικρίνει τις δηλώσεις Ερντογάν

13:37 8/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

“Απειλές” χαρακτηρίζει η Δαμασκός τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ενεργοποίησης της Συνθήκης του ΝΑΤΟ εναντίον της Συρίας και δηλώνει πως “το μέλλον του καθεστώτος στη Συρία μπορεί να το καθορίσει μόνο ο λαός της και όχι άλλες χώρες”.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο σύμβουλος του προέδρου Άσαντ επί θεμάτων επικοινωνίας Χουσεΐν Αλ Σαμπάν, απαντώντας σε ερώτηση

της απεσταλμένης του καναλιού σχετικά με τη δήλωση του Ερντογάν, είπε επίσης ότι “συμπεριλαμβανομένου του ΓΓ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, η Συρία είναι σε επαφή με το ΝΑΤΟ και τις νατοϊκές χώρες και καμία από αυτές δεν θέτει θέμα άρθρου 5. Αντιθέτως δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν”. Ο Αλ Σαμπάν πρόσθεσε λέγοντας “δεν ξέρουμε ποιος κάνει τον Ερντογάν να μιλά με τον τρόπο αυτό”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera” πριν από μερικές μέρες, είχε πει πως “μέχρι σήμερα δείξαμε υπομονή απέναντι στη Συρία, αλλά αν η κυβέρνηση της Δαμασκού συνεχίσει να κάνει λάθη, τότε το θέμα θα πάρει νατοϊκή μορφή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5”.

Το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

“Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλη θεωρηθή ως επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν έν ή πλείονα Μέρη διά της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των εταίρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας, προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.

Πάσα τοιαύτη ένοπλος επίθεσις ως και πάν μέτρον λαμβανόμενον συνεπεία ταύτης θα φέρωνται αμέσως εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα ταύτα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας”.

Το ερώτημα για λογαριασμό της Άγκυρας είναι το πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση Ερντογάν να προσαρμοστεί στις συνθήκες παγώματος της υπόθεσης της Συρίας, δεδομένης της συγκυρίας που φαίνεται ότι μεταθέτει χρονικά την αντιμετώπιση του ζητήματος από πλευράς Δύσης.

Κι αυτό επειδή πρώτον η υποστήριξη της Μόσχας προς τη Δαμασκό καθιστά προς το παρόν πολύ δύσκολη την πτώση του Άσαντ, δεύτερον οι ΗΠΑ εισέρχονται σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο εν όψει των προεδρικών εκλογών και τρίτον η Ευρώπη, ειδικά μετά τις εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα, έχει να αντιμετωπίσει ζωτικά ζητήματα εντός της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσαρμογή της Άγκυρας στις συνθήκες αυτές είναι σχετικά δύσκολη, επειδή η Τουρκία είναι η χώρα που εδώ και καιρό προβάλλει τον εαυτό της ως χώρα πρώτης γραμμής στις

Keywords
Τυχαία Θέματα