Η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετραμερή, ξεκαθαρίζει ο Ελληνας ΥΠΕΞ

17:54 22/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι συναντήσεις των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων θα γίνουν ταυτόχρονα και στις δύο πρωτεύουσες, Αθήνα και Αγκυρα, «σε υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο, όχι Υπουργικό και αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά τετραμερή γιατί δεν την αποδεχόμαστε», τόνισε ο σήμερα ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος

σημείωσε ότι η Ελλάδα σέβεται τη διαδικασία του ΟΗΕ και την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, θέσεις τις οποίες, όπως τόνισε, εξέθεσε τόσο στον Μπαν Γκι -μουν, όσο και στον Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, το μεταναστευτικό, αλλά και τις εξελίξεις στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή, όπως, επίσης, το Κυπριακό.

Μιλώντας για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό και το θέμα που έχει προκύψει λόγω των διαφωνιών για το κείμενο της κοινής δήλωσης, ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος και στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, είπε ότι «η αντίληψη που επικρατεί στην κυπριακή Κυβέρνηση – και είναι σωστή – είναι ότι εν τοις πράγμασι οι συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει», δεδομένου ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν θα είναι ένα τυπικό πανηγυρικό κείμενο που θα ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας, «αλλά ουσιαστικό κείμενο, που συνιστά το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα κινηθεί επί της ουσίας η διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το κοινό ανακοινωθέν «είναι το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής φάσης της διαπραγμάτευσης» και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ξενίζει η καθυστέρηση, η ύπαρξη διαφωνιών, η επιμονή σε κρίσιμα σημεία, τα οποία όπως είπε είναι – μεταξύ άλλων – σημεία που αφορούν την εθνική πολιτική, το σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, στόχος είναι μία λύση «που να μπορεί να γίνει αποδεκτή με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον κυπριακό λαό, γιατί αν κάτι δεν γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό με δημοψήφισμα δεν μπορούμε να μιλάμε για τίποτα εφαρμόσιμο και ουσιαστικό». Σε αυτό το πλαίσιο τοποθέτησε ο κ. Βενιζέλος και την αποδοχή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες να γίνουν συναντήσεις με τους δύο διαπραγματευτές που όπως είπε «εκπροσωπούν τις δύο – κατά το σύνταγμα του `60 – υφιστάμενες κοινότητες, την ε/κ και την τ/κ κοινότητα», χωρίς να έχουν καμία σχέση με το ψευδοκράτος. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι οι δύο κοινότητες υφίστανται, πάντα, στο πλαίσιο της αποδοχής του Συντάγματος του ’60, που λαμβάνεται ως νομική βάση της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης επανέλαβε ότι οι συναντήσεις των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, θα γίνουν ταυτόχρονα και στις δύο πρωτεύουσες, «σε υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο, όχι Υπουργικό και αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά τετραμερή γιατί δεν την αποδεχόμαστε». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σέβεται τη διαδικασία του ΟΗΕ και την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, θέσεις τις οποίες, όπως τόνισε, εξέθεσε τόσο στον Μπαν Γκι -μουν, όσο και στον Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαχώρισε τη θέση της Ελλάδας από την Τουρκία λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι κατοχική δύναμη, δεν έχει στρατό κατοχής, δεν έχει εποίκους, δεν έχει την ευθύνη της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, μίλησε για την ανάγκη σταθερότητας της Αιγύπτου, για την ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι ενημέρωσε και για την τριμερή συνάντηση ΕλλάδαςΚύπρουΑιγύπτου, ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα πρέπει να συμβάλλει κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο θέμα της Συρίας. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η διαδικασία της Γενεύης ΙΙ είναι ο μόνος μηχανισμός για πολιτική λύση, παρότι συναντά πολλές αντιστάσεις τόσο από το καθεστώς Άσαντ όσο και από την αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στη Συρία πρόταξε τη σημασία του να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή.

Κρίσιμη για την ελληνική εξωτερική πολιτική χαρακτήρισε και τη Λιβύη, λέγοντας ότι έχει σημασία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, για την κατάσταση στον αραβικό κόσμο και το μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί «να μείνουμε αδιάφοροι για ό,τι συμβαίνει στη Μεσόγειο».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες διαφορετικές αναφορικά με τις πιέσεις που υφίστανται χώρες όπως η Ελλάδα, από την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι χρειάζεται άλλη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και άλλη άποψη αυτού που λέγεται αλληλεγγύη και ίση κατανομή των βαρών. Όπως είπε, δεν μπορεί χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος να υφίστανται αυτές τις πιέσεις χωρίς αλληλεγγύη, αλλά με κάθε σεβασμό στα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και την εθνική κυριαρχία, του κάθε κράτους – μέλους πρέπει να οργανωθεί επί του πεδίου «μεγάλη επιχείρηση με πραγματικά αποτελέσματα», ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μετανάστευσης, δίνοντας μία ανθρωπιστική λύση. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε ακόμα για την ανάγκη ενός ορθού κανονιστικού πλαισίου για τη μετανάστευση και να σταματήσει η δυσανάλογη και άδικη μεταχείριση χωρών που είναι πύλες της ΕΕ, τονίζοντας ότι χρειάζεται συμφωνία με όρους και προϋποθέσεις.

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις και τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να διαμορφώνει ένα σκηνικό πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης επανέλαβε τη θέση ότι «πρόωρες εκλογές δεν θα υπάρξουν», καθώς όπως είπε η χώρα έχει ανάγκη από ασφάλεια και σταθερότητα. Όπως είπε, οι Έλληνες δικαιούνται να τιμηθούν για τις θυσίες που έχουν κάνει για την διάσωση της οικονομίας, καθώς την έχουν πληρώσει «πανάκριβα». Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι σχέδιο Β δεν υπήρξε και δεν υπάρχει, επιμένοντας ότι υπάρχει μεσοπρόθεσμο, σχέδιο προϋπολογισμού και ένα σταθερό κυβερνητικό πλαίσιο, λέγοντας ότι «νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», γιατί λειτουργούν υπονομευτικά και δεν έχουν νόημα. Αντιθέτως, δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προώθηση διαρθρωτικών μέτρων και ενός ευρωπαϊκού κράτους με σεβασμό στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε άδικο το επικοινωνιακό σκηνικό που στήνεται και θέλει να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο ως πρόβλημα, λέγοντας ότι αν ο στόχος για μεγαλύτερο πλεόνασμα υπονομεύει την ανάπτυξη και την αύξηση του ΑΕΠ, τότε υπονομεύει το κλάσμα στον παρονομαστή και δεν έχει νόημα. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, οι χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και να καταλάβουν «πού βρισκόμαστε», καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα έχει κάνει βήμα που αξίζει το «σεβασμό όλων». Διαμήνυσε ότι ο κόσμος πρέπει να πάψει να απειλείται και ότι δεν μπορεί να αντέξει άλλη μείωση του εισοδήματος του ο Ελληνας πολίτης.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε ότι κάποιοι δεν θέλουν συναίνεση γιατί προτιμούν να μείνουν κρυμμένοι στην αντιμνημονιακή ομίχλη, η οποία όπως είπε εξέθρεψε σε μεγάλο βαθμό τη Χρυσή Αυγή. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της στο να υπάρξει συναίνεση στα καίρια ζητήματα.

Σχετικά με την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας, είπε ότι θα εκτιμηθεί η πορεία της χώρας, κάνοντας λόγο για αρραγές κυβερνητικό μέτωπο.

Όσον αφορά το ταξίδι του στην Αλβανία και την σύμβαση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που έχει υπογραφεί, κυρωθεί από Ελλάδα και Αλβανία και έχει ακυρωθεί από αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι επιλογές είναι δύο, αυτή του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής πρακτικής και αυτή της αμφισβήτησης, εκφράζοντας την ελπίδα η Αλβανία να επιλέξει τη δεύτερη.

Για την ΠΓΔΜ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι παρά τις διαφορές που υφίστανται με την Αθήνα, η Ελλάδα είναι ο πρώτος επενδυτής και οι οικονομίες των δύο χωρών είναι συνδεδεμένες, δηλώνοντας την επιθυμία της ελληνικής πλευράς για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των σχέσεων και σε επίπεδο ενεργειακών αγωγών, ωστόσο πρόσθεσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι ίδια και παραμένει σταθερή στην αποδοχή σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει για κάθε χρήση.

Απαντώντας για την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έγινε άμεσο διάβημα και υπήρξε ρητή διαβεβαίωση ότι πρόκειται για αποκλειστικά επιστημονικές έρευνες που δεν συνδέονται με το βυθό και πραγματοποιούνται σε τουρκικά και διεθνή χωρικά ύδατα, ωστόσο η Αθήνα συνεχίζει να το παρακολουθεί στενά.

Τέλος, για την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, τέλος Οκτώβρη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα έχουν αντικείμενο όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών, με έμφαση στην οικονομία και την ανάπτυξη, ενώ όπως είπε θα υπογραφούν συμφωνίες και διεθνή κείμενα τα οποία θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα.

Keywords
ελλαδα, χρυση αυγη, αθηνα, αγκυρα, βενιζελος, οηε, γκι, εδαδ, λύση, δημοψηφισμα 2015, συνταγμα, αιγυπτος, κυπρος, λιβυη, τροικα, εκλογες, νέα, αεπ, σαμαρας, ΠΓΔΜ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, στρατος, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, χωρες, το θεμα, αεπ, αλβανια, αυγη, αυριανη, βημα, εθνικη, θεμα, ιταλια, κυπρου, οηε, οικονομια, πλαισιο, αγκυρα, αυξηση, αξιζει, αλληλεγγυη, ασαντ, γινει, γκι, διαστημα, δυναμη, εγινε, εδαδ, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, επενδυτης, επιθυμια, ερευνες, ευθυνη, ιδια, ιδιο, ισχυει, ιση, κυβερνηση, κειμενο, λύση, λογο, μεσοπροθεσμο, μειωση, νοημα, νομικη, παντα, ομιχλη, ουσιαστικο, πυλες, συρια, σχεδιο, τουρκια, χρυση, ασφαλεια, δικαιωματα, εμφαση, χωρα, κειμενα, πληροφοριες, ταξιδι, θεσεις
Τυχαία Θέματα